Helsingin Naistenklinikalla on hiljattain synnyttänyt tuberkuloosia sairastava henkilö, tiedottaa Helsingin yliopistollinen sairaala.
Asiasta uutisoi ensin Ilta-Sanomat, ja tiedon vahvisti myös Yle Uutisille HYKS:n naistentautien ja synnytysten hallinnollinen ylilääkäri Veli-Matti Ulander.
HUS kertoo tiedotteessa, että tartuntariski on kuitenkin arvioitu muiden synnyttäjien ja lasten osalta vähäiseksi, koska altistusaika oli jäänyt lyhyeksi.
Altistusriski koskee 27.2.–7.3. välisenä aikana Naistenklinikan synnyttäneiden osasto 61:llä ja vastasyntyneiden teho-osastolla olleita ihmisiä. HUSin mukaan perheitä on 15 ja heistä valtaosa on jo tavoitettu.
Tartuntariskin rajana pidetään 40 tunnin altistusaikaa potilaan kanssa samassa huoneessa. HUS kertoo olevansa kaikkiin tällä tavalla altistuneisiin yhteydessä jatkotoimien suhteen.
Riski mahdollisesti tartunnan saaneiden osalta arvioidaan vähäiseksi. Pisimpään altistuneille annetaan varmuuden vuoksi estolääkitys.
– Riski on huomattavan pieni, mutta on toimittu varmuuden vuoksi, sillä kyse on hyvin alttiista ryhmästä eli vastasyntyneistä. Muutoin tällaisessa tilanteessa ei olisi mahdollisesti altistuneita tavoiteltu meidän ohjeistojen mukaan, sanoo ylilääkäri Asko Järvinen HUS:n Tulehduskeskuksesta.
Järvisen mukaan olennaisinta tartunnan saamiseksi on tartunta-ajan kesto ja miten paljon tuberkuloosibakteereja on ilmassa.
– Tässä tapauksessa pidän riskiä pienenä, että tartuntoja tulisi, hän toteaa.
Pikkulapsilla tartuntariski on sama kuin muilla, mutta mahdollinen tartunta on oireinen ja etenee nopeammin kuin iäkkäämmillä. Lisäksi pikkulapsilla riskit ovat suuremmat, muun muassa aivokalvontulehdusvaara, siksi varotoimiin on ryhdytty, Järvinen kertoo.
HUS tutkii altistuneet työntekijät työterveydessä.
Ylilääkäri Järvisen mukaan Suomessa todetaan noin pari sataa uutta tuberkuloositartuntaa vuosittain, joista noin sata on tarttuvia.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla kerrotaan, että tuberkuloosi on Mycobacterium tuberculosis -bakteerin aiheuttama infektio. Se tarttuu ilman välityksellä. Tartunta edellyttää pitkäaikaista oleskelua samoissa tiloissa sairastuneen kanssa.
Tartuntariskin suuruuteen vaikuttavat useat eri asiat, joista merkittävimpiä ovat kontaktin läheisyys ja altistusaika.