Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 100401

Lappiin iski metsien ostobuumi: kaupat lisääntyivät 50 prosenttia ja hinnat nousivat eniten koko Suomessa – katso maakunnittaiset hintatilastot

$
0
0

Metsäkauppa on vilkastunut tänä vuonna erityisen paljon nimenomaan Lapissa. Maanmittauslaitoksen tuoreiden tilastojen mukaan kauppamäärät pomppasivat tammi-kesäkuussa peräti 51 prosenttia edellisvuodesta ja myös hinnat ovat kihahtaneet Lapissa prosentuaalisesti hurjasti, lähes 28 prosenttia viime vuodesta. Silti metsähehtaarin saa Lapista edelleen selvästi halvimmalla verrattuna muihin maakuntiin.

Lappi erottuu muista – metsäkauppojen määrän muutos 1–6/2020 verrattuna 1–6/2019
Samuli Huttunen / Yle

Kappalemäärissä katsottuna metsäkauppa on ollut tänä vuonna vilkkainta Pohjois-Pohjanmaalla. Kauppoja on tehty 355 kappaletta, lisäystä 19 prosenttia viime vuoden alkupuoliskoon verrattuna.

– Näin on ollut myös aikaisempina vuosina. Tämän vuoden alkupuolella metsätilakauppa on vilkastunut erityisesti keskisessä ja pohjoisessa Suomessa suhteessa viime vuoden vastaavaan ajankohtaan, sanoo Maanmittauslaitoksen johtava asiantuntija Esa Ärölä.

– Sen sijaan Etelä-Suomessa kaupankäynti on ollut laimeampaa. Joissain maakunnissa on ollut jopa jonkin verran viime vuotista hiljaisempaa, Ärölä toteaa.

Kaikkiaan metsätilakauppoja on tehty Suomessa kuluvan vuoden tammi-kesäkuussa 2 208 kappaletta.

Ostajat etelästä

Metsätiloja välittävän Pohjois-Suomen Metsämarkkinoiden toimitusjohtaja Mika Säynäjäkangas arvioi, että Lapin vilkastuneen metsäkaupan syynä on pitkälti lisääntynyt tarjonta. Myyjät ovat yleensä iäkkäitä ihmisiä ja usein kuolinpesiä.

– Koronakevät on ehkä nopeuttanut sukupolvenvaihdoksia. Tämä on varmaan se keskeisin syy, Säynäjäkangas sanoo.

– Toinen tapahtunut muutos on rahastot. Ne ovat tulleet ostomarkkinalle. Joka viidennessä kaupassa ostajana on ollut metsärahasto.

Pohjois-Suomen Metsämarkkinat Oy:n toimitusjohtaja Mika Säynäjäkangas
Mika Säynäjäkankaan mukaan Lapissa metsänmyyjät ovat pääosin iäkkäitä tai sitten kuolinpesiä.Sauli Antikainen / Yle

Säynäjäkankaan mukaan puolet ostajista on yksityisiä ja kolmannes metsäsijoittajia. Lappilaisia ostajissa on vähemmistö.

– Kyllä voi sanoa, että Etelä-Suomesta alkaa olla tällä hetkellä jo suurin osa ostajista, Säynäjäkangas ynnäilee.

Tehdashankkeet yllyttävät

Monen metsäkaupan taustalla on tietoisuus valmisteltavista tehdashankkeista Kemiin, Kemijärvelle ja Paltamoon. Metsät ovatkin käyneet hyvin kaupaksi tehtaiden suunnassa Etelä- ja Keski-Lapissa, nihkeämmin Pohjois-Lapissa.

– Pohjois-Suomessa on useita sellutehdashankkeita ja monet uskovat siihen, että nyt kannattaa ostaa. Hinta on vielä kohtuullista ja tulevaisuudessa hinta tulee nousemaan, Säynäjakangas näkee.

Etelässä kalleinta, pohjoisessa halvinta – metsäkauppojen keskihinnat 1–6/2020
Samuli Huttunen / Yle

Odotusarvot näkyvät jo Lapin metsätilahinnoissa. Hehtaarihinta nousi alkuvuonna 28 prosenttia, kun koko maan keskiarvo oli lievästi miinuksella.

– Metsän näennäinen hinnan lasku johtuu pohjoisen Suomen metsätilakaupan vilkastumisesta suhteessa eteläiseen Suomeen, Ärölä selventää.

Euromäärissä katsottuna metsähehtaari kallistui eniten Etelä-Savossa (+739 €/ha = +20 %).

– Etelä-Suomen maakunnissa on hintataso pysynyt kutakuinkin samalla tasolla kuin viime vuoden vastaavana ajanjaksona, Ärölä toteaa.

Tonnilla hehtaari

Rivakasta hinnannoususta huolimatta metsähehtaarin saa Lapista edelleen noin tonnilla, kun Etelä-Suomessa hehtaarihinta on viisikin tuhatta euroa.

Timo Lyytikäinen Korialla Kouvolassa.
Timo Lyytikäisen mukaan kohtuullsiin metsätuottoihin päästään pohjoisessakin.Antro Valo / Yle

Kouvolalaiselle Timo Lyytikäiselle hintataso on yksi syy hankkia metsää Lapista.

– Hintataso on varmaan aika kohdallaan. Se on jonkun verran noussut, mutta nousuvaraa ei mielestäni enää ole. Pidän hintatasoa ihan kohtuullisena. Etelä-Suomen hintoja pidän ehkä hieman yliampuvina tällä hetkellä.

– Toisaalta Etelä-Suomessa suurin vaikeus on saada näitä metsätiloja ostettua, koska kauppaa käydään lähinnä sokkona eli on hintapyynti ja ostajaehdokkaat tekevät tarjouksia. Monesti tarjoukset ovat kymmeniä prosentteja suurempia kuin nämä pyyntihinnat.

Lapissa metsäkaupat onnistuvat Lyytikäisen mielestä paljon sujuvammin. Hän aikoo jatkaa ostoja Lapista, vaikka metsät kasvavat Lapissa hitaammin kuin etelässä. Lyytikäisen mukaan kohtuullisiin tuottoihin kuitenkin päästään pohjoisessakin.

– Jos vaan rahoitusta järjestyy niin kyllä mulla agendalla on joku alue sieltä vielä hankkia.

Metsää
Timo Lyytikäisen metsää Savukoskella Itä-Lapissa. Ikää puilla on 60-70 vuotta. Juha Savukoski

Osuuksia yhteismetsistä

Forssalainen metsätalousneuvos Kasper Nurmi on vuosikymmeniä hankkinut metsäomaisuutta ostamalla osuuksia yhteismetsistä niin Etelä-Suomesta kuin Lapistakin, muun muassa Kemijärveltä ja Sallasta. Kaupoilla on käyty tänäkin vuonna.

– Lapin suuret yhteismetsät ovat hyviä, niiden tuotto on aika hyvä verrattuna Etelä-Suomen yhteismetsiin. Lapissa hinnat eivät ole vielä nousseeet niin korkealle kuin täällä etelässä. Etelässä metsien hinnat ovat nousseet tavattoman korkealle ja yhteismetsäosuuksien hinnat ovat myös nousseeet. Lapissa sijoittaja pääsee parempaan tuottoon, Nurmi laskee.

– Ja sitten yhteismetsät on helppohoitoisia. Se on aika tärkeä asia. Kerran vuodessa kun katsot, että rahat on siirretty pankkitilille, se on ainoa vaiva.

– Jos ajattelee omaa metsää, niin siinä on monennäköistä huolta ja murhetta. On tuulikaatoa, pystykuivaa, metsänhoitotöitä, vesakon perkuuta ja montaa muuta. Yhteismetsässä ei ole mitään, kun ammattimiehet hoitavat sitä, Nurmi kiittelee.

Puun vuosirenkaat
Kuvan mäntykiekolla on ikää 36 vuotta ja halkaisija on 15-16 cm. Se on kasvanut Pelkosenniemellä. Juha Savukoski

Nurmen mukaan yhteismetsät saavat tuottoja paitsi puukaupasta, myös metsästysoikeuksien myynnistä ja nyttemmin myös sijoitustoiminnasta sekä vuokraamalla maa-alueitaan tuulivoimayhtiöille.

– Kyllä mua Lappi kiinnostaa. Prosenttituotto on lähes kaksinkertainen etelään verrattuna, Nurmi vakuuttaa.

Lue lisää:

MTK huolestui metsäomistuksen valumisesta "kasvottomille sijoittajille" – vaatii verohelpotuksia yksityisille metsänomistajille

Luonnonvarakeskus julkaisi riskikartan, josta voit katsoa lähimetsäsi puiden kaatumisvaaran

Pelastaako parimetrinen "tekopökkelö" Suomen metsien monimuotoisuuden? Metsänomistajat katkovat puita teollisuuden pyynnöstä


Viewing all articles
Browse latest Browse all 100401

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>