Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 100558

Loppu "kalukuville"? Oikeusministeriö esittää, että roisien kuvien lähettäminen voisi jatkossa olla seksuaalirikos

$
0
0

Oikeusministeriön työryhmä luovutti tänään mietintönsä seksuaalirikoslain kokonaisuudistuksesta oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonille (r.).

Mietintö sisältää suuren määrän ehdotuksia seksuaalirikoslain muuttamiseksi. Yksi ehdotuksista laajentaisi seksuaalisen ahdistelun määritelmää.

Tällä hetkellä seksuaaliseksi ahdisteluksi luokitellaan teot, joihin sisältyy seksuaalisessa mielessä tehtyä koskettelua. Mikäli työryhmän ehdotus hyväksytään lainmuutoksena, rangaistavuus laajenisi "myös muihin kuin koskettelutekoihin, jotka voimakkuutensa tai toistuvuutensa vuoksi rinnastuvat vakavuudeltaan kosketteluun".

Tyypillinen esimerkki tällaisesta teosta olisi tilanne, jossa mies lähettää naiselle "dickpicin" eli "kalukuvan", siis kuvan omasta tai jonkun muun peniksestä.

– Karskeja kuvia, joita lähetellään toiselle sähköisesti. Nämä teot kohdistuvat lähinnä naisiin. Tällainen ilmiö on olemassa varsinkin netissä, sanoo lainsäädäntöneuvos Sami Kiriakos, joka on mietinnön jättäneen työryhmän puheenjohtaja.

Teon rangaistavuus kovenisi: sakkojen sijaan mahdollinen vankeustuomio

Tällä hetkellä tällaisen kuvan lähettäminen voidaan joissain olosuhteissa tuomita kunnianloukkauksena, jos teko halventaa toista. Jos kuva lähetetään alle 16-vuotiaalle, teko voidaan tuomia lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä.

Jos kuvien lähettely tapahtuu työpaikalla, kyseessä voi olla seksuaalinen häirintä. Seksuaalinen häirintä työpaikalla on työturvallisuusasia, eikä aina rikos.

Muutoksen myötä myötä teon rangaistavuus kovenisi. Kunnianloukkauksesta voi saada sakon, seksuaalisesta ahdistelusta enimmillään kuusi kuukautta vankeutta.

Seksuaalinen ahdistelu pysyisi uudistuksen jälkeenkin asianomistajarikoksena eli asiasta rangaistaisiin vain uhrin vaatimuksesta.

Kiriakoksen mukaan uudistukselle on ilmeinen tarve.

– Seksuaalisena ahdisteluna voidaan pitää esimerkiksi takapuolen koskettelua. Vastaavalla tavalla ihmisen psyykkinen puoli voi joutua ahdistelun kohteeksi. Molemmat teot loukkaavat ihmisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Seksuaalisen ahdistelun kriteerien täyttyminen riippuisi voimakkaasti väitetyn ahdistelun olosuhteista. Oikeusministeriön mietinnön mukaan kynnys voisi olla matalampi silloin, kun teko kohdistuu tuntemattomaan henkilöön.

Vastaavasti kaveriporukassa yhteisymmärryksessä jaetut roisit kuvat eivät olisi seksuaalista häirintää. Teon pitäisi myös olla tahallinen, eli tekijän tulee ymmärtää, että teko loukkaa toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Tutkimus: Joka viidettä nuorta naista lähestytty sopimattomasti somessa tai sähköpostitse

On vaikeaa sanoa, kuinka paljon suomalaiset vastaanottavat tahtomattaan seksuaalissävytteisiä kuvia. Kyseessä on laajalti piilorikollisuus, Kiriakos sanoo.

Jotain voidaan kuitenkin päätellä kyselyistä, joilla on kartoitettu seksuaalisen häirinnän yleisyyttä.

Esimerkiksi Euroopan perusoikeusviraston (FRA) vuonna 2014 julkaiseman haastattelututkimuksen mukaan joka viidettä 18–29-vuotiasta naista on lähestytty sopimattomasti sosiaalisessa mediassa tai he ovat saaneet seksuaalissävytteisiä sähköposteja tai tekstiviestejä.

Seksuaalisen ahdistelun määritelmän laajentuminen ei koskisi vain lähetettyjä kuvia. Jatkossa seksuaalisena ahdisteluna voitaisiin pitää esimerkiksi toistuvaa taivuttelua sukupuoliyhteyteen, vastakkaisen sukupuolen pukeutumistilaan menemistä tai toisen riisuutumisen seuraamista ilman lupaa.

Nyt lausuntokierrokselle lähtevät ehdotukset lakimuutoksista palaavat syksyllä takaisin oikeusministeriöön varsinaisen lakiesityksen työstämistä varten.

Mahdollista lain voimaan tulemista joudutaan odottamaan ainakin ensi kevääseen.

Lue lisää seksuaalirikoslainsäädännön uudistuksesta:

Raiskauslakiuudistus ottaa uusia askeleita ja etenee lausuntokierrokselle – muistatko vielä mistä uudistuksessa on kyse?

Raiskauksesta on harvoin suoraa näyttöä – tutkija: "Jos on tuomittu tai jätetty tuomitsematta, se ei tarkoita, että tiedettäisiin totuus"

19-vuotias Milla kertoo, että hänet raiskattiin, mutta oikeuden mielestä rikosta ei tapahtunut – saman kohtalon kokee moni


Viewing all articles
Browse latest Browse all 100558

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>