Tilanne S-marketin hedelmä- ja vihannesosastolla: Espanjalaisia kesäkurpitsoja on esillä korissa sellaisenaan. Vieressä on espanjalaisia luomukesäkurpitsoja, jotka on pakattu yksitellen muovikääreisiin.
Sama juttu kurkkujen kohdalla: Tavallinen kurkku on ohuessa ja tiukassa muovikääreessä. Luomukurkku on väljässä muovipussia muistuttavassa pakkauksessa.
S-market ei ole tässä yksin. K-marketissa on ihan samanlaisia pakkauksia.
Tuntuu hämmentävältä. Miksi luomutuotteeseen on käytetty enemmän muovia kuin tavalliseen tuotteeseen?
– Onhan se hieman ristiriidassa sen kanssa, mitä asiakkaat saattavat luomusta ajatella, sanoo S-ryhmän tuotelaatupäällikkö Tanja Talvenheimo.
Syy 1: Pienet myyntimäärät
Muovipakkaukselle on useita syitä. Ensimmäinen syy on se, että luomua myydään edelleen vähän.
Pro Luomu ry arvioi päivittäistavarakaupoilta kerättyjen tietojen pohjalta, että luomun markkinaosuus on vain kaksi prosenttia ruoan kokonaismyynnistä.
S-ryhmän Talvenheimo selittää, että tämä vaikuttaa tuotteiden kiertoon. Tavallinen espanjalainen kesäkurpitsa katoaa S-marketin hyllyltä nopeammin kuin vieressä myytävä luomutuote. Jotta kaupan ei tarvitsisi heittää luomukesäkurpitsoja jatkuvasti roskikseen, ne pakataan muovikääreeseen, joka pidentää niiden myyntiaikaa.
Kaikki kurkut pakataan muoviin jo pelkästään siksi, että ilman muovikäärettä ne kuivuisivat muutamassa päivässä myyntikelvottomiksi.
Onko se sitten iso synti vai ei?
Ohjelmapäällikkö Jussi Nikula WWF:ltä kertoo, että pakkauksen osuus hedelmän tai vihanneksen ympäristökuormituksesta on pieni – tyypillisesti alle kymmenen prosenttia. Jos muovikääre pidentää tuotteen myyntiaikaa, sen käyttäminen voi olla jopa hyvä asia. Kaikkein eniten ympäristö kuormittuu siitä, että ruokaa ylipäätään tuotetaan. Edes vihanneksen kuljettaminen paikasta toiseen ei useimmiten kuormita ympäristöä yhtä paljon kuin vihanneksen kasvattaminen.

Syy 2: Luomutuotteet erotellaan muovipakkauksella
Luomutuotteiden myyntiä ja valmistusta säädellään Suomessa tiukasti. Yksi säännöistä on, että luomutuote ei saa missään vaiheessa sekoittua tavanomaisen tuotteen kanssa.
Tanja Talvenheimo sanoo, että S-ryhmässä asia on usein ratkaistu luomutuotteiden muovipakkauksilla, koska se on kaikkein yksinkertaisinta. Samaa kertoo myös Keskon osto- ja myyntipäällikkö Liisa Eronen. Muovi on helppo tapa erotella tuotteita.
Luomutuotteet voisi sijoittaa myös eri paikkaan kuin muut hedelmät ja vihannekset, mutta se voisi entisestään pienentää luomutuotteiden myyntiä.
Syy 3: Kaupan vaa'assa on rajallisesti numeroita
Keskon Liisa Eronen antaa vielä yhden syyn ilmiölle: kauppojen vaa'at. Jos tuote on irtotavarana myynnissä, sille pitää löytää paikka vaa'asta. Numeroita on rajallisesti, joten ne pyritään säästämään kaikkein myydyimmille tuotteille.
Vähän myydylle tuotteelle muovipakkaus on helppo, koska siinä viivakoodi on suoraan tuotteen kyljessä.
– Harva laittaa esimerkiksi tomaatteja suoraan kassiin, vaan pakkaa ne ensin muovipussiin, Eronen sanoo.
Se, että kauppa on pakannut tuotteen jo valmiiksi kääreeseen, on hänen mielestään vain muovin kulutuksen siirtämistä eri kohtaan tapahtumaketjua. Toisaalta jos kesäkurpitsa tai tomaatti on irtotuotteena myynnissä, kuluttaja voi valita, ostaako yhden, kaksi, kymmenen vai koko suvulle.
Jos kaupassa pitää valita, ottaako muoviin käärityn luomutuotteen vai tavallisen tuotteen, kumpi on eettisempi valinta?
WWF:n Jussi Nikulan mukaan luomutuote on useimmiten parempi vaihtoehto pakkauksesta huolimatta.