Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 100773

A2 Taloustalkoot-ilta kysyi duunarilta: Telakkamies ei luota paikalliseen sopimiseen, eikä luovu omastaan

$
0
0

Meyerin telakan rannassa kevättuuli tekee laineita rakenteilla olevan laivan keulaan. Onneksi tuuli on tällä kertaa lämmin, koska kylmempiäkin kelejä on koettu.

– Täällä on koettu monet vaihtelut. Välillä on töitä enemmän ja välillä taas ollaan tilanteessa, että töitä ei riitä kaikille, kuvailee telakalla yli 30 vuotta töitä tehnyt Metalliliiton varapääluottamusmies Juha Jormanainen.

Telakka-alueella työskentelee nykyisen omistajan Meyer Werftin leivissä noin 900 työmiestä ja toimistossa on väkeä useampi sata.

– Kun laiva on valmistumassa väkiluku täällä kasvaa selvästi. Viimeisinä viikkoina väkeä on tungokseksi asti, naureskelee Jormanainen.

Tällä hetkellä telakan työllisyystilanne on hyvä. Tekeillä on kolme laivaa ja kun yksi lähtee kesällä, seuraavaa aletaan rakentaa saman tien.

– Töitä pitäisi näillä näkymin riittää vuoteen 2020 asti.

Hallitus ja ay-liike tarkkailussa

Aina tilanne telakalla ei ole ollut yhtä hyvä. Ja vaikka nyt ei suoranaista hätää olekaan, niin hallituksen säästökuuria ja leikkausintoa on seurattu huolestuneena.

– Ei sitä hyvällä ole katsottu. Kyllä täällä koetaan, että suomalaisella työntekijällä ei ole varaa ainakaan palkkojansa alkaa leikkaamaan. Ei sillä mikään parane, sanoo Jormanainen ja puistelee päätään.

– Ei meillä ole töitä, vaikka me tehtäisiin ihan ilmaiseksi, ellei meillä ole tuotetta, mitä myydä.

Työn tekemisestä kielivä, rannalla liikkuvasta nosturista varoittava kello soi lähes taukoamatta, mutta se ei ole saanut telakkamiehiä tuudittautumaan hyväuskoisiksi. Hallituksen kanssa kättä vääntävä ay-liike on myös telakkamiesten tarkkailussa.

– Ihmiset ovat vihaisia hallitukselle ja odottavat, että me edunvalvojat tekisimme jotain. Kapinatunnelma näiden asioiden pohjalta on ihan selkeä, kertoo Jormanainen.

Ay-liikkeen asema ei tällä hetkellä ole helppo.

– Kun asiat menevät tälle mallille, ihmisten luottamus ay-liikkeeseen heikkenee. Ei nähdä sitä, että ay-liikkeellä on niin vahva vastapeluri, että siinä ei auta vaikka kuinka lyötäisiin nyrkkiä pöytään. Kylmää kyytiä tulee.

Vaikka neuvottelutilanne on ollut vaikea, niin odotuksista ammattiyhdistystä kohtaan ei ole tingitty.

– Kyllä me odotetaan, että Metalliliitto pitäisi pintansa, eikä anna periksi ihan helpolla. Kyllä me nähdään täällä kentällä, että maailma ei siitä parane eikä kilpailukyky nouse, jos me tingimme eduistamme tai pienennämme palkkoja.

Ensi syksyn työmarkkinatilanteesta varapääluottamusmies uumoilee hankalaa. Keskusteluissa ovat vilahdelleet myös erilaiset lakot ja työtaistelut.

– Kyllähän näitä voimatoimia pitää voida joskus myöskin käyttää tai ainakin uhata niillä tarpeen tullen. En tiedä minkä asian edessä niitä työtaistelutoimia tekisi, jollei tällaisten, sanoo Jormanainen.

Telakkamiehellä ei ole mistä luopua

Hallituksen leikkauslista on kohdistunut monen mielestä yksipuolisesti pienipalkkaisiin, tavallisiin palkansaajiin. Leikkauksia on uhattu tehdä palkkoihin, pyhätyökorvauksiin ja sairausajan palkkaan, mutta myös kesälomiin ja lomarahoihin. Päälle vielä työttömyysturvaan ja yleiseen sosiaaliturvaan tehtävät leikkaukset.

– Minä en ole valmis luopumaan omista palkka- tai lomaetuuksista, koska ne eivät ole mitenkään merkittäviä. Ei meillä ole miljoonaoptioita tai työsuhdeautoja, joista me voitaisiin luopua. En näe, että meillä on mitään ylimääräisiä etuja, vastaa Jormanainen kysymykseen, mistä itse voisi luopua.

– Kyllä meidän tulot menee markkinoiden pyörittämiseen jo nyt.

Kuka sitten voisi antaa omastaan?

– Meidän näkökulmasta on helppo sanoa, että herroilla on liian isot edut. Jos toimitusjohtajien palkat nousee joka vuosi, eikä kansanedustajien tai ministerien palkat laske, on helppo vaatia heitä näyttämään esimerkkiä ja ”johtamaan joukkoja edestä”. Mutta se on liian helppo ratkaisu.

Kaikilta ottamisen sijaan Jormanaisen mielestä ratkaistavana on suurempi ongelma eli markkinoiden vauhdittaminen. Talouden elvyttäminen ei Jormanaisen mukaan onnistu millään poppakonsteilla.

– Jos palkkoja pienennetään tai vaikka työeläkemaksuja korotetaan, niin eihän sillä tavalla rattaat lähde pyöritään.

Paikallisesta sopimisesta huonoja kokemuksia

Paljon peräänkuulutetusta paikallisesta sopimisesta ei Turun telakalla ole kovin hyvin kokemuksia ainakaan Metalliliiton näkökulmasta.

– Jos löytyy joku asia, mistä on työnantajalle suoranainen hyöty, niin työnantaja on niistä valmis sopimaan paikallisesti. Yleisesti ottaen se on kovin nihkeätä.

Neuvotteluasema ei myöskään ole varapääluottamusmiehen mukaan tasavertainen.

– Mehän voidaan ehdottaa vaikka mitä ratkaisuja ikinä, niin työnantaja voi muutaman kerran meitä kuunneltuaan todeta, että ei näin ja neuvottelut loppuu siihen. Emme ole millään tavalla tasavertainen neuvotteluosapuoli.

Työnantajat eivät Jormanaisen mukaan ole myöskään kiinnostuneita neuvottelemaan paikallisesti.

– Se on aika vähän käytetty keino, vaikka työehtosopimukset mahdollistaisivat sen käytön tosi laajasti. Sitä voisi käyttää paljon enemmän ja tulisi varmasti monesti tosi hyvä tulos.

Nostureiden liikkeistä varoittavat kellot jatkavat soimista ja kevätaurinko lämmittää. Meri alkaa Turun telakan rannassa avautua ja aurinkoinen kevätpäivä antaa toivoa tulevaisuuteen.

Kovin lämpöisiä terveisiä hallitukselle ei rannasta kuitenkaan lähde.

– En lähetä minkäänlaisia terveisiä, sillä ne ovat painokelvottomia, lausuu Jormanainen päätteeksi.

A2 Taloustalkoot-ilta maanantaina 18.4. klo 21.30 Yle TV2:ssa. #a2ilta


Viewing all articles
Browse latest Browse all 100773

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>