Yhdysvaltain tuleva presdentti Donald Trump lähetti eilen sunnuntaina useita twiittejä, joissa hän arvosteli rajusti Kiinan talous- ja ulkopolitiikkaa.
Trump syytti Kiinaa valuuttansa renminbin arvon keinotekoisesta alentamisesta ja sotilaallisesta varustautumisesta.
– Kysyikö Kiina meiltä, onko ok devalvoida valuuttansa (mikä vaikeuttaa meidän yritystemme kilpailuasemaa), verottaa raskaasti meidän vientiämme Kiinaan (USA ei verota heitä) tai rakentaa valtava sotilasvoima Etelä-Kiinanmerelle? Enpä usko!, Trump kirjoitti.
Kiinan valuutan arvo on laskenut 2,5 vuoden aikana noin 15 prosenttia, suurelta osin maan hallituksen toimien seurauksena. Maa on myös varustautunut Etelä-Kiinanmerellä, jonka saarista monet maat kiistelevät.
Trumpin ja Kiinan välillä on ollut sananvaihtoa sen jälkeen, kun Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen soitti perjantaina Trumpille ja tämä vastasi puheluun. Yhdysvaltain presidentti tai presidentiksi valittu ei ole puhunut Taiwanin johtajan kanssa vuoden 1979 jälkeen, koska Kiina pitää Taiwania omana maakuntanaan ja Yhdysvallat on toiminut tämän näkökannan mukaisesti. USA:lla ja Taiwanilla on tosin vahvat epäviralliset suhteet.
Kiinan viralliset tiedotusvälineet ottivat Trumpin toimintaan kantaa ja Taiwanin sanottiin tehneen Trumpille "pikku tempun", ja käyttäneen hyväkseen Trumpin kokemattomuutta ulkopolitiikassa.
Uutistoimisto AP:n mukaan Kiinan vastaus oli kuitenkin muotoiltu niin, että Trump saattoi säilyttää kasvonsa.
Kun Trump nyt jatkoi Kiinan syyttelyä, heräsii kansainvälisen politiikan ja talouden asiantuntijoiden keskuudessa pelko, että kahden maailman suurimman talousmahdin välit ovat kiristymässä.
Talousasiantuntijat ovat huomauttaneet, ettei Yhdysvalloilla ole kovin paljon varaa ärsyttää Kiinaa, sillä Yhdysvaltain valtio on lainannut Kiinalta rahaa noin tuhat miljardia dollaria.
Trumpin tuleva varapresidentti Mike Pence vähätteli tapahtunutta. Hänen mukaansa tapahtunutta ei pidä tulkita siten, että maiden suhteet olisivat muuttumassa.