Lapin vastaanottokeskuksissa on nyt kirjoilla lähes 900 turvapaikanhakijaa tai tilapäistä suojelua hakenutta. Heistä suurin osa on Ukrainasta tulleita pakolaisia.
Kemissä Toivola-Luotolan Setlementti ry pyörittää monikulttuurikeskus Mikseriä, ja siellä on keväästä alkaen pidetty suomen kielen oppitunteja kaksi kertaa viikossa. Joukko alueen senioriopettajia otti asiakseen vapaaehtoistyönä opettaa Ukrainasta Kemiin tulleille suomen alkeita.
Kaksi kertaa viikossa pidettäville oppitunneille osallistuu tavallisesti 30-40 henkilöä. Opetuskieleksi ukrainalaiset ovat halunneet venäjän. Niin opettajat kuin monikulttuurisen työn koordinaattori Riikka Rajala kiittelevät oppilaita innokkaiksi, ahkeriksi ja täsmällisiksi. He kertoivat heti tultuaan Kemiin, että haluaisivat nopeasti oppia suomen kieltä.
– Onneksi saimme Länsi-Pohjan senioriopettajia tänne pitämään tunteja. Ihmisillä on kova halu auttaa ukrainalaisia.
Rajalan mukaan opetus on sujunut hyvin. Perusfraasit ja kohteliaisuudet on jo opittu, ja vähitellen taidot karttuvat.
– Käymme vähän läpi perusilmaisuja ja ääntämistä, ja pyrimme rakentamaan pienen sanavaraston. Tämä antaa myös valmiuksia syksyllä alkavaan varsinaiseen suomen kielen opiskeluun, kertoo opettaja Eeva-Liisa Tähtinen.
Suomen kielen alkeiden oppiminen helpottaa arkea Kemissä. Perussanasto on jo monella hallussa. Julia Horban heittää muutaman esimerkin oppimistaan sanoista:
– Minä olen Julia, kiitos, anteeksi, leipää, juustoa, paljonko maksaa.

Vaikeimpia äännettäviä Julia Horbanille ovat sanat, joissa on ä-, ö-, y- ja u-kirjaimia, ainakin jos eri vokaaleja on peräkkäin. Esimerkiksi sanat "syödä" ja "juoda" on Horbanin mielestä hankala lausua.
Suomen alkeita jo opittuaan Horban toivoisi kovasti löytävänsä maatalous- tai puutarhatöitä, sillä hän on Ukrainassa pyörittänyt maatalousyritystä.

Opettaja Kauko Kemppinen kertoo, että oppilaat ymmärtävät jo melko pitkiä kysymyksiä.
– Vastaamiseen he tosin usein tarvitsevat vielä tueksi papereita, mutta kyllä nyt jo pystymme kommunikoimaan suomeksi jonkin verran.
Evhen Sosnikhin kuuluu osaavan jo koko joukon suomalaisia sanoja jopa taivutuksineen, mutta toteaa vaatimattomasti:
– Minä puhun suomea en oikein hyvin.
Kuuntele tunnelmia suomen kielen tunneilta. Haastateltavina ovat senioriopettaja Kauko Kemppinen ja oppilas Evhen Sosnikhin, monikulttuurisen työn koordinaattori Riikka Rajala sekä senioriopettaja Eeva-Liisa Tähtinen ja oppilas Julia Horban.
Horban ja Soshnikin ovat kumpikin Harkovan alueelta, joka on kokenut sodan vuoksi valtavat tuhot.
Yksityismajoitusta on eri puolilla Lappia
Lapin vastaanottokeskuksissa on nyt kirjoilla noin 880 turvapaikanhakijaa tai tilapäistä suojelua hakenutta. Suurin osa on tullut Ukrainasta.
Runsaat 700 heistä majoittuu vastaanottokeskuksissa ja loput yksityismajoituksissa eri puolilla Lappia. Yksityismajoittujia on 14:ssä Lapin kunnassa. Heidät on rekisteröity sen keskuksen asiakkaiksi, joka on lähin ja luontaisin, majoituspaikkakuntaan nähden.
Turvapaikanhakijoista vajaat 400 kuuluu Rovaniemen vastaanottokeskuksen piiriin, 285 Kemijärven piiriin ja runsaat 200 Kemin keskuksen piiriin.
Rovaniemen 140 henkilön hätämajoitusyksikköä ei ole vielä otettu käyttöön, kertoo vastaanottotoiminnan johtaja Ritva Metsälampi Suomen Punaisen Ristin Lapin piiristä.
Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 4.7. kello 23 saakka.