Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 100112

Työministerin jyrkkä pudotus – viime vaalien äänikuningas Jari Lindström löi hanskat tiskiin jo alkuillasta: "Ei minulla ollut mitään jakoa"

$
0
0

– Pahin mahdollinen tapahtui. Ei minulla ollut mitään jakoa.

Sinisten kansanedustaja ja Sipilän hallituksen työministeri Jari Lindström löi hanskat tiskiin, kun ennakkoäänet oli laskettu. Illan mittaan varmistui, että mies joutuu jättämään eduskunnan. Hän istui siellä kahdeksan vuotta.

Illan mittaan varmistui, ettei siniset eivät saa yhtään paikkaa eduskunnassa. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo kertoo Ylelle, että puolue päättää jatkostaan maanantaina. Elon mukaan mahdollista, että se lakkautetaan.

Myös Lindström sanoo olevansa pettynyt.

– Odotimme, että saisimme eduskuntaryhmän kasaan, hän toteaa.

Lindströmiltä lähtee samalla ministerin tuoli alta. Lasku on jyrkkä, sillä viime eduskuntavaaleissa Lindström oli perussuomalaisena oman vaalipiirinsä äänikuningas. Silloin henkilökohtaisia ääniä kertyi lähes 10 000. Nyt potti jäi murto-osaan siitä. Ääniä kertyi kaikkiaan 1690.

Sen jälkeen ei ole tietoa, mitä äijä tekee. Jari Lindström

Pudotuksen selittää Lindströmin siirtyminen perussuomalaisista sinisiin kesken vaalikauden. Lindström joutui myös ay-liikkeen myrskyn silmään ajaessaan kilpailukykysopimusta ja heikennystä työntekijöiden irtisanomissuojaan.

– Yhtään en kadu lähtöä perussuomalaisista. Tiesin, että näin tulee todennäköisesti käymään. Samassa yhteydessä haluan onnitella niitä, jotka menevät läpi. Tiedän kokemuksesta, että monilla on nyt jännät paikat.

Lindströmillä on takanaan rankat vuodet.

Kaksoissalkku

Vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen Lindström sai poikkeuksellisesti kahden ministerinsalkun yhdistelmän ja aloitti oikeus- ja työministerinä.

Monet pitivät oikeus- ja työministerin tehtävien yhdistelmää mahdottomana ja saappaita Lindströmille aivan liian suurina. UPM:n Voikkaan tehtaan entinen paperimies oli noussut eduskuntaan neljä vuotta aiemmin.

Timo Soinin ehdotus yllätti Lindströmin. "Oho", hän tokaisi kuullessaan puolueensa silloisen puheenjohtajan ajatuksen salkkujaosta.

– Otan palan kerrallaan. Jos rupean miettimään tätä koko pallukkaa niin päähän siinä halkee, hän totesi tuolloin.

Lopulta kaksi salkkua vei mieheltä ajan, yöunet, liikunnan ja ruuat.

Uupuminen

Uupumisoireet alkoivat jo syksyllä 2016, mutta Lindström jäi sairauslomalle vasta maaliskuussa 2017. Silloin hän myös mietti, jatkaako politiikassa.

Lindström kirjoitti silloin Uuden Suomen blogissaan uupumisestaan.

– Parin vuoden olematon liikunta, epäsäännöllinen tai epäterveellinen ruokailu ja kiireen aiheuttama stressi ovat yhdessä aiheuttaneet tilan, jossa nyt olen, Lindström kirjoitti.

Pian hänellä todettiin verenpainetaudin lisäksi kakkostyypin diabetes.

Kaksi vuotta sitten Lindström kertoi Helsingin Sanomille tajunneensa jo varhain, ettei hänellä ollut rahkeita toimia sekä työ- että oikeusministerinä. Antti Häkkänen (kok.) peri Lindströmiltä oikeusministerin tehtävät huhtikuussa 2017. Työministerin salkku jäi Lindströmille.

Siniset

Lindström lähti perussuomalaisista samana kesänä perustaessaan sinisten eduskuntaryhmän ja myöhemmin puolueen yhdessä muiden entisten perussuomalaisten kanssa. Uuden eduskuntaryhmän muodostivat sellaiset perussuomalaisten edustajat, jotka olivat tyytymättömiä 2017 puoluekokouksen tulokseen ja halusivat pysyä Sipilän hallituksessa.

Siniset sai Lindströmin innostumaan politiikasta uudestaan, ja mies päätti lähteä ehdolle eduskuntavaaleihin. Terveyskin kohentui. Hän on tyytyväinen puolueensa vaalityöhön, vaikka paikkaa ei tullutkaan.

– Niillä resursseilla, mitä oli, ei voi enempää tehdä. Mutta nämä olivat vain yhdet vaalit. Ei tämä niin vakavaa ole.

Lindström on tunnettu kansanläheisenä poliitikkona, joka on tavattu Reino-tohveleissa kotikulmillaan Kuusankoskella.

Paperimies

Lindströmin tarina alkaa Kuusankosken Voikkaalta, joka on osa nykyistä Kouvolaa. Kun 18 vuoden ikä tuli täyteen, Lindström meni tehtaalle ja kysyi töitä. Niitä riitti 22 vuodeksi.

Lindströmillä ei ollut minkään puolueen jäsenkirjaa, mutta hän eteni oman työosastonsa luottamusmieheksi kuten isänsä Kaino.

Työttömäksi jäätyään Lindström itse teki sijaisuuksia Kymenlaakson muilla paperitehtailla. UPM:n Voikkaan tehdas suljettiin vuonna 2006. Lindström ja 670 muuta jäivät työttömiksi.

Lindström liittyi perussuomalaisiin ja aloitti ahkeran kirjoittelun paikallisten lehtien yleisönosastoihin.

Ensimmäinen yritys eduskuntavaaleissa 2007 toi 920 ääntä, mutta ei vielä kansanedustajan paikkaa. Lindström kavereineen perusti puolueen paikallisyhdistyksen. Kouvolan kaupunginvaltuustoon "Jarppa" pääsi vuonna 2008.

Hän on todennut, ettei ministerin pesti jännittänyt niin paljon kuin Kouvolan rakennus- ja ympäristölautakunnan puheenjohtajuus.

– Ei ollut oikein minkäänlaista kokemusta semmoisesta tehtävästä. Se oli kova paikka.

Politiikkaa Lindström ei jätä ainakaan vielä. Hän on ehdolla myös kevään eurovaaleissa, jotka käydään toukokuussa. Niiden jälkeen on johtopäätösten aika.

– Sen jälkeen ei ole tietoa, mitä äijä tekee.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 100112

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>