Tänään perjantaina Ouluun pääministeri Juha Sipilän vieraaksi saapuva Dmitri Medvedev, 51, on tekninen ja toimeenpaneva pääministeri, jonka poliittinen vaikutusvalta ei perustu häneen henkilönä vaan on hänen asemansa tuoma.
Näin arvioi Venäjän pääministerin ja entisen presidentin (2008–2012) roolia maansa politiikassa moskovalaisen Carnegien ajatushautomon politiikan tutkija Andrei Kolesnikov.
Medvedevin valtaa ei silti pidä vähätellä. Hän on vastuussa taloudesta ja voi siksi tehdä paljon.
Suhde Putiniin on vakaa
Niin sanottu vallan vertikaali toimii läpi Venäjän poliittisen järjestelmän. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että valta on keskittynyt presidentille. Hän tarvitsee keskeisillä paikoilla olevia luotettavia ihmisiä, ja juuri sellaiseksi Kolesnikov arvioi Medvedevia. Ystäviksi hän ei kuitenkaan miehiä luonnehdi.
– Heidän suhteensa on monimutkaisempi kuin ystävyyssuhde, eikä politiikassa varsinaisesti ole ystävyyttä vaan siellä rakennetaan toimivaa yhteistyötä.
Yhteistyön toimiminen onkin välttämätöntä, koska he johtavat maata.
Suomi on lähinaapuri ja turistikohde eikä sitä pidetä ihan oikeana Eurooppana. politiikan tutkija Andrei Kolesnikov
Medvedevin ja hänen hallituksensa suosio kansalaisten piirissä on sidottu Putinin suosioon, joka vaikuttaa olevan suuri.
Vaikka Venäjällä on toistuvasti liikkunut huhuja Medvedevin siirtämisestä muihin tehtäviin pääministerin paikalta, Kolesnikov ei usko sellaiseen.
– Hänen eroamiseensa ei ole mitään syytä, hän saattaa jatkaa jopa vuoden 2018 presidentinvaalien jälkeen.
Kolesnikov siis olettaa, että Vladimir Putin valitaan uudelleen presidentiksi keväällä 2018. Hän arvioi, että Putinin ja Medvedevin välillä on jokin sopimus vallankäytön rajoista ja sitoutumisesta samaan poliittiseen linjaan.
– Luulen, että vain he kaksi tuntevat sopimuksen sisällön.
Medvedev etsii yhteistyötä Suomesta
Suomeen pääministeri Medvedev tulee keskustellakseen kaupasta ja mahdollisesti muokatakseen maaperää suhteiden asteittaiseksi lämmittämiseksi Venäjän ja Euroopan välillä. Kolesnikov arvioi, että asia saattaa nousta Medvedevin vierailun aikana esille epävirallisesti.
– Uskon Putinin toivovan kummankin puolelta asetettujen pakotteiden poistamista, vaikka hän ei sitä suoraan sanokaan.
Suomi on pakotteista ja Nato-keskustelusta huolimatta edelleen maa, johon Venäjällä Kolesnikovin mukaan suhtaudutaan neutraalin myönteisesti.
– Suomi on lähinaapuri ja turistikohde eikä sitä pidetä ihan oikeana Eurooppana, vaan sen nähdään olevan henkisesti lähempänä Venäjää.
Yle näyttää pääministerien iltapäivällä klo14.45 järjestämän yhteisen tiedotustilaisuuden suorana verkkolähetyksenä.