AKI KANGASHARJU
Nordean pääekonomisti
Aki Kangasharjun mukaan nykyinen talouskurjuus johtuu Nokian romahtamisesta. Kun Suomi sokaistui Nokia-huumalle, tuotantorakenne yksipuolistui. Kangasharjun mielestä länsimaissa on totuttu liian löysään työtahtiin.
– Ainakin töitä voisi tehdä enemmän. Itse olisin valmis tekemään kuusipäiväistä työviikkoa.
ANNE NYMAN
myyjä
Anne Nyman on nokialainen kaupan myyjä ja ay-aktiivi. Hän nousi julkisuuteen kirjoitettuaan avoimen kirjeen Hesburgerin perustajalle Heikki Salmelalle. Nymanin mielestä pienipalkkaiset ovat osallistuneet taloustalkoisiin jo riittävästi.
– Jos pienituloisilta ottaa pois, se on vain kulutuksesta pois. Jos on pakko, olen valmis nollakorotukseen.
ANTTI PALOLA
STTK:n puheenjohtaja
Antti Palola sanoo, että STTK on tuntenut vastuunsa ja joustanut muun muassa suostumalla työajan pidennyksiin. Nyt hän kaipaa elvyttävämpää politiikkaa ja investointeja. Palola kritisoi myös ay-liikettä uudistamisen unohtamisesta.
– Ay-liikkeellä on peiliin katsomisen paikka. Olemmeko liikaa vakituisten työntekijöiden puolella?
ANTTI RINNE
SDP:n puheenjohtaja
Antti Rinne on entinen valtiovarainministeri ja ay-johtaja. Rinne ei usko kilpailukykysopimuksen vaikuttavan odotetulla tavalla Suomen talouteen. Hänen mielestään hallituksen toimet eivät lisää työllisyyttä.
– Tuotekehitys ja innovointi ovat tärkeitä. Pelkästään hinnalla ei voida kilpailla. Työyksikkökustannuksiin tuijottaminen on väärä tie.
CHRISTINA FORSGÅRD
start-up valmentaja
Christina Forsgårdin mielestä työlainsäädäntö on vanhaa ja sitä olisi aika uudistaa. Nyt pitäisi suojella työnantajaa, jotta hän voi pitää työntekijänsä ja luoda uusia työpaikkoja. Forsgårdin mielestä tällä hetkellä valta ja pääoma on työntekijällä.
– Itse joustan siinä, että en lähde Suomesta. Pysyn täällä yrittäjänä vaikka olosuhteet eivät sitä tue.
HJALLIS HARKIMO
Kokoomuksen kansanedustaja
Harry “Hjallis” Harkimon mukaan yritykset tarvitsevat joustoja menestyäkseen. Hän toivoo, että käynnissä olevalla liittokierroksella helpotetaan paikallista sopimista.
– Pienten ja keskisuurten yritysten auttaminen on tärkeää työllistämisen kannalta. Siihen tarvitaan paljon resursseja ja voimia.
ISO H
rap-artisti, tuottaja
Iso H poistaisi lapsilisät kaikkein rikkaimmilta. Hänen mielestään perheitä pitäisi kuitenkin kannustaa hankkimaan lisää lapsia, koska Suomessa on liian vähän ihmisiä.
– Kansanedustajien palkkojen nostaminen ei aja meitä konkurssiin. Mutta message on väärä, kun samalla vaaditaan joustoja ja leikkauksia matalapalkka-aloilla.
JETHRO ROSTEDT
yrittäjä, toimitusjohtaja
Kiinteistöyrittäjä Jethro Rostedt pitää tämän hetken suurimpana ongelmana sitä, että Suomesta puuttuvat työpaikat. Hänen mielestään Suomeen pitää saada yritysten pääkonttoreita ja sitä kautta erilaisia vientiprojekteja.
– Jos olisin päättäjä tekisin Suomesta “veroparatiisin”. Laskisin verot alas, että ulkomaisten yritysten kannattaisi investoida tänne.
JYRI HÄKÄMIES
EK:n toimitusjohtaja
Jyri Häkämies ihmettelee, miksi paikallinen sopiminen ei edisty vaikka kaikki tuntuvat kannattavan sitä. Häkämiehen mielestä työehtojen joustaminen on ehdottoman tärkeää. Nyt pitäisi rohjeta ottaa riskejä.
– Viennin kilpailukyky täytyy parantaa. Kasvun kaava on, että viennin täytyy vetää.
YLLÄTYSVIERAS
Yllätysvieraamme on julkisuudesta tuttu suorapuheinen yrittäjä. Hänen mielestään yrittäjiä pitäisi tukea nykyistä paremmin erityisesti alkuvaiheessa. Tämä kannustaisi luomaan työpaikkoja.
– Kolmikantaa ja ay-liikettä ei tarvita sanelemaan sopimuksia. Laittaisin työpaikan pelisäännöt uusiksi. Henkilökunta pitää pitää tyytyväisenä.
LAURI HOLAPPA
poliittisen taloustieteen tutkija
Tutkija Lauri Holappa sanoo, että elinkeinorakenne on Suomessa suuressa muutoksessa. Hän pitää koulutusleikkauksia todella haitallisina, koska nyt pitäisi panostaa koulutukseen, tutkimukseen ja innovoimiseen.
– Kärsimyksen ja luopumisen avulla ei lamasta nousta. Jos investointeja ja kulutusta halutaan, niitä pitää lisätä.
LAURI LYLY
SAK:n puheenjohtaja
Lauri Lyly maksaisi mielellään enemmän veroja. Hänestä verotuksen kiristäminen ylimmissä tuloluokissa olisi oikeudenmukaista. Lyly lupaa, että paikallista sopimista lisätään. Työpaikkoja syntyy, kun tuotteella tai palvelulla on kysyntää.
– Edellytykset pitää olla sellaiset, että yrittäminen kannattaa. Isojen työpaikkojen ympärille syntyy pieniä työpaikkoja.
LI ANDERSSON
Vasemmistoliiton kansanedustaja
Li Andersson sanoo olevansa turhautunut siitä, että leikkauksissa on lähdetty ensimmäisenä pienipalkkaisista. Anderssonin mielestä myös pk-yritykset kärsivät ostovoiman leikkauksista.
– Meillä on menty pieleen siinä, että olemme lietsoneet huonoa ilmapiiriä. Tähän voi vaikuttaa niin pienipalkkainen kuin suurituloinen.
MATTI VANHANEN
Keskustan kansanedustaja
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen sanoo, että paikallisen sopimisen merkitys kasvaa, koska yritykset tarvitsevat entistä nopeampaa reagointia suhdanteisiin. Entisen pääministerin mielestä viennin kannalta on tärkeää, että kehitymme nopeasti robotisaatiossa.
– Digitalisaatiota luo uusia työpaikkoja ja niitä syntyy myös biotalouteen.
PÄIVIKKI PALOSAARI
yrittäjäneuvos
Hotelli- ja ravintolayrittäjä Päivikki Palosaari sanoo, että välillä on sellainen tunne, että Suomessa ei saa kukaan menestyä. Levillä ja Kemissä bisnestä tekevän Palosaaren mukaan yrittäjän elämä on kiristynyt muun muassa kiinteistöveron nousun myötä.
– Jos haluaa pysyä pinnalla, on investoitava, vaikka koko ajan sanotaan, että on paha aika investoida.
YLLÄTYSVIERAS
Tämä kansainvälisesti tunnettu suomalainen on kiivennyt maailman huipulle. Hänen mukaansa sisulla ja yrittämällä pääsee pitkälle.
– Motivaatio löytyy vain, jos meillä on yhteinen päämäärä.