"Ryssä", suomalaiset toivottivat Taimi Komulaisen 1990-luvulla sanallisesti tervetulleeksi Kuhmoon. Komulainen oli vasta muuttanut Virosta, Rakvereen maakunnasta, Suomeen. Mielessä oli tuoreesti neuvostovallan aikaisessa Virossa miliisinä työskentely, eli aika, jolloin nuori poliisi oli nähnyt myöskin järkyttäviä asioita.
90-luvulla kuhmolainen mies oli löytänyt Taimin ja pari oli juuri muuttanut Kuhmoon. Perustettiin perhe, kotiäitiys vei kahdeksan vuotta, kunnes työelämä alkoi houkuttaa entistä miliisiä.
– Suomeen muutettuani päämääräni oli, että kukaan ei tule minua elättämään. Minun on pakko tehdä jotain. Jos en olisi poliisi, olisin varmaan perustanut jonkin pienompelimon tai jonkin muun yrityksen, kertoo Suomen ensimmäinen maahanmuuttajataustainen naispoliisi.
Ennakkoasenteet näkyivät myös poliisikoulussa
Miksi Komulaisesta tuli juuri poliisi, selittyy hänen omien sanojensa mukaan epätasa-arvoisella kohtelulla, jota hän kertoo kokeneensa viralliseltakin taholta. Tämä sai Komulaisen pyrkimään poliisikouluun, vaikka hän ei ollut käynyt suomalaista koulujärjestelmää tai opiskellut kieltä, vaan oppinut sen itse.
Ennakkoasenteet eivät loppuneet kouluun pääsemisen jälkeenkään. Niitä tuli eteen myös poliisikoulussa, joka on ollut Komulaisen mielestä hänen paras koulunsa tähän mennessä.
– Siellä yksi naiskokelas ihmetteli, että ai sinä olet Virosta. Miten sinä tänne pääsit? Varmaan takaoven kautta. Sanoin, että itse asiassa olen joutunut hakemaan kahdesti, kun en ensimmäisellä kerralla pääsytkään.
Ensimmäinen yritys ei kuitenkaan jäänyt kielitaidosta kiinni, vaan penkkipunnerruksesta.

Myös Kelassa ihmeteltiin Komulaisen pääsyä kouluun, kun hän kävi hakemassa opintolainaa.
– Sieltä virkailija sanoi suoraan, että mitä varten. Sanoin, että hain poliisikouluun. Ai suomalaiseen poliisikouluunko? Miten sinä sinne pääsit?
Kimmokkeena Komulaisen poliisiopinnoille toimi myös esimerkin näyttäminen omille lapsille.
– En osannut suomea, kun tulin tänne, enkä ole käynyt suomalaista koulujärjestelmää. Olen itse opiskellut suomen aikuisena. Tavallaan halusin näyttää omille lapsille, että kaikkeen pystyy, jos haluaa.
Olisiko poliisimiestä paikalla?
Maahanmuuttajataustastaan huolimatta Taimi Komulainen on saanut enemmän ennakkoluuloja osakseen naiseutensa takia. Kainuussa nainen poliisina on harvinaisuus, ja Komulainen on vasta kolmas naispoliisi Kajaanissa. Työtään hän on tehnyt 16 vuoden ajan.
– Kun vastaa poliisina puhelimeen, ei ihmetellä minuun taustaani muualta tulleena, vaan sitä, että nainen vastaa puhelimeen. Usein sanotaan, että onko siellä ketään poliisimiestä paikalla, ja oletko sinä poliisi?
Suomeen muutettuani päämääräni oli, että kukaan ei tule minua elättämään. Taimi Komulainen
Työyhteisössä ongelmia ei ole ollut, vaan ihmettely on tullut ulkopuolelta. Asenne on kuitenkin pikkuhiljaa muuttumassa. Komulaisen mukaan naiseudesta voi olla jopa apua poliisin työssä. Pahimmatkin räyhääjät uskovat, kun virkapuvussa on nainen.
Tänä päivänä Komulainen ei koe saavansa osakseen taustaansa liittyvää arvostelua. Hänen taustansa on ennemminkin positiivinen asia niin kentällä kuin ammattipiireissä. Komulainen on esimerkiksi Pohjoismaiden ja Baltian naispoliisien järjestössä Suomen toinen edustaja. Komulainen itse ei halua käyttää sukupuolta määrittävänä tekijänä työssään.
– Tässä työssä tärkeintä on luottamus työpariin. Pitää pystyä toimimaan yhdessä, oli vieressä mies tai nainen.