Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 100529

Britannia eroaa EU:sta ensi yönä – Katso tästä tärkeimmät brexit-etapit tänä vuonna

$
0
0

Britannia lakkaa olemasta EU:n jäsen perjantain ja lauantain välisenä yönä Suomen aikaa kello 01.

Sen jälkeen alkaa siirtymäaika, joka kestää vuoden loppuun.

Kansalaiset tai yritykset tuskin huomaavat vielä muutosta elämässään, koska siirtymäaikana jatketaan elämää eri puolilla Eurooppaa aivan kuin britit kuuluisivat yhä EU:hun.

Lentokoneet lentävät, tavara siirtyy rajan yli, turvallisuusviranomaiset jatkavat yhteistyötä.

Esimerkiksi syksyllä vuoden Erasmus-vaihtoon Britanniaan suuntaavat opiskelijat saavat opiskella siellä koko lukuvuoden, vaikka siirtymäaika päättyy vuoden lopussa. Ensi lukuvuoden Erasmus-rahoituksesta on päätetty jo tämän vuoden hakukierroksella.

Nämä kannattaa ottaa huomioon

Tarkkana pitää olla lähinnä Britanniassa asuvien EU-kansalaisten ja EU-maissa asuvien brittien: heidän pitää rekisteröityä asuinmaahansa ennen vuoden loppua.

Lue lisää: Suomalaiset ovat hitaimpia oleskeluoikeuden hakijoita Britanniassa, mutta kohta on jo kiire.

Suomessa asuu noin viisi tuhatta Britannian kansalaista. Heidän pitää vaihtaa EU-rekisteröintinsä hakemuksella erosopimuksen mukaisiin oikeuksiin lokakuun alusta alkaen yhdeksän kuukauden sisällä.

Hakeminen alkaa vasta lokakuussa aikataulu- ja käytännön syistä: sisäministeriön pitää muun muassa laatia hakemuslomakkeet ja määrittää hakemusmaksujen määrät.

Myös yrityksissä pitää olla tarkkana ja varautua Britannian lopulliseen eroon ensi vuodenvaihteessa. Kovan eli sopimuksettoman eron vaara ei ole hälvennyt mihinkään.

Voi hyvin olla, että kaupankäynti Britanniaan seisahtuu joillakin aloilla ja tullimuodollisuudet lisääntyvät ensi vuonna. Siihen kannattaa yrityksissä valmistautua.

Löydät jutun loppupuolelta listan tärkeimmistä brexit-tapahtumista kuukausittain.

Dover, brexit
Loppuvuoden ajan esimerkiksi Doverin satamassa Britanniassa jonotetaan entiseen malliin. Vuodenvaihteessa tilanne voi muuttua ja jonot venyä, jos EU:n ja Britannian välille ei saada kauppasopimusta lauantaiaamusta alkavana siirtymäaikana. Kuva parin viikon takaa.Will Oliver / EPA

"Mikään ei jää ennalleen"

Suurin brexit-asia tänä vuonna on EU:n ja Britannian uudesta suhteesta neuvotteleminen. Erosopimusta hiottiin yli kolme vuotta, ja nyt pitäisi neuvotella runsaassa puolessa vuodessa paljon yksityiskohtaisemmista asioista.

– Erosopimuksella vain purettiin kaikki se, mitä Britannian kanssa on EU-yhteistyössä 47 vuoden aikana rakennettu, lainsäädäntöneuvos Johannes Leppo sanoo. Lähikuukausina pitäisi rakentaa puhtaalta pöydältä kokonaan uusi yhteistyökuvio.

– Mikään ei jää ennalleen. Kaikilla neuvoteltavilla aloilla jäämme alle nykytilan ja EU-jäsenyyden, Leppo arvioi.

Koska Britannia ei halua kovin läheistä suhdetta EU:hun, neuvotteluista tulee hankalat. Suomi ja enemmistö EU-maista haluaa mahdollisimman syvän suhteen.

Yritysten kannalta tilanne heikkenee

Britannia on linjannut haluavansa eroon sisämarkkinoista ja tulliunionista. Se tahtoo autonomian kaikkeen sääntelyyn ja pois EU:n tuomiovallan piiristä. Lisäksi se haluaa rajoittaa maaahanmuuttoa.

Kaikki tämä asettaa rajoitteita sille, kuinka laajaan sopimukseen EU voi päästä Britannian kanssa.

– Läheisemmät sopimussuhteet, joita EU on aikaisemmin neuvotellut, eli esimerkiksi ETA [Euroopan talousalue Norjan ja Islannin kanssa] tai sopimukset Sveitsin ja Ukrainan kanssa, eivät tule kyseeseen Britannian reunaehdoista johtuen, ulkoministeriön brexit-vastuuvirkamies Kristiina Kauppinen sanoo.

Kauppasuhteesta ei Kauppisen mukaan "tule läheisintä mahdollisinta vaan suhteellisen etäinen".

Yritysten kannalta tämä tarkoittaa kahta huonoa vaihtoehtoa: Britannia eroaa joko suppean kauppasopimuksen kanssa tai ilman mitään kauppasopimusta – mikä tarkoittaa kovaa brexitiä.

Nyt todennäköisimpänä lopputuloksena pidetään jotain Kanadan kanssa solmitun CETA-sopimuksen kaltaista.

Luxembourg
Euroopan unionin tuomioistuin Luxemburgissa tulkitsee EU-lainsäädäntöä ja varmistaa, että sitä sovelletaan samalla tavalla kaikissa EU-maissa. Tuomareita siellä on kaikista EU-maista. Julien Warnand / EPA

Mitä brexitin ympärillä tapahtuu ennen siirtymäajan loppua ja EU-jäsenyyden lopullista päätöstä? Kokosimme listan brexit-etapeista tänä vuonna:

Helmikuu

Britit menettävät äänioikeutensa Brysselissä heti ensimmäisestä eropäivästä alkaen. Kaikki Britannian EU-toimielimiin, -laitoksiin ja -virastoihin nimittämät ihmiset kuten EU-komissaarit ja -tuomarit jättävät tehtävänsä.

Britannia ei enää osallistu millään tavalla EU-päätöksiin jatkossa.

– Tarkoitus on turvata EU-päätöksenteon riippumattomuus ja autonomia. Kolmannet maat eivät osallistu EU-päätösten tekemiseen eivätkä edes muotoiluun, Leppo toteaa.

Sen sijaan brittiläiset virkamiehet, jotka on valittu puolueettomien EU-kilpailujen kautta, saavat jatkaa tehtävissään.

Tosin heidän uransa tuskin enää tulevaisuudessa kehittyy. Moni onkin jo vetänyt johtopäätökset ja hakenut muita töitä.

Brexit
Britannian velvoitteet EU:n budjettia kohtaan pysyvät siirtymäajan eli vuoden loppuun saakka ennallaan. Britannia siis maksaa ja saa EU:n budjetista aivan kuin se olisi jäsen. Keskiviikkona brittimepit osallistuivat viimeiseen EU-parlamentin istuntoon.Olivier Hoslet / EPA

Heti maanantaina EU-komission odotetaan antavan esityksen jäsenmaiden ministerineuvostolle tulevasta neuvottelumandaatista eli neuvotteluohjeista. Niissä määritellään, millaiseen sopimukseen Britannian kanssa pyritään vuoden loppuun mennessä.

Jäsenmaat hyväksyvät mandaatin helmikuun lopussa. Neuvottelut vapaakauppasopimuksesta alkavat sen jälkeen.

Britannia voi alkaa neuvotella kauppasopimuksia ja muita suhteitaan maailmalla heti helmikuun alussa. EU-maana se on ulkoistanut kauppapolitiikan Brysseliin. Nyt se neuvottelee kaiken alusta pitäen uusiksi.

Yksi kiinnostavimpia kysymyksiä vastaisuudessa on, mihin Britannia alkaa suuntautua brexitin jälkeen ja minkä maiden kanssa se solmii likeisimmät suhteet.

Maaliskuu

Maaliskuun alusta alkaen neuvottelupöydissä käsitellään kauppasopimuksen lisäksi muun muassa turvallisuuteen ja tiedonvaihtoon, ilmailuun ja lentoliikenteeseen, energiansiirtoon ja lääkkeiden tarkastuksiin liittyviä kysymyksiä.

Yritysten pitää varautua siihen, että kaikista asioista ei ehditä sopia näin lyhyessä ajassa, vain runsaassa puolessa vuodessa. Neuvottelut pitäisi saada lokakuuhun mennessä valmiiksi, jotta kaikkien jäsenmaiden parlamentit ja EU-parlamentti ehtivät hyväksyä sopimuksen.

Koska sopimukseton ero oli mahdollinen jo aiemmin, esimerkiksi lääkeviranomaiset ovat jo varautuneet myös kovaan brexitiin vuoden lopussa.

Kesäkuu

EU ja Britannia liittivät neuvottelemaansa erosopimukseen poliittisen julistuksen.

Tämä julistus on käytännössä ainoa dokumentti, joka tällä erää määrittelee tulevaa suhdetta mitenkään. Siitä voi lukea, mistä kaikesta osapuolten pitäisi sopia.

Tarkoitus on, että EU ja Britannia kokoontuvat kesäkuussa huippukokoukseen, jossa tarkastellaan neuvottelujen edistymistä.

Britannian pitää myös viimeistään kesäkuussa pyytää siirtymäajalle jatkoa, jos se haluaa lisäaikaa sopimuksen tekemiseen. Lisäaikaa se voi hakea enintään vuoden 2022 loppuun.

Pääministeri Boris Johnsonin mukaan Britannia ei kuitenkaan hae lisäaikaa missään tapauksessa. Tämä on myös kirjattu Britannian erosopimusta koskevaan lakiin.

Lokakuu

Jos Britannia ei hae siirtymäajalle jatkoa, sopimuksen pitäisi olla valmis lokakuussa. Muuten sitä ei ehditä saattaa voimaan ennen vuoden vaihdetta – kaikkien EU-maiden parlamenttien pitää hyvin todennäköisesti hyväksyä sopimus.

– Erosopimus oli helppo sopimus, koska siihen ei tarvittu jäsenmaiden parlamenttien kansallisia ratifiointeja. Mutta tämä uusi sopimus saattaa sitä edellyttää, jos siitä tulee niin sanottu sekasopimus, Johannes Leppo sanoo.

Tammikuu 2021

Britannia jää 1. tammikuuta EU:n ulkopuolelle ja siitä tulee niin kutsuttu kolmas maa sopimuksen kanssa tai ilman, jos se ei ole hakenut siirtymäajalle pidennystä heinäkuun alkuun mennessä.

Aiempia artikkeleita siitä, miten Britannian sopimukseton ero EU:sta voi vaikuttaa:

"Valmistautukaa sekasortoiseen brexitiin" – Britannian ja EU:n sopimus uhkaa jäädä syntymättä, ja se vaikuttaa myös suomalaisiin

Brexit-sopimuksen odottaminen rassaa suomalaisissa vientiyrityksissä – lakritsillekin haetaan jo brittiläistä vastinettaBritanniassa "muotiala vihaa brexitiä", suomalainen lankayhtiö suhtautuu rauhallisemmin – Brexitistä voi tulla iso lasku yrityksille


Viewing all articles
Browse latest Browse all 100529

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>