Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 100747

USA:n vaaleissa vaihtoehtopuolueita äänestetään usein protestina – "Minunlaiseni ovat tyytyväisiä, ettei Clinton voittanut"

$
0
0

USA:n presidentinvaalien muiden puolueiden ehdokkaiden äänimäärät jäivät vaaleissa melko pieniksi. Vaihtoehtopuolueista suurimman saaliin nappasi kaikissa osavaltioissa ehdokaslistoilla ollut Libertaaripuolueen Gary Johnson, yhteensä noin neljällä miljoonalla äänellä.

Yhdysvaltain Vihreän puolueen ehdokas Jill Stein tuli vaaleissa neljänneksi ja sai ääniä hieman yli miljoona. Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Mika Aaltolan mukaan vaihtoehtopuolueiden eli niin sanottujen “kolmansien puolueiden” keräämä äänimäärä ei ollut näissä vaaleissa historiallisen suuri, eivätkä ne todennäköisesti vaikuttaneet vaalien lopputulokseen.

– Clinton menetti joissain osavaltioissa aika paljon ääniä Jill Steinille. En usko, että niiden vuoksi olisivat vaalit kääntyneet, Aaltola sanoo.

Kolmansia puolueita äänestetään protestiksi

Vaikka Yhdysvalloissa on käytössä kaksipuoluejärjestelmä, on kolmansilla puolueilla maassa pitkät perinteet. Niiden ehdokkaat ovat onnistuneet myös vaikuttamaan presidentinvaaleihin.

Aaltola muistuttaa esimerkin vuoden 1992 vaaleista, jolloin itsenäisesti ehdolle asettunut miljardööri Ross Perot sai liki 19 prosenttia kaikista äänistä.

Kolmannet puolueet ovat usein protestipuolueita, joiden kannattajat voivat vaihtoehtoisesti myös jättää kokonaan äänestämättä. Mika Aaltola, tutkija, Ulkopoliittinen instituutti

Myös vuoden 2000 presidentinvaaleissa demokraattien ehdokkaan Al Goren katsottiin hävinneen vaa’ankieliosavaltio Floridassa republikaanien George W. Bushille, koska vihreiden Ralph Nader nappasi Goren tarvitsemia äänestäjiä.

– Pitää kuitenkin muistaa, että nämä kolmannet puolueet ovat usein protestipuolueita, joiden kannattajat voivat vaihtoehtoisesti myös jättää kokonaan äänestämättä eli heidän äänensä ei suoraan liiku jollekin muulle, Aaltola toteaa.

"Vaihtoehdot ovat tärkeitä"

Helsingissä jo pitkään asunut yrittäjä, muusikko ja säveltäjä Tracy Lipp, 51, antoi presidentinvaaleissa äänensä Libertaaripuolueen Gary Johnsonille. Hän kuitenkin kieltää olevansa puolueen varsinainen kannattaja.

– Vaihtoehdot ovat tärkeitä, joten voi sanoa, että olen kolmansien puolueiden kannattaja, Lipp selventää.

Hän oli päättänyt äänestää Johnsonia jo hyvissä ajoin, vaikka ei todellakaan väitä allekirjoittavansa kaikkia Libertaaripuolueen ajamia asioita.

Monet siellä puolueessa ovat hulluja, joiden mielestä esimerkiksi lait pitäisi poistaa ja valtio ei saisi puuttua mihinkään. Tracy Lipp

– Monet siellä puolueessa ovat hulluja, joiden mielestä esimerkiksi lait pitäisi poistaa eikä valtiov saisi puuttua mihinkään.

Lippiä sen sijaan miellytti Johnsonin ajatukset vähentää veroja ja valtion sääntelyä. Äänen antamiseen vaihtoehtopuolueelle vaikutti myös se, että Lippin ääni laskettiin Kalifornian osavaltiossa, jossa Hillary Clintonin voitto oli käytännössä varmaa jo etukäteen.

– Jos olisin äänestänyt toista pääehdokkaista, se ei olisi merkinnyt mitään. Kolmannen puoleen äänellä olisi sen sijaan voinut olla vaikutusta, jos Johnson olisi saanut koko maan tasolla viiden prosentin kannatuksen.

Tuolla kannatuksella liittovaltion vaalikomissio FEC olisi lukenut Libretaaripuolueen virallisesti “pieneksi puolueeksi”, jolloin se olisi saanut valtiolta muun muassa rahallista tukea seuraaviin vaaleihin.

Trump johtamaan USA:ta kuin yritystä?

Tracy Lippin mukaan useimmat libertaareja äänestäneet ovat todennäköisesti pettyneitä vaalitulokseen, sillä he ovat yleensä puolueensa kannattajia henkeen ja vereen. Lippin kaltaiset liikkuvat äänestäjät sen sijaan pystyvät elämään Trumpin valinnan kanssa.

– Minun kaltaiseni ovat tyytyväisiä siitä, että Hillary ei tullut valituksi, hän myöntää.

Lipp kertookin olevansa kyllästynyt Clintonin kaltaisiin “vanhojen tapojen” poliitikkoihin, jotka eivät kykene uudistamaan Yhdysvaltain poliittisen järjestelmän perinteitä.

– Ehkä Trump pystyy sitä muuttamaan. Arvelen, että hän tulee johtamaan USA:ta kuin yritystä. Hänen vaalikampanjansa tyyli rikkoi jo perinteitä. Toivon, että sama jatkuu myös presidenttinä. Se tulee olemaan shokki monelle, mutta hyväksi amerikkalaiselle politiikalle, Lipp summaa.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 100747

Trending Articles