Tove Lauretsalolla on takanaan toinen päivä Katariinan päiväkodissa Kotkassa. Marraskuussa kaksi vuotta täyttävä Tove astelee päiväkodin ovista ulos reippaasti – kuitenkin käsi äidin kädessä napakasti kiinni.
Päivä on mennyt hyvin, vaikka itse tutustuminen päiväkotiin jäi lyhyeksi.
Syynä on se, että korona sulki päiväkodin ovet ulkopuolisilta, eivätkä lasten vanhemmat ole samalla tavalla tervetulleita sisätiloihin kuten tavallisesti. Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksissa kun kehotetaan välttämään tai vähentämään tarpeettomia fyysisiä lähikontakteja.
Pääasiassa etukäteen tutustuminen päiväkotiin ja sen henkilökuntaan tapahtuu päiväkodin pihamaalla yhdessä vanhemman kanssa.
Tutustuminen onnistuu myös ulkotiloissa
Päiväkotien korona-arkea tutkinut varhaiskasvatuksen pedagogiikan professori Inkeri Ruokonen Turun yliopistosta ei näe suuria ongelmia siinä, että lapset eivät etukäteen pääse sisälle päiväkodin tiloihin.
– Lapsen kannalta varhaiskasvatukseen tutustumisessa on tärkeintä tutustua henkilöstöön ja muihin lapsiin. Tämä onnistuu hyvin myös ulkotiloissa, professori Ruokonen vakuuttaa.
Uusi suositus ei täysin kiellä sisätiloihin menemistä, mutta väljyydestä ja hygieniasta on huolehdittava.
– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että uusi lapsi pääsee vanhempansa kanssa päiväkodin tiloihin sillä aikaa, kun koko muu ryhmä on ulkona, kertoo Kotkan kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Raili Liukkonen.
Tovekin oli käynyt tutustumassa isänsä kanssa päiväkotiin päivää ennen hoidon aloittamista.
– Isän ja hoitajan kanssa Tove oli sisällä puolisen tuntia ja sen jälkeen hetken aikaa pihalla tutustumassa kavereihin. Seuraavana päivänä Tove jäi jo yksin, niin että oli aika pikainen tutustuminen, kertoo Toven äiti Reetta Lauretsalo.
Äitiä jännitti etukäteen se, että tutustumista on rajattu niin lyhyeksi. Lopulta kaikki sujuikin parhain päin.
– Vanhempi lapsi kun aloitti päiväkodissa, niin silloin hän sai olla useamman päivän mukana. Tuntuu, että tämä meni yhtä kivuttomasti ja ehkä vanhemman näkökulmasta vielä helpomminkin, kun kerrasta jäi sinne yksin, kertoo Reetta Lauretsalo.
Reetta Lauretsalo kiittelee henkilökuntaa, joka on ottanut poikkeuksellisen tilanteen hyvin huomioon.
– Henkilökunta huomioi sen, että lapset haluavat olla esimerkiksi enemmän sylissä. Ja ensimmäisenä päivänä meille vanhemmille tuli kuvaviestejä siitä, miten päivä on sujunut. Se tuntui mukavalta, kertoo Reetta Lauretsalo.
Kevyt lasku ja syli helpottavat sopeutumista
Päiväkodin aloitus on jokaiselle lapselle yksilöllinen tapahtuma. Osa lapsista ikävöi, vaikka vanhemmat olisivat olleet mukana pidempäänkin. Osa taas sopeutuu nopeasti ja luottaa siihen, että vanhemmat saapuvat noutamaan sovitusti.
– Päiväkodin henkilöstö on koulutettu huomioimaan lapsen ikävä. Syli ja myötätunto lapsen ikävää kohtaan auttavat. Henkilöstö lohduttaa lasta ja tarjoaa tälle kiinnostavaa toimintaa heti, kun lapsi on siihen valmis, vakuuttaa varhaiskasvatuksen pedagogiikan professori Inkeri Ruokonen.

Koronan aiheuttama tutustumiskäytäntö poikkeaa paljon tavanomaisesta, jolloin lapsen oli vanhemman kanssa mahdollista tutustua päiväkodin arkeen useita päiviä.
Kotkassa Katariinan päiväkodissa noudatetaan tiukasti ohjetta, jonka mukaan sisätiloihin tutustutaan hallitusti ja ainoastaan kerran.
– Täytyy kyllä kiittää vanhempia ymmärryksestä ohjeita kohtaan ja siitä, että on järjestynyt lyhyempiä hoitopäivä ja sen myötä kevyempiä aloituksia, kiittelee Katariinan päiväkodin johtaja Irene Sipari-Vilhunen.
Myös varhaiskasvatuksen professori pitää hyvänä, jos lapsella on mahdollisuus harjoitella aluksi lyhyemmillä päivillä.
– On ehdottomasti hyvä, jos vanhemmilla on aikaa järjestää niin sanottu pehmeän laskun viikko. Tuolloin käydään tutustumassa päiväkotiin etukäteen ja vietetään yhteistä aikaa uuden lapsiryhmän ja sen aikuisten kanssa vaikka sitten ulkona leikkien. Sen jälkeen aloitetaan lyhyistä päivistä, sanoo varhaiskasvatuksen professori Inkeri Ruokonen Turun yliopistosta.
Vanhemmista voi lapsen jättäminen päiväkotiin ensimmäisinä päivinä tuntua kurjalta. Traumoja lapselle ei siirtymävaiheesta jää, jos lapsella on turvallinen kiintymyssuhde vanhempiin.
– Sopeutuminen ja tottuminen vie kaikilta oman aikansa. Varsin pian lapsi huomaa viihtyvänsä päiväkodissa ja ikävä unohtuu, vakuuttaa professori Ruokonen.
Valmistautuminen helpottaa sopeutumista
Uuteen arkeen sopeutumista voi helpottaa sillä, että päiväkodista puhuu lapselle myönteisesti etukäteen. Lisäksi aiheesta kertovien kirjojen lukeminen kotona ja kävelylenkit tulevan päiväkodin pihaan tekevät asiaa tutummaksi.
Myös Tove Lauretsalolle juteltiin päiväkotiin menosta ja luettiin kirjaa
– Ja aina kun ajettiin päiväkodin ohi tai haettiin isosiskoa, niin silloinkin siitä juteltiin, lisää Reetta Lauretsalo.

Lapsen on myös hyvä tietää, kuka hänet hakee pois päiväkodista ja milloin.
– Kun lapselle kertoo etukäteen, että hänet haetaan heti ruokailun jälkeen, lapsi osaa odottaa vanhempaansa. Se luo turvallisuuden tunnetta. Lapsen päivärytmi toimii ensimmäisenä lapsen ”kellona”, johon hän toimintansa suhteuttaa, selittää Inkeri Ruokonen Turun yliopistosta.
Ei nuhassa päiväkotiin
Tiukkoja ohjeita noudattamalla päiväkodissa halutaan välttää lasten ja henkilökunnan altistuminen uusien kontaktien kanssa.

Tiukka kanta on myös flunssan suhteen. Hoitoon ei saa tulla hengitystieinfektio-oireisena, ennen kuin mahdollinen koronavirustartunta on suljettu pois testeillä. Sama ohjeistus koskee tietenkin myös päiväkodin henkilökuntaa.
– Nuhaiset ohjataan matalalla kynnyksellä koronatestiin. Jos testitulos on negatiivinen ja flunssasta on enimmäkseen toipunut, voi taas palata päiväkotiin. Samoin toimitaan allergian suhteen, vahvistaa Kotkan kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Raili Liukkonen.
Toimenpiteillä pyritään vähentämään mahdollisia koronavirustartuntoja ja rajaamaan altistumisia.
Tärkeän lelu mukaan
Unilelut ovat usein lapselle tärkeitä ja erilaisissa siirtymätilanteissa edustavat lapselle tuttua ja turvallista huoltajaa. Unilelu tuo turvaa ja lohtua erotilanteissa.
Koronan mukanaan tuomia ohjeita on nyt höllennetty sen verran, että tärkeän lelun saa nyt tuoda mukanaan ja viedä kotiin päivän päätteeksi.
Tovellakin on päiväkodissa mukana uninalle, jota on ensimmäisinä päivinä saanut pitää mukana kaverina. Nallelle jopa katettiin ensimmäisenä aamuna paikka aamupalapöytään.
Vaikka lupa olisi viedä nalle kotiinkin, on Toven nallen paikka nyt päiväkodissa.
Lue seuraavaksi:
Päiväkoti pisti päiväunikäytännöt uusiksi – lasten liikkuminen lisääntyi reilusti
Yle seuraa jatkuvasti tuoreimmat tiedot koronaviruksesta Suomesta ja maailmalta. Lue ne tästä.