Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 100844

Nato-johtajien mikrofonitöppäily ei ollut ainut laatuaan: Ranskan presidentti tylytti suomalaisruokaa + kolme muuta mokaa vuosien varrelta

$
0
0

Oleta aina, että mikrofoni on päällä. Tätä kultaista sääntöä tulisi jokaisen maailman johtajan noudattaa. Kuitenkin tuo ohjesääntö pääsee unohtumaan ajoittain kokeneimmiltakin poliitikoilta.

Aihe nousi ajankohtaiseksi jälleen keskiviikkona, kun julkisuuteen vuoti video, missä muun muassa Kanadan pääministeri Justin Trudeau ja muutama Euroopan Nato-maan johtaja näyttivät naureskelevan keskenään presidentti Donald Trumpille ja tämän aiemmalle lehdistötilaisuudelle.

BBC kokosi neljä otsikoihin noussutta mikrofonikömmahdystä, joihin maailman johtajat ovat sortuneet vuosien aikana.

1. Jacques Chirac haukkui suomalais- ja brittiruoan (2005)

Ranskan presidentti Jacques Chirac, Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Saksan liittokansleri Gerhard Schröder kuvattuna Sochissa, Venäjällä elokuussa 2004.
Ranskan presidentti Jacques Chirac, Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Saksan liittokansleri Gerhard Schröder kuvattuna Sochissa, Venäjällä elokuussa 2004.WOLFGANG KUMM/ EPA

Ranskan presidentti aiheutti pienimuotoisen kohun haukkumalla sekä suomalais- että brittikeittiön vieraillessaan Venäjän erillisalueen Kaliningradin 750-vuotisjuhlissa vuonna 2005. Tietämättä, että mikrofoni oli päällä, tokaisi Jacques Chirac silloiselle Saksan liittokanslerille Gerhard Schröderille ja Venäjän presidentille Vladimir Putinille, että englantilaista ruokaa huonompaa löytyy vain Suomesta. Vielä asteen verran tylympää huumoria Chirac käytti Britanniasta.

– Ainoa, mitä britit ovat Euroopan maataloudelle antaneet, on hullun lehmän tauti, Chirac veisteli.

Huulenheitto ei päätynyt suoraan lähetykseen, mutta ranskalainen Libération-lehti nappasi auki olleesta mikrofonista ranskalaispresidentin puheet. Chiracin viestintäosasto ei koskaan kieltänyt, etteikö presidentti olisi esittänyt kyseisiä kommentteja.

Chiracin laukomiset ajoittuvat aikaan, jolloin Ranskan ja Britannian välejä kiristivät muun muassa maatalouden tukiaiset sekä se, että Ranska kieltäytyi lähtemästä Irakiin sotimaan.

2. Obama ja Sarkozy haukkuivat Israelin pääministerin (2011)

Barack Obaman ja Nicolas Sarkozyn käymä yksityinen keskustelu välittyi toimittajien korviin Ranskassa vuonna 2011 pidetyssä G20-kokouksessa.
Barack Obaman ja Nicolas Sarkozyn käymä yksityinen keskustelu Ranskassa vuonna 2011 pidetyssä G20-kokouksessa ei ollutkaan niin yksityinen.PHILIPPE WOJAZER/ EPA

Vuoden 2011 G20-maiden kokouksessa Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman ja Ranskan presidentti Nicolas Sarkozyn käymä yksityinen keskustelu välittyi toimittajien korviin tulkkausjärjestelmän välityksellä. Toimittajille oli annettu tulkkauslaitteet tulevaa tiedotustilaisuutta varten, mutta heitä kiellettiin liittämästä kuulokkeita laitteisiin ennen kuin presidentit olivat lopettaneet keskustelunsa takahuoneessa. Lukuisat toimittajat eivät säännöstä piitanneet, vaan ryhtyivät kuuntelemaan presidenttien sananvaihtoa, joka koski Israelin pääministeriä Benjamin Netanyahua.

– En voi sietää häntä. Hän on valehtelija, Sarkozy tokaisi ranskaksi.

– Sinä saatat olla kyllästynyt häneen, mutta minä joudun olemaan hänen kanssaan tekemisissä joka päivä, Obama sanoi ranskaksi käännetyssä vastauksessaan.

Media oli useita päiviä hiljaa presidenttien keskustelusta, mutta se vuoti julkisuuteen ranskalaisen Arret sur Images -nettisivuston kautta. Uutistoimisto Reutersin kokouspaikalla ollut toimittaja on vahvistanut keskustelun yksityiskohdat. Ranskalla ja Yhdysvalloilla molemmilla oli näihin aikoihin kireät suhteet Israeliin.

Ronald Reagan: ”Aloitamme pommittamisen viiden minuutin kuluessa” (1984)

Presidentti Ronald Reagan kuvattuna tiedotustilaisuudessa Valkoisessa talossa vuonna 1984.
Presidentti Ronald Reagan kuvattuna tiedotustilaisuudessa Valkoisessa talossa vuonna 1984.All Over Press

Kylmän sodan olleessa kuumimmillaan vuonna 1984, istahti Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan NPR-radion koppiin ja odotteli lähetyksen alkamista. Ennen lähetystä radiokopissa tarkastettiin äänentasot, jolloin Reagan päätti vitsailla, mitä hän tulisi lähetyksessä pian lausumaan.

– Hyvät kansalaiset. Olen hyvilläni voidessani kertoa teille, että olen juuri allekirjoittanut lain, jonka myötä Venäjä on julistettu lopullisesti lainsuojattomaksi. Aloitamme pommittamisen viiden minuutin kuluessa, Reagan veisteli.

Presidentin sanailut eivät päättyneet itse radiolähetykseen, mutta ne vuodettiin myöhemmin lehdistölle.

Vuodon jälkeen Neuvostoliitto määräsi joukkonsa väliaikaisesti korkean tason hälytystilaan Kaukoidässä.

Gordon Brown haukkui äänestäjän kiihkoiljaksi (2010)

Gordon Brown unohti mikrofonin rintapieleensä mennessään autoon vuonna 2010.
Gordon Brown unohti mikrofonin rintapieleensä mennessään autoon vuonna 2010.FACUNDO ARRIZABALAGA/ EPA

Britannian työväenpuolueen johtaja, pääministeri Gordon Brown jäi vuonna 2010 nololla tavalla kiinni äänestäjän arvostelemisesta. Brown kommentit päätyivät nauhalle, kun hän unohti palauttaa Sky News -yhtiön mikrofonin tavattuaan äänestäjiä Rochdalessa Luoteis-Englannissa.

66-vuotias nainen tenttasi tv-kameroiden edessä Brownia muun muassa maahanmuutosta ja verotuksesta. Brown hoiti julkisen esiintymisen tahdikkaasti, mutta siirryttyään autoonsa pääministeri ryhtyi arvostelemaan juuri tapaamansa naista ja luonnehti häntä kiihkoilijaksi. Päälle jääneen mikrofonin kautta Brownin saattoi kuulla myös ihmettelevän, miten nainen ylipäänsä pääsi hänen juttusilleen.

Pääministeri Brown pyysi anteeksi käyttäytymistään ja vieraili myöhemmin naisen luona. Brownin mukaan ikänsä työväenpuoluetta äänestänyt nainen hyväksyi hänen anteeksipyyntönsä.

Lue myös:

Trump perui tiedotustilaisuuden Nato-kokouksesta – vastasi videojupakkaan kutsumalla Trudeauta kaksinaamaiseksi


Viewing all articles
Browse latest Browse all 100844

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>