Itä-Ranskassa Lyonissa pääsee liikkumaan ilman kuljettajaa kulkevalla sähköbussilla. Pienten robottibussien käyttöä kokeillaan kaupungissa vuoden ajan eli ensi syksyyn asti.
Kuljettajan puute ei tunnu matkustajia häiritsevän.
– Valitsen mieluummin bussin ilman kuljettajaa kuin kuljettajan, joka on juonut liikaa Beaujolais Nouveau -viiniä, nauraa lyonilainen Alexis.
Kokeiluvaiheessa bussin kyydissä on mukana eräänlainen valvoja, joka vastailee ihmisten kysymyksiin ja valvoo, ettei kukaan innostu tyhmyyksiin. Robottibussin kulkua valvova Olivier di Placido kertoo, että bussin kyydissä matkaa päivittäin parisataa ihmistä.
– Bussissa on anturit, jotka havaitsevat kaikki esteet tosi tehokkaasti. Ongelmia ovat aiheuttaneet lähinnä väärin pysäköidyt autot, Olivier di Placido sanoo.

Robottibussireittiä puuhataan Seinen varrelle
Ilmastoystävälliset robottibussit ovat lyonilaisen Navya-nimisen startup-yrityksen kehittelemiä, ja niitä viedään nyt täyttä vauhtia maailmalle. Busseja liikennöi Ranskan lisäksi muun muassa Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Sveitsissä.
– Robottibusseissamme matkustaa yli kaksituhatta ihmistä päivässä viidellä eri mantereella. Työ on kuitenkin vasta ihan alussa, tekniikka kehittyy ja markkinat kasvavat voimakkaasti seuraavan viiden vuoden aikana, Navyan myyntijohtaja Henri Coron uskoo.
Ranskassa robottibussit liikennöivät Lyonin lisäksi Civaux’n ydinvoimalaitoksen alueella. Siellä ne ovat nopeuttaneet työntekijöiden liikkumista ja vähentäneet päästöjä.

Seuraavaksi robottibusseja nähdään saasteongelmasta kärsivässä Pariisissa. Kaupunki suunnittelee robottireittiä autoilta vastikään suljetulle Seinen oikealle rannalle sekä Gare de Lyonin juna-aseman lähistölle.
– Esittelimme robottibussit Ranskan hallitukselle ensimmäisen kerran vuonna 2014. Silloin arvioitiin, että ne voisivat liikkua julkisilla teillä vuonna 2030 tai vuonna 2035. Pian arvio aikaistui vuoteen 2020, ja nyt puhutaankin jo ensi vuodesta, Coron sanoo.
Ranska panostaa sähköautoihin ja -skoottereihin

Viime vuoden ilmastokokousta isännöinyt Ranska pyrkii siirtymään nopeasti ilmastoystävälliseen liikenteeseen. Maassa liikennöi tällä hetkellä yli 100 000 sähköautoa, ja hallitus haluaa vauhdittaa kehitystä korottamalla entisestään sähköauton ostajille maksettavia korvauksia.
Erityisen nopeaa kehitys on ollut kaksipyöräisissä: Ranskassa rekisteröityjen sähköisten moottoripyörien ja -skoottereiden määrä on kaksinkertaistunut viime vuodesta. Ensi vuodelle odotetaan todellista rysäystä, kun jokaiselle sähköskootterin ostajalle maksetaan tuhannen euron ympäristöbonus.
Samalla Yhdysvaltain uuden presidentin Donald Trumpin ilmastolinjaukset ovat herättäneet Ranskassa varsin kipakoita kommentteja. Uudelleen presidentiksi pyrkivä Nicolas Sarkozy esitti amerikkalaisille tuotteille hiiliveroa.
– Kaikille Yhdyvalloista tuleville tuotteille pitää määrätä 1-3 prosentin vero, jos maa päätyy hylkäämään Pariisin ilmastosopimuksen, Sarkozy sanoi televisiokanava TF1:n haastattelussa.
Ilmastoystävällinen teknologia tuo rahaa
Samalla ilmastoystävällisestä teknologiasta on tullut ranskalaisille yrityksille iso kilpailuvaltti, jonka kehittämistä kannattaa jatkaa, poliitikkojen päätöksistä riippumatta.
Lyonilainen Navya esimerkiksi houkuttelee sijoittajia: Yhtiö sai vastikaan 30 miljoonan dollarin suuruisen rahoituspotin ja valmistelee uusia projekteja muun muassa Singaporeen, Yhdysvaltoihin ja Persianlahden öljymaihin. Markkinoiden arvon arvioidaan nousevan tulevaisuudessa satoihin miljardeihin euroihin.

– Kyseessä on eräänlainen positiivinen kehä: Kun sähköautojen- ja bussien markkina kasvaa, innostaa se kehittämään akkuja ja infrastruktuuria. Se taas innostaa sijoittajia ja kasvattaa kysyntää edelleen, Coron sanoo.
Puhtaan liikenteen vallankumous on siis jo käynnissä. Yhdysvaltojen vetäytyminen ei käännä kehitystä, mutta lisää kyllä markkinoiden herruudesta käytävää kilpailua.