Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tekemän kouluterveyskyselyn mukaan lukiossa ja ammatillisessa oppilaitoksessa viime vuonna opiskelleista tytöistä 0,2 prosenttia kertoo olevansa ympärileikattu.
Useimmiten ympärileikkauksesta eli sukuelinten silpomisesta kertoivat somalialaissyntyiset tytöt. Kyselyyn vastanneista Somaliassa syntyneistä tytöistä kahdeksan, eli joka viides kertoi silpomisesta.
Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomessa asuvilta teini-ikäisiltä tytöiltä kysytään sukuelinten silpomisesta.
THL:n tutkimuspäällikkö Reija Klemetti sanoo, että aikaisemmista tutkimuksista on nähty, että naisten sukuelinten silpominen on vähentymässä.
Tämä trendi nousee esille, kun kouluterveyskyselyn tulosta verrataan syntyneiden lasten rekisteriin vuosilta 2017 ja 2018. Rekisterin mukaan tuolloin Suomessa synnyttäneistä naisista 0,4 prosenttia oli läpikäynyt sukuelinten silpomisen. Rekisteristä puuttuvat HUSin tiedot järjestelmän muutoksen takia. Klemetti katsoo lukujen olevan samansuuntaisia. Täysin varmoja johtopäätöksiä luvuista ei voida tehdä, koska ne ovat niin pieniä.
– Näyttää siltä, että perinteestä ollaan luopumassa, mutta se ei ole täysin loppunut, hän sanoo.
Aiheesta puhuminen tärkeää
Kyselyyn vastanneista tytöistä 0,4 prosenttia ei osannut sanoa, onko hänen sukuelimensä silvottu.
– Tämä kertoo, että perinne ja koko asia ei ole tuttu opiskelijoille. Siellä voi olla vääriä vastauksia, kumpaankin suuntaan, Klemetti toteaa.
Epätietoisuuden vuoksi aiheesta on tärkeä puhua. Asia otetaan esille neuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa, mutta tämän lisäksi Klemetti toivoo keskustelua myös kodeissa.
Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen tarkoittaa ulkoisten sukuelinten vahingoittamista tai poistamista ilman lääketieteellistä syytä. Naisen seksuaalisuutta vahingoittavaa perinnettä harjoitetaan edelleen erityisesti Afrikan, Lähi-idän ja Aasian alueilla, mistä se on levinnyt muuttoliikkeiden mukana ympäri maailmaa.
Länsimaissa tyttöjen sukuelinten silpomista pidetään naisiin sekä lapsiin kohdistuvana väkivaltana ja vakavana ihmisoikeusloukkauksena. Suomen lain mukaan sukuelinten silpominen on rikos. Myös Suomessa asuvan tytön vieminen ulkomaille silvottavaksi on kielletty.
Lue myös: