Libanonin pääkaupungissa Beirutissa loukkaantui eilen useita satoja ihmisiä hallituksen vastaisissa mielenosoituksissa.
Protestoijat valtasivat lauantaina Libanonin ulkoministeriön ja tunkeutuivat useisiin julkisiin rakennuksiin. Armeijan joukot häätivät mielenosoittajat rakennuksista ennen puoltayötä.
Sunnuntaina Libanonin tiedotusministeri Manal Abdel Samad kertoi eroavansa tehtävästään vastalauseena hallituksen kyvyttömyydelle tehdä uudistuksia. Hän mainitsi myös Beirutin satamassa tiistaina tapahtuneen katastrofaalisen räjähdyksen.
Suomen edustuston päällikön sijaisen Aki Kauppisen mukaan yö on ollut Beirutissa rauhallinen, mutta tilanne jatkuu yhä jännittyneenä.
Kipinänä viikonlopun mielenosoituksille toimi tiistaina Beirutin satamassa tapahtunut räjähdys, joka vaati lähes 160 kuolonuhria ja tuhansia loukkaantuneita.
– Räjähdys vaikeutti maan jo monin tavoin ennestään huonoa taloustilannetta. Myös koronakriisi on lisännyt turhautumista ja epätoivoa, Kauppinen sanoo.
– Ihmiset kokevat, että maan poliittinen eliitti ja päättäjät ovat vastuussa räjähdyksestä, Kauppinen jatkaa.
Lupailtu uusia vaaleja
Libanonin pääministeri Hassan Diab sanoi lauantaina televisiossa pyytävänsä ennenaikaisten parlamenttivaalien järjestämistä.
– Nyt riippuu paljon siitä, mihin tämä ilmoitus käytännössä johtaa. Ennenaikaiset vaalit on ollut mielenosoittajien vaatimus jo pitkään, Kauppinen kertoo.
Sunnuntaina Libanonin kristittyjen korkein johtaja, maroniittien patriarkka Bechara Boutros al-Rai vaati hallitusta eroamaan, jos se ei pysty parantamaan maan tilannetta.
Myös ulkomailla Libanonin kehitystä seurataan nyt tarkkaan ja esimerkiksi Ranska on luvannut avustaa maata sillä ehdolla, että se ryhtyy poliittisiin uudistuksiin.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron johtaa tänään sunnuntaina YK:n järjestämää virtuaalikonferenssia, johon muun muassa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin odotetaan osallistuvat. Konferenssin tarkoitus on kerätä taloudellista apua Libanoniin.
Kauppinen uskoo, että kokousta seurataan tarkasti ympäri Euroopan. Harva asiantuntija kuitenkaan uskoo Libanonin nopeaan ja pysyvään muutokseen.
– Yleinen odote on, että tilanne säilyy epävakaana lähitulevaisuudessa, Kauppinen kiteyttää.
Lue lisää: