Kainuun soten yhtymävaltuuston odotettiin keskiviikkona selvittävän harvinaisen pitkään jatkuneen sopan, jossa käsitellään sote-kuntayhtymän johtaja Maire Ahopellon ja yhtymähallituksen luottamusta. Kyseessä on tilanne, joka ei ole ratkennut äänestyksistä huolimatta. Päätöksen venymisen vuoksi muun muassa Ahopelto on roikkunut löysän hirren varassa ilman tietoa töiden jatkumisesta.
Asiaan piti tulla päätös jo maaliskuussa ja myöhemmin kesäkuussa. Kesäkuun kokouksessa äänestettiin Ahopellon erottamisesta äänin 23-11. Samassa kokouksessa päätettiin, että sote-hallitus saa jatkaa virassaan. Kumpikaan näistä tapauksista ei ollut kuitenkaan tällä selvä. Kokous keskeytettiin ja nyt asiat ovat uudelleen käsittelyssä yhtymävaltuuston kokouksessa.
Kokosimme Kainuun soten luottamuspulakiistan erikoiset vaiheet yhteen aikajärjestyksessä.
Viime lokakuu: Luottamuspula nousee esiin
Kainuun kunnat pyysivät soten hallitusta kutsumaan ylimääräisen yhtymävaltuuston koolle kuntayhtymän johtaja Maire Ahopeltoon kohdistuvan luottamuspulan vuoksi. Pyynnön taustalla oli soten taloudessa, johtamisjärjestelmässä, palveluissa sekä kuntien ja soten rajapinnoissa todetut ongelmat.
Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolosen mukaan taustalla oli pitkäaikanen epäluottamus sote-johdon kykyyn saada muutoksia aikaan Kainuun soten toiminnassa. Ahopelto sanoi tuolloin, ettei ole saanut epäluottamukselle perusteluja, vaikka lain mukaan ne tulisi saada.
Ahopelto ei halunnut ottaa kuntien tarjoamaa 150 000 euron erorahaa vastaan.
Viime marras- ja joulukuu: Tilapäinen valiokunta puntaroimaan sote-johdon luottamusta
Kainuun sote-kuntayhtymän yhtymävaltuusto päätti asettaa tilapäisen valiokunnan selvittämään kuntayhtymän johtaja Maire Ahopellon ja nykyisen yhtymähallituksen luottamusta. Heidän tehtävänään oli saada selvitystyö valmiiksi joulukuussa järjestettävään kokoukseen mennessä.
Tilapäinen valiokunta pyysi joulukuussa järjestetyssä kokouksessa luottamuksen puntarointiin lisäaikaa. Valiokunnan mukaan kyseessä on monimutkainen tapaus, jonka käsittelyä ei pidä tehdä hutiloiden.
Maaliskuu: Korona löi tilanteen jäihin kuukausiksi
Pitkään jatkunut luottamuksen arviointi meni koronatilanteen vuoksi täysin jäihin kuukausiksi.
Koronakevään aikana valtuusto ei voinut ratkaista tilannetta, koska valtuutetuilla ei ole tarvittavia digitaitoja, ja moni kuuluu riskiryhmään. Asia siirtyi jälleen.
Kesäkuu: Päätöksiä tehtiin, muttei kuitenkaan tehty
Yhtymävaltuusto pääsi viimein kokoontumaan kokoukseen, jossa oli määrä päättää sote-johdon luottamuksesta. Yle oli paikalla seuraamassa päätöksentekoa.
Yhtymävaltuusto päätti kokouksessaan, että yhtymähallitus voi jatkaa tehtävässään, mutta Maire Ahopelto erotettiin virasta äänin 23–11.
Ahopelto poistui salista, mutta päätös sai aikaan vilkkaan keskustelun salissa äänestyksen lopputuloksen laillisuudesta. Epäselvyyttä Ahopeltoon kohdistuvassa äänestyksessä aiheutti tulos, joka ei täyttänyt ⅔ määräenemmistöä.
Hallintojohtaja Anu Huttunen oli poistunut kokouksesta jo aiemmin, mutta hänet hälytettiin takaisin paikalle selvittämään tilannetta. Huttusen mukaan äänestystulos oli riittävä Ahopellon erottamiseksi, mutta ei ollut asiasta kuitenkaan täysin varma. Kokous päätettiin keskeyttää, koska asiasta esitettiin erilaisia tulkintoja. Myöhemmin kävi ilmi, että äänestyksessä olisi tarvittu vielä yksi Ahopellon erottamista puoltava ääni.
Ahopellon erottamisessa tapahtui myös muotovirhe, jonka vuoksi päätös ei ollut lainmukainen. Tilapäinen valiokunta antoi kokouksessa esitysten lisäksi ehtoja sille, kuinka Ahopellon tulee muuttaa toimintaansa, mikäli hän jatkaa virassaan. Tämä ehtojen antaminen kuuluu hallitukselle, ei tilapäiselle valiokunnalle.
Vaikka vasara kopautettiin pöytään soten yhtymähallituksen jatkamiseksi, ei sekään asia ei ollut täysin sillä selvä. Asian käsittelyn ajaksi pöytäkirjan tarkastaja jääväsi itsensä, eikä muistanut, että hän on kokouksessa pöytäkirjan tarkastaja. Hän huomasi asian vasta, kun nimi olisi pitänyt laittaa pöytäkirjaan. Jääviytensä vuoksi hän ei tätä pystynyt tekemään.
Nyt tulevassa kokouksessa tilalle valitaan uusi pöytäkirjantarkastaja, joka allekirjoittaa sen. Päätös yhtymähallituksen jatkamisesta kuitenkin säilyy.
Kokous keskeytettiin ja näin ollen Kainuun sote-kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto ja yhtymähallitus saivat edelleen jatkaa tehtävissään.
Yle ei ole tavoittanut Ahopeltoa kommentoimaan tilannetta.
Heinäkuu: Yhtymävaltuusto koolle aiheen tiimoilta ehkä viimeistä kertaa
Yhtymävaltuusto kokoontui jälleen keskiviikkona 8.7. päättämään lopullisesti Ahopellon tilanteesta.
Tulevaa kokousta varten yhtymävaltuusto pyysi Kuntaliiton ohjeistusta muotoseikkojen ja muiden ohjeistusten kautta asian eteenpäin viemiseksi.
Asian käsittely palautettiin valiokunnalle, jonka tehtävä oli tuoda valtuustosaliin uusi yksiselitteinen esitys, joka ei sisällä ehtoja. Mikäli tilapäinen valiokunta ei olisi saanut yksiselitteistä esitystä aikaan, kokous olisi voitu jälleen keskeyttää (Kainuun Sanomat).
Jytyn pääluottamusmies Kainuun sotessa Ella Kiljunen ei suostunut ennen kokousta asian keskeneräisyyden vuoksi kommentoimaan, miten luottamuskiista on Kainuun soteen vaikuttanut.
Tässä kokouksessa asia saatiin lopulta ratkottua. Ratkaisu oli se, että kokous päätti äänestämällä, että kesäkuun kokouksen tulos jäisi voimaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Ahopelto saa jatkaa työssään.
"Pisteet Kainuulle siitä, ettei asiassa ole hätiköity"
Tampereen yliopiston kunta- ja aluejohtamisen lehtori Jenni Airaksisen mukaan kokouksissa tulisi olla lakipykälät hallussa, mutta ei koe tilanteen venymistä Kainuun soten luottamuspulakiistassa pelkästään huonona asiana. Hänestä päätös kesäkuun puolivälissä järjestetystä Kainuun soten yhtymävaltuuston kokouksen keskeyttämisestä oli oikea, sillä äänestystulos ei riittänyt Ahopellon erottamiseksi. Vaikka kesäkuun kokouksessa vasara napautettiin jo pöytään, päätöksen laillisuutta alettiin pohtia välittömästi.
– Asia ei varmasti ole valtuustolle jokapäiväinen. Kainuulle pitää antaa pisteet siitä, että hätiköityjä päätöksiä ei tehty, Airaksinen kertoo.
Kainuun soten yhtymävaltuuston puheenjohtaja Osmo Polvinen (vas.) ei ota kantaa siihen, mitä olisi voitu tehdä toisin, jotta päätös asian suhteen olisi sujunut tehokkaammin.
– Tärkeintä on, että nyt asia on saamassa järkevän päätöksen, Polvinen toteaa.
Päätöksen teon venymisen vuoksi tilanne alkoi jo näyttää Airaksisen mielestä siltä, että Kainuun soten yhteistyö Ahopellon kanssa on todennäköisesti tulossa tiensä päähän.
– Maailma ei aina parane johtoa vaihtamalla, mutta toisinaan se antaa mahdollisuuden uuteen alkuun, Airaksinen kommentoi ennen heinäkuun 8. päivän kokousta.
Juttua on korjattu 8.7. kello 15.24: Jutussa kerrottiin, että hallintojohtaja Anu Huttusen mukaan kesäkuun kokouksessa äänestystulos oli riittävä Ahopellon erottamiseksi. Todellisuudessa Huttunen ei kuitenkaan ollut täysin varma asiasta. Päätöksentekoa siirrettiin, koska asiasta esitettiin erilaisia tulkintoja.
Tämä juttu on alun perin julkaistu ennen 8.7. kello 10 alkanutta kokousta ja juttua on päivitetty sen jälkeen uusilla tiedoilla. Yle seurasi kokousta hetki hetkeltä tässä jutussa.
Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 9.7. kello 23:een saakka!