Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomeen on tulossa kireä pakkasjakso. Elohopea laskee alle -20 asteeseen. Yöllä pakkanen kirii jopa yli -30 asteen.
Paukkupakkasia on luvattu esimerkiksi Lappiin ja Itä-Suomeen.
Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen vs. riskienhallintapäällikkö Tommi Mukkala sanoo, ettei kovia pakkaspäiviä suotta kutsuta tulipalopakkasiksi.
– Pelastustoimen onnettomuustilastosta on nähtävissä, että tammi–helmikuussa rakennuspalojen ja rakennuspalovaarojen aiheuttajina korostuu muihin kuukausiin verrattuna nokipalot, hormin riittämätön suojaetäisyys ja tulityöt, Mukkala tiedottaa.
Mukkala tarkoittaa suojaetäisyydellä uunin pitkäaikaista "ylilämmittämistä". Lämpö johtuu tuolloin hormista ympäröiviin rakenteisiin erityisesti läpiviennin kohdalta.
Riskienhallintapäällikön mukaan hormi voi olla toimiva, mutta kovien pakkasten ja reilun lämmittämisen vuoksi pienetkin rakenteelliset virheet voivat aiheuttaa tulipalon.
– Nokipalon todennäköisyys kasvaa, kun hormi käy kuumana pidemmän aikaa, jolloin noki syttyy korkean lämmön johdosta palamaan.
Seuraa hormin lämpötilaa
"Ylilämmittämistä" voi seurata yksinkertaisella konstilla.
– Pitkäkestoisen lämmityksen yhteydessä olisi hyvä tarkkailla hormin pintalämpötilaa. Esimerkiksi normaalikäytössä muuratun hormin pintalämpötila on noin 80 astetta, Tommi Mukkala kertoo.
– Nyrkkisääntönä kyseisen lämpötilan ylittyessä kättä ei enää kärsi pitää hormin pinnalla.
Tulipalon riski pienenee, kun pitkään kylmillään ollutta uunia lämmittää maltilla sekä käyttää puhdasta ja kuivaa puuta.
Muoviputkien sulatuksesta vesivahinko
Tulipalojen riski kasvaa myös silloin, kun jäätyneitä vesiputkia yritetään sulattaa kotikonstein. Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen mukaan erityisen vaarallisia laitteita ovat kaasutohot ja kuumailmapuhaltimet.
Tehokkaiden laitteiden lämpö voi myös johtua metallista vesiputkea pitkin rakenteiden sisään ja sytyttää tulipalon.
– Mikäli sulatat putket itse, käytä niin matalia lämpötiloja ja kärsivällisyyttä, että tulipalon vaaraa ei synny. Kannattaa kuitenkin huomioida, että matalakin lämpötila voi sulattaa muovisen vesijohdon ja aiheuttaa vesivahingon.