Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 102356

Viineissä on eroja kuin Schjerfbeckin siveltimenvedoissa

$
0
0

Viinien aromit on yhdistetty yhden Suomen rakastetuimman taiteilijan teoksiin Turun taidemuseossa. Oppaan johdolla voi pohtia, millainen viini vaikkapa Helene Schjerfbeckin Toipilas voisi olla.

– Tämä on vähän uudenlainen tapa tehdä tuttavuutta taiteen kanssa. Yhdistämme taidekokemuksia viinien tuoksu- ja makumaailmoihin, kertoo museolehtori Elli Liippo.

Vastaavaa ei Suomessa ole tiettävästi aiemmin kokeiltu, ja Turun taidemuseon Taidepruuvit ovatkin osoittautuneet suosituiksi.

Sielunmaisemasta aromien äärelle

Näyttelytiloja ei kuitenkaan kierretä punkkupullo kourassa. Taidepruuvi-opastuksen tilannut ryhmä tutustuu ensin näyttelyyn oppaan johdattaessa ajatukset taiteilijan sielunmaisemaan. Kierroksen jälkeen istahdetaan viinilasillisten ääreen pohtimaan Schjerfbeckin siveltimenvetojen sekä viinien aromien yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia.

– Opastusta on vähän räätälöity niin, että kiinnitetään tavallista enemmän huomiota teosten eroavaisuuksiin ja yksityiskohtiin, sekä siihen kuinka Schjerfbeckin taide on vuosikymmenien saatossa muuttunut. Tarkoitus on näyttää, kuinka ilmaisu on tiivistynyt siksi Schjerfbeckin kaikkein omimmaksi ilmaisuksi.

Toisinaan ollaan samaa ja toisinaan eri mieltä millainen taide ja millaiset viinit maistuvat. Elli Liippo

Taidepruuviin on vieraiden makusteltavaksi valittu kolme punaviiniä ja yksi valkoviini. Oppaat ovat saaneet viiniasiantuntijalta koulutusta esittelemiinsä viineihin, joten uusi opastuskonsepti on ollut myös henkilökunnalle virkistävää vaihtelua.

– Viinit ovat Pohjois-Italian alueelta, Venetosta, joka oli myös taiteilijalle tuttua seutua. Punaviineissä on samat rypäleet, mutta viinin valmistusprosessin myötä maussa ja intensiivisyydessä on eroja aistittavissa. Samalla tapaa kuin saman taiteilijan siveltimestä voi saada intensiteetiltään erilaisia töitä.

Viini vilkastuttaa kielenkantoja

Elli Liipon mukaan keskustelu viriää usein vilkkaaksi, ja viinit esiteltyään opas vetäytyy taka-alalle ryhmän uppoutuessa taidedebattiin. Taiteellisia erimielisyyksiä lasillisten äärellä syntyy harvoin.

– Toisinaan ollaan samaa ja toisinaan eri mieltä millainen taide ja millaiset viinit maistuvat. Pruuvi on leppoisa tapa päästä keskustelemaan omista kokemuksistaan ja näyttelyn herättämistä ajatuksista. Viini ehkä vähän madaltaa sitä kynnystä!

Taidepruuvin on reilun neljän kuukauden aikana tilannut viitisenkymmentä ryhmää, joten Liipon mukaan vastaavaa tultaneen kokeilemaan myös jonkin tulevan näyttelynkin yhteydessä.

Kaikkiaan syyskuun puolivälissä avautunut Helene Schjerfbeckin näyttely on ollut menestys. Viime vuoden loppuun mennessä sen ehti nähdä hieman yli 30 000 kävijää, ja Turun taidemuseosta arvioidaan lopullisen kävijämäärän asettuvan 37 000 paikkeille. Joulun jälkeisinä välipäivinä museossa on käynyt runsaasti myös ruotsalaisia vieraita näyttelyn saatua julkisuutta paikallisissa tiedotusvälineissä.

Helene Schjerfbeckin näyttely on avoinna Turun taidemuseossa 29. tammikuuta 2017 asti.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 102356

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>