OTTAWA Tiistaiaamuna Kanadan pääministeri Justin Trudeau saavutti parlamenttivaaleissa korkeintaan torjuntavoiton. Moni pitää häntä vaalien häviäjänä. Siitäkin huolimatta, että hänen liberaalipuolueensa pysyy suurimpana puolueena ja hän pitää työpaikkansa pääministerinä.
Häviäjä Trudeau on siksi, että hän saa nyt johdettavakseen vain vähemmistöhallituksen. Se saattaa olla Kanadan ja maailman kannalta toimiva ratkaisu.
Toisin kuin konservatiiveilla, liberaaleilla on Kanadassa luontaisia liittolaisia. Muista puolueista ainakin Uusi demokratia ja Vihreät tekevät heidän kanssaan yhteistyötä.
Lue tästä vaalituloksen kehittymisestä
Helppoa vähemmistö- tai mahdollisella koalitiohallituksella ei kuitenkaan ole. Eikä sillä ole lähellekään sitä valtaa, josta Trudeau on päässyt viime vuodet nauttimaan. Lisää paikkoja parlamenttiin voittaneet konservatiivit ovat ärhäkkä oppositio, joka vastustaa periaatteesta lähestulkoon kaikkea Trudeaun esittämää.

Neljä vuotta sitten liberaalit päättivät Trudeaun johdolla konservatiivien vuosikymmenen jatkuneen valtakauden. Liberaalit saavuttivat maan historian suurimman vaalivoiton ja ottivat äänivyöryllä enemmistön parlamentin paikoista.
Trudeau sai tuolloin johdettavakseen enemmistöhallituksen, ja hänellä oli kaikki avaimet kädessään.
Hän ei käyttänyt mahdollisuuttaan.
Kanadan vaaleja on seurattu tarkkaan rajan takana Yhdysvalloissa, missä vuoden 2020 esivaalit käynnistyvät vajaan neljän kuukauden kuluttua. Trudeau oli neljä vuotta sitten Donald Trumpin vastakohtana maailmanlaajuinen ilmiö. Siksi varsinkin Yhdysvaltain demokraatit analysoivat nyt kiivaasti, mikä Trudeaulla meni pieleen.
Liberaalien muuallakin maailmassa kannattaa ottaa oppia Trudeausta.
Hän menetti huippusuosionsa, koska ei kuunnellut kansan ääntä, mutta myös siksi, ettei tosipaikan tullen puolustanut omaan idealistista politiikkaansa.
Hän käänsi takkinsa keväänä, kun kannatusluvut Kanadan keski- ja länsiosissa alkoivat näyttää huolestuttavilta. Siihen saakka öljyteollisuuden hankkeisiin kriittisesti suhtautunut pääministeri ryhtyi tukemaan Edmontonin ja Vancouverin välille suunnitellun Trans Mountain –öljyputken rakentamista.
Ilmastonsuojelijat suuttuivat hänelle pahan kerran, ja se näkyi nyt muutaman elintärkeän parlamenttipaikan menettämisenä.
Ipsos-tutkimuslaitoksen mittauksen mukaan ilmasto oli äänestäjien mielissä terveydenhuollon jälkeen toiseksi tärkein teema. Trudeaun kilpailija, konservatiivien Andrew Scheer tulee öljyteollisuusalueelta Reginasta ja puhuu putken puolesta.

Scheer on asettanut tavoitteekseen Trudeaun hallituksen asettaman hiiliveron purkamisen. Myöskään kaikki ilmastonsuojelijat eivät tuosta verosta perusta, koska he pitävät sitä liian alhaisena, jotta sillä olisi todellista vaikutusta.
Kanada on yksi maailman suurimmista öljyn ja kaasun tuottajista ja siten myös ilmastosaastuttajista. Trudeaun kaudella tilanne ei ole kohentunut. Nykymenolla Kanada ei saavuta sille Pariisin ilmastosopimuksessa asetettuja tavoitteita.
Muita äänestäjille tärkeitä asioita olivat verot, asuminen, yleinen taloustilanne ja vanhusten asema. Maahanmuuttopolitiikka tulee vasta sen jälkeen. Trudeaulle tärkeät tasa-arvokysymykset ovat vielä paljon sitäkin alempana.
Trudeaun on luotava nahkansa uudestaan. Hänen viestinsä toivosta ja tasa-arvosta kalskahtaa 2020-luvun kynnyksellä itsestäänselvältä ja auttamattoman vanhanaikaiselta.