1. Sijoitetaan liian varovaisesti, kun markkina huolestuttaa
– On havaittu, että ihmiset säätävät salkkuaan siihen suuntaan mikä on markkinoiden tunnelma. Ollaan varovasia ja mennään mukaan vasta kun uskalletaan. Pörssi kuitenkin toimii niin, että silloin tulee tuottoja kun on riskejäkin. Kun hajauttaa ja sijoittaa pitkällä aikavälillä, on tuotto parempi.
2. Keskitytään yksittäisen sijoituskohteen riskiin
– Silloin tullaan välttäneeksi monia riskisijoituksia, jotka eivät yhdistelmänä salkun osana olisikaan niin kauhean riskipitoisia. Tuottoa jää siis saamatta.
3. Siirretään varoja rahastoihin, jotka ovat tuottaneet viime aikoina hyvin
– Siirtely aiheuttaa vain turhia kuluja. Etenkin ammattilaiset tuijottavat tuottohistoriaa ja suuntaavat sijoituksia sen mukaan. Kasvava rahasto jäykistyy liikkeissään ja nostaa kuluja, mikä puolestaan pudottaa tuottoja.
4. Sekoitetaan hyvä yhtiö ja hyvä sijoitus
Sijoittaja pohtii, sijoittaako yritykseen, jolla on vahva tase vai yritykseen, joka on velkainen. Kaustian mukaan velkainen yhtiö on aineistojen valossa osoittautunut yleensä paremmaksi valinnaksi.
Usein myös pohditaan, sijoittaako yritykseen, joka on arvostettu ja jolla on myös arvostettu johto. Yleensä vähemmän arvostettu on osoittauttunut sijoittajan kannalta tuottavammaksi.
Esimerkkien avulla Kaustia tähdentää, että riski tarkoittaa parempaa tuotto-odotusta, johon ei siis pääse jos sijoittaa vain arvostettuihin ja vähäriskisiin kohteisiin.

5. Sijoitetaan lotto-osakkeisiin
– Ne ovat tyypillisesti senttiosakkeita, jotka voivat toki kymmenkertaistua, mutta aika usein ne yritykset menevät konkurssiin. Lotto-osakkeissa tuotto-odotus on negatiivinen kuten lottoamisessakin. Tämä on ainoa virhe, jonka ammattilaiset ovat pystyneet välttämään lähes täysin.
6. Tehdään aktiivista osakekauppaa ja käytetään aktiivista rahastoa
– Aktiivinen rahasto pyrkii lyömään pörssin indeksin. Se vastaa sijoittajien kysyntään ja haluun saada jotakin enemmän. Aktiivisuudesta tulee kuitenkin enemmän kuluja ja myös sijoitusvirheitä. Sama logiikka pätee myös aktiiviseen osakekauppaan.
7. Pidetään kiinni tappiollisista osakkeista ja myydään sijoitus kun saatu tuotto tyydyttää
– Jos katsotaan sitä onko sijoitus tappiolla vai ei, niin kiinnitetään huomiota ostohintaan. Tämä ei kuitenkaan ole mitenkään relevanttia yrityksen tulevaisuuden kannalta. Pitäisi kysyä ostaisinko tätä yritystä salkkuuni nyt. Jos vastaus on en ostaisi, niin silloin pitäisi myydä osake, vaikka se olisi tappiolla.
8. Ankkuroidutaan hintatasoihin
– Kun pörssi tekee isoja liikkeitä, sijoittaja ajattelee, että se on ylireagointia. Useimmiten näin ei ole. Jos jonkun firman osake pomppaa, niin se kertoo hyvää siitä osakkeesta. Ei siitä että pörssi ylireagoisi.
9. Ostetaan osakkeita, jotka ovat viime aikoina laskeneet
– Sijoittajat ajattelevat, että jos jokin osake on alennuksessa niin se on halvempi ja oiva ostokohde. Laskulle kuitenkin yleensä on jokin syy. Tässä pörssi on yleensä enemmän oikeassa kuin väärässä eli ehkä tätä osaketta ei kannattaisikaan ostaa.
10. Suositaan tuttuja sijoituskohteita
– Sijoittaja varmasti tietää tutusta kohteesta enemmän, mutta ei kuitenkaan niin hyvin kuin luulisi. Tämä virhe saa valitsemaan liian pienen joukon sijoituskohteita. Riski kasvaa ilman että tuotto-odotus kasvaisi.
Lopuksi lohdun sana
Kaustian mukaan kaikki tekevät sijoitusvirheitä niin tavalliset sijoittajat kuin alan huippuosaajatkin. Sijoitusvirheistä on vaikea päästä eroon, sillä niissä opitaan vain järjettömien toistojen kautta. Virhesijoituksia puolestaan ei kannata eikä edes pysty välttämään, sillä ne ovat vain huonoa tuuria.
– Helpoin tapa välttää kaikki nämä virheet on sijoittaa pörssi-indeksin mukaisesti. Silloin saat sen mitä indeksi tuottaa. Et voita, mutta et varmasti tee virheitä.