Perheet asuvat nykyään hajallaan ja sukuhaudoille voi olla matkaa. Hautausmaalla käynti kuuluu kuitenkin jouluperinteiseen, josta halutaan pitää kiinni. Silloin kynttilä sytytetään muualle haudattujen vainajien muistomerkille.
Kertakäyttökynttilöitä voikin kerääntyä muistomerkeillä suureksi valomereksi. Näin käy kaikilla suomalaisilla hautausmailla.
4 000 palavaa kynttilää hohkaa kuumuutta
Riihimäellä muualle haudattujen muistoristi on pystytetty pitkän kivimuurin kupeeseen. Jouluaattona muuria vasten roihuaa tuhansien kynttilöiden meri.
– Joku laski kerran, että tässä paloi noin 4 000 kynttilää. Suurusluokka on yleensä jotain 3 000–5 000 välillä, kertoo Riihimäen evankelisluterilaisen seurakunnan ylipuutarhuri Jari Mulari.
Onneksi tällä hautausmaalla on tilaa runsaasti, sillä muuten vaarana olisi allaspalo.

Jos kynttilä lämpenee liikaa, niin steariini alkaa höyrystyä voimakkaasti suoraan kynttilän pinnalta. Höyrystyvä steariini syttyy palamaan, tuli lämmittää kynttilässä olevaa sulaa steariinia edelleen. Näin höyrystyminen kiihtyy ja kuuma tuli voi riehaantua.
– Edellinen työpaikkani oli Pirkkalan seurakunta. Siellä itsenäisyyspäivänä paljastettiin muistomerkki ja joulun jälkeen se vietiin kaatopaikalle. Allaspalo tuhosi sen.
Lasinen hautakynttilä ei kelpaa kierrätykseen
Kovalla tuulella hautakynttilät kaatuvat kuin keilat. Aattoiltana vierailijat kuitenkin käyvät pystyttelemässä niitä uudelleen.
Riihimäen hautausmaalta kerätään tapaninpäivän jälkeen hautakynttiläjätettä noin kahden traktorikuorman verran.
– Se on pelkkää kynttiläjätettä noin 10-15 kuutiota, Mulari laskee.
Jäte päätyy sekajätteen mukana Ekokemin polttolaitokselle, jossa ne poltetaan energiaksi. Metalli otetaan talteen polton tuhkasta. Metallikannet voisi myös lajitella metallinkeräykseen.
– Hautakynttilöiden lasi on vuokalasia, se ei ole kierrätyskelpoista, Jari Mulari tietää.
Yksikin kynttilä on arvokas
Ylipuutarhurin mielestä parhaiten joulupyhien haudoilla käynti sujuu silloin, kun omaiset ovat jo aiemmin syksyllä tuoneet haudoille oman lyhdyn.
Sen sisään aattoiltana laitettava öljykynttilä palaa säältä suojassa useita vuorokausia.
Jari Mulari muistelee, kuinka hän Riihimäelle saapuessaan huomasi, että yksittäisen haudan edessä saattoi palaa kymmeniäkin kynttilöitä. Jokainen sukulainen oli tuonut omansa.
Ylipuutarhuri lausui siitä mielipiteensäkin medialle ja sai runsaasti palautetta. Mutta vinkistä on nykyään otettu vaarin.
– Haudoilla on kyllä yhä kynttilöitä, mutta ei enää kassikaupalla. Yksikin kynttilä on yhtä arvokas kuin kymmenen kynttilää.