Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 101130

Brexitille jatkoaikaa lokakuun loppuun saakka, Tusk: "Älkää tuhlatko tätä aikaa"– Yle seurasi huippukokousta

$
0
0

Britannian pääministeri Theresa May on hyväksynyt EU:n tarjoaman jatkoajan Britannian EU-erolle lokakuun loppuun saakka.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja pääministeri May pääsivät yhteisymmärykseen EU-eron lykkäämisestä varhain torstaiaamuna Suomen aikaa.

Brexitin tilannetta on tarkoitus arvioida uudelleen kesäkuun huippukokouksessa.

Eurovaaleihin tai ulos ilman sopimusta

Tuskin mukaan pallo on nyt Britannialla, joka on luvannut sitoutua vilpittömään yhteistyöhön. Hän sanoi, että Britannia voi nyt miettiä uudelleen strategiaansa tai perua EU-eronsa uuteen määräaikaan mennessä.

– Älkää tuhlatko tätä aikaa, Tusk sanoi tiedotustilaisuudessa pitkälle aamuyöhön venyneiden neuvotteluiden jälkeen.

Hän korosti, että kesäkuun katsauksessa ei ole kyse päätöksenteosta.

– Tarkoitukseni ei ole edes keskustella asiasta, vaan ainoastaan pitää jäsenmaat ajan tasalla, Tusk sanoi.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi samassa tiedotustilaisuudessa, että sopimukseton EU-ero olisi katastrofi.

– Teemme kaikkemme, että voimme välttää sen, Juncker kertoi toimittajille.

Irlannin pääministeri Leo Varadkar kertoi Twitterissä, että Britannia ottaa osaa eurovaaleihin tai jättää EU:n kesäkuun ensimmäisenä päivänä ilman sopimusta.

Britannia haki keskiviikkona kokoontuvalta EU:n huippukokoukselta lykkäystä unionista eroamiselle kesäkuun loppuun.

Britannian piti erota EU:sta perjantaina 12. huhtikuuta, mutta Mayn EU:n kanssa neuvottelema sopimus ei ole saanut hyväksyntää brittiparlamentissa.

Välttääkseen sopimuksettoman eron May on pyytänyt lisäaikaa puolueiden välisille keskusteluille.

Ero voisi tapahtua myös ennen lokakuun loppua, jos Britanniassa päästään sopimukseen eroamisen ehdoista.

Britannian pääministeri Theresa May ja Saksan liittokansleri Angela Merkel.
Britannian pääministeri Theresa May tapasi EU-huippukokouksen aattona tiistaina Saksan liittokanslerin Angela Merkelin Berliinissä. Sieltä hän matkusti Pariisiin tapaamaan Ranskan presidenttiä Emmanuel Macronia. Clemens Bilan / EPA-EFE

Yle seurasi brexit-käänteitä

klo 3:00 Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kertoi viestipalvelu Twitterissä, että neuvottelut Britannian EU-eron jatkoajasta on saatu päätökseen. Seuraava brexit-päivä on näillä näkymin lokakuun viimeinen päivä.

klo 01:47 Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk vahvistaa, että EU on sopinut tarjoavansa Britannialle eron lykkäystä. Uutistoimistojen mukaan jatkoaikaa tarjotaan lokakuun loppuun. Tusk sanoo tapaavansa nyt pääministeri Theresa Mayn.

klo 01:41 Kokouslähteiden mukaan EU-maiden tarjousta viedään parhaillaan Theresa Maylle. Kokous jatkuu edelleen.

klo 01:27 Uutistoimisto Reutersin diplomaattilähteet kertovat, että EU-johtajat ovat sopineet tarjoavansa Britannian EU-erolle jatkoaikaa lokakuun 31. päivään saakka. Tilannetta on tarkoitus arvioida uudelleen kesäkuussa.

klo 01:00 Kaikki 27 jäsenmaata ovat käyttäneet puheenvuoron, jonka jälkeen kokouksessa pidettiin tauko. Nyt käydään varsinaisia neuvotteluja, joissa pyritään konsensuksen löytymiseen.

klo 00:25 Kokouksessa on väläytelty mahdollisuutta, että nykyinen komissio jatkaisi virassaan niin kauan kuin Britannia on EU-jäsen. Näin uutta komissiota ei tarvitsisi nimittää heti EU-vaalien jälkeen, jos Britanniakin on vaaleissa mukana.

klo 00:15 BBC Politics julkaisi Twitterissä hieman kepeämpää materiaalia, kun Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Britannian pääministeri Theresa May löysivät netistä kuvaparin, jossa molemmat pitävät puheitansa samanvärisissä sinisissä jakkutakeissaan. Ilmeisen hupaisa kuva nauratti myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaa Donald Tuskia.

klo 0:11 Emmanuel Macron ei kokouslähteiden mukaan ole ainoa EU-johtaja, joka vastustaa vuoden lopulle ulottuvaa jatkoaikaa. Ainakin muutama muu haluaisi lyhyempää, kesäkuun loppuun jatkuvaa määräaikaa Ranskan ohella. Ylivoimainen enemmistö EU-maita kuitenkin kannattaa pitkän jatkoajan myöntämistä.

klo 00:00 Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi muille EU-johtajille, että brexitin jatkoajan venyttäminen kesäkuun 30. päivän yli vaarantaisi koko EU:n.

klo 23:00 Ranska vastustaa kokouksessa pitkää jatkoaikaa, koska kokouksen päätösluonnoksessa ei ole sen mielestä riittäviä takeita Britannian tulevasta roolista.

Luonnoksen mukaan Britannia lupaa toimia rakentavasti ja vastuullisesti brexit-lykkäyksen ajan ja tavalla, joka vastaa sen asemaa eroamassa olevana jäsenmaana. Britannia lupaa myös pidättäytyä vaarantamasta EU:n tavoitteita. Ranskan presidentille Emmanuel Macronille tämä ei siis riittäisi.

– Sopimukseton ero on ihan oikea vaihtoehto, Ranskan presidentin leiristä kommentoitiin Reutersille.

27 EU-johtajaa keskustelee asiasta parhaillaan illallisella ja May odottaa kokouksen päättymistä Britannian suurlähetystössä aivan kokouspaikan lähellä. May oli kokouksessa vain runsaan tunnin ajan sen alussa.

klo 21.43 Uutistoimisto Reutersin mukaan kokouksen ehdotetussa loppuasiakirjassa esitetään, että EU:n 27 jäsenmaata pitävät kokouksia ilman Britanniaa, vaikka Britannia ei ole vielä varsinaisesti eronnut unionista.

klo 20:25 EU-parlamentin puhemies Antonio Tajani on huolissaan parlamentin maineesta, jos britit saavat jatkoajan ja osallistuvat eurovaaleihin.

Hänen mielestään parlamentin uskottavuudelle olisi turmiollista, jos brittiehdokkaita tulee valituiksi toukokuun vaaleissa, mutta he eivät otakaan paikkaansa vastaan.

– Euroedustajat haluavat Mayltä selvennystä siihen, mistä hän neuvottelee opposition kanssa ja onko lähitulevaisuudessa mahdollista saada enemmistö suunitelmien taakse, Tajani sanoi keskiviikkoiltana. Muuten Mayn pitäisi hänen mielestään sitoutua järjestämään toinen kansanäänestys, uudet vaalit tai perua koko brexit.

– Vain näillä ehdoilla valtionjohtajien pitäisi suostua jatkoaikaan, Tajani sanoi.

Macron ja Merkel
Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan liittokansleri Angela Merkel saapuivat juuri huippukokoukseen.Anna Karismo

klo 19:01 EU-johtajien kokous on nyt alkanut. Ranskan presidentti Emmanuel Macron otti tiukan linjan ja sanoi kokoukseen astellessaan, että jatkoaikaa ei vielä kokouksen alla voi pitää varmana. "Tuskin maltan odottaa, että saan kuulla, mitä Theresa Maylla on sanottavana. Mitään ei voi pitää varmana", hän sanoi. Ranska haluaa neuvottelulähteiden mukaan, että Britannia luopuu komissaarin paikastaan EU-vaalien jälkeen, jos se jatkaa vielä tuolloin jäsenenä.

Saksan liittokansleri Angela Merkel puolestaan kiitteli Britanniaa siitä, että se on aloittanut EU-vaaleihin valmistautumisen. "Se varmistaa EU-instituutioiden toiminnan", Merkel sanoi.

Theresa May
Theresa May korosti EU-kokoukseen saapuessaan, että Britannia pyrkii nopeaan eroon EU:sta, vaikka jatkoaika olisi pitkä.Anna Karismo

klo 18.02 Britannian pääministeri Theresa May sanoi kokoukseen tullessaan, että Britannia on valmis pidempäänkin lykkäykseen, jos se vain varmistaa EU-eron. Tärkeää on myös, että Britannialla on oikeus erota EU:sta välittömästi, kun sopimus on hyväksytty, May painotti. Hän pahoitteli, ettei Britannian parlamentti ole onnistunut hyväksymään erosopimusta.

klo 17.45 Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Suomella on lähtökohtaisesti joustava suhtautuminen Britannialle annettavaan lisäaikaan EU-eron saavuttamiseksi. Sipilä kommentoi asiaa eduskunnassa ennen kuin suuntasi Brysseliin EU-johtajien kriisikokoukseen, joka järjestetään illalla.

- Pääasia on, että erosopimus saataisiin nyt hyväksyttyä (Britanniassa) ja hallittu ero tehtyä, Sipilä sanoi STT:lle. Hänen mukaansa pidennys voisi olla enimmillään vuosi.

klo 16.45 Saksa, Ranska, Luxembourg sekä EU:n brexit-pääneuvottelija Michel Barnier ovat kannattaneet lyhyttä lykkäystä Britannian EU-eroon, kertoo uutistoimisto Reuters EU-virkamieslähteisiin viitaten. Lyhyttä lykkäystä perustellaan sillä, että se pitäisi yllä painetta, jotta brittiparlamentti hyväksyisi erosopimuksen. Hollanti ja Tshekki ovat kannattaneet pitkää lykkäystä, jotta brexitin innokkaimmat kannattajat hyväksyisivät sopimuksen pelätessään, ettei koko brexit toteudu hankkeen viivästyessä.

klo 15.54 EU-parlamentaarikko ja Britannian kovaa eroa EU:sta kannattava Nigel Farage sanoi huippukokouksen alla iloitsevansa brexitin mahdollisesta pitkästä jatkoajasta.

Hänen mielestään brexitiä on tähän asti johdettu kansalta piilossa kabineteissa, mutta kun Britannia järjestää EU-vaalit, brexit "palaa kansalle". Farage uskoo pitkän jatkoajan johtavan uuteen EU-kriittisyyden aaltoon Britanniassa.

klo 15.41 Saksan liittokanslerin Angela Merkelin mukaan EU:n huippukokous saattaa hyvinkin sopia brexitin lykkäämisestä pidemmälle kuin mitä pääministeri Theresa May on pyytänyt. May on pyytänyt EU:lta brexitin lykkäämistä kesäkuun loppuun.

Merkelin mukaan Saksa on sitä mieltä, että Britannian järjestäytyneen EU-eron saavuttamiselle täytyy varata riittävästi aikaa. EU on tällaisen ehdotuksen jo kertaalleen torjunut ja tarjonnee Britannialle selvästi pidempää lykkäystä. Sen ehtona olisi, että myös Britannia järjestää EU-parlamentin vaalit toukokuussa.

klo 12.52 Neuvottelulähteiden mukaan Ranska on ehdottanut brexit-jatkon ehdoksi, että Britannialle ei annettaisi seuraavaan komissioon enää omaa komissaaria. Lisäksi huippukokouksen alla on keskusteltu ehdoista, joita Britannian käytökselle jatkoajan aikana voidaan asettaa. EU:n perussopimuksen mukaan eroavalla maalla on täydet oikeudet jäsenenä eropäivään saakka. Sen takia juridisesti pitäviä rajoituksia on hyvin hankala asettaa, vaan kyse lienee enemmänkin eräänlaisesta herrasmiessopimuksesta.

klo 12.48 Suomen hallitus suhtautuu brexitin uuteen jatkoaikaan joustavasti. EU-ministerivaliokunta linjasi aamupäivällä, että Suomelle käy pidennys enintään noin vuoden ajaksi. Valiokunnan mukaan jatkon ehtona on, että Britannian pitää sitoutua "vilpittömään yhteistyöhön". Tällä halutaan välttää tilanne, jossa Britannia yrittäisi jatkoajalla kiristää muita EU-maita esimerkiksi estämällä yksimielisyyttä vaativia päätöksiä.

klo 10.38 Britannian brexit-ministeri Steve Barclay sanoo, ettei hän halua vuoden viivästystä EU:sta eroamiselle. Ratkaisevaa on kuitenkin hänen mukaansa se, voiko Britannia erota ennen määräajan umpeutumista, kun parlamentti on hyväksynyt erosopimuksen.

Tiistain brexit-uutisia:

Yle seuraa brexitin käänteitä: EU aikoo siirtää brexitin toukokuun loppuun


Viewing all articles
Browse latest Browse all 101130

Trending Articles