Pitkään kätilönä toiminut, nyt työkyvytön Tarja Kovalainen on tyrmistynyt korkeimman oikeuden päätöksestä, jonka mukaan homeesta sairastuneet Keski-Pohjanmaan keskussairaalan kätilöt jäävät ilman korvauksia.
Kolme sairaalan kätilöä sairastui homealtistuksen vuoksi 2000-luvun alussa. Tarja Kovalaisella on todettu ammattitautina ODTS-oireyhtymä ja työssä paheneva astma. Hän syö 12 lääkettä ja elää sairauksien rajoittamaa elämää kodin vankina.

– Vietän aika paljon akvaarioelämää. Hyvin vähän voin liikkua kodin ulkopuolella tai voisin, mutta oireilen herkästi. Rakastamani työ on mennyt, Kovalainen kuvailee.
Hän kertoo saavansa viikottain soittoja homeelle altistuneilta ja neuvoo heitä, miten toimia asiassa. Kätilöt eivät aio jättää taisteluaan tähän, vaan vievät tapauksen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.
– Ehkä nyt ihmiset näkevät, että kaikkeen ei kannata luottaa. Jos olisimme saaneet sen, mikä meille kuuluu, ehkäpä rakentajat tekisivät asiat niin, ettei näin kävisi. Nythän kun rakentajat tekevät ja joku sairastuu, he hymähtävät, että voi voi, Tarja Kovalainen sanoo.
"Homesairaudetkin ovat työtapaturmia"
Oikeutta on käyty kymmenisen vuotta eri oikeusasteissa. Hovioikeus olisi laittanut sairaalan maksamaan korvaukset, mutta päätös muuttui nyt korkeimmassa oikeudessa. Sairaanhoitopiirille päätös oli asianajaja Petteri Sotamaan mukaan odotetunlainen.
Tarja Kovalaiselle korkeimman oikeuden tyrmäys tuli yllätyksenä.
– Käräjäoikeus jo katsoi, että olemme sairastuneet, mutta sillä ei ollut rohkeutta määrätä sairaalalta korvauksia. Hovioikeus taas totesi, että sairaalan pitää maksaa korvauksia. Totta kai minulla oli usko oikeuteen, hän toteaa.
Kun menee työterveys ja toimeentulo, itse kukin voi miettiä, miltä se tuntuu. Tarja Kovalainen
Korkeimman oikeuden päätöksessä vedotaan siihen, ettei sairaala tiennyt kosteusvaurioista, eivätkä ne olleet ennakoitavissa ennen kätilöiden sairastumista. Tarja Kovalaisen mielestä tämä on valetta.
Kovalainen muistuttaa, että työpaikalta peräisin olevat homesairaudet ovat työtapaturmia siinä, missä muutkin onnettomuudet.
– Kun menee työterveys ja toimeentulo, itse kukin voi miettiä, miltä se tuntuu.