Presidentti Mauno Koivisto haudataan helatorstaina valtiollisin menoin. Surujuhlaa on suunniteltu tiiviissä yhteistyössä Koiviston omaisten kanssa, valtiosihteeri Paula Lehtomäki kertoo.
– Pyrimme nostamaan yksityiskohdissa esille Mauno Koivistolle henkilönä läheisiä asioita. Tämä näkyy esimerkiksi mieskuorolauluna ja hautajaisten muissa koskettavissa yksityiskohdissa. Toivon, että omaisten kädenjälki näkyy mahdollisimman voimakkaasti.
Koiviston rakkautta lentopalloon ei juhlallisten hautajaisten ohjelmaan kuitenkaan tuoda. Presidenttiyttä edeltänyt puoluesidonnaisuuskaan ei hautajaisissa näy, koska tasavallan presidenttien kohdalla puoluetaustaa ei ole enää tapana korostaa.
93-vuotiaana kuolleen presidentti Koiviston kuolema juuri itsenäisen Suomen juhlavuonna on hautajaisia valmisteleva Lehtomäen mukaan "sykähdyttävä asia". Niinpä surujuhlassa tuodaan esiin Koiviston ja Suomen taipaleiden yhtymäkohtia.
Yleisölle sopivimmat paikat Senaatintori ja linnan edusta
Helatorstaina Helsingin Tuomiokirkossa lasketaan seppeleitä jo aamupäivällä. Yleisöä päästetään kirkkoon kello 11.30 alkaen, ja puolitoistatuntinen siunaustilaisuus alkaa kello 13.
– Senaatintorin ympäristö ja Presidentinlinnan tienoo ovat kansalaisille parhaita paikkoja kunnioittaa presidentin surusaattoa, sillä niiden kohdalla on eniten ohjelmallisuutta. Toivottavasti mahdollisimman moni haluaa mukaan. Haudalle saakka yleisö pääsee television välityksellä, sillä Hietaniemen hautausmaalla tilaa on rajallisesti, valtiosihteeri Paula Lehtomäki sanoo.
Yle lähettää hautajaiset suorana Yle Areenassa, TV1:ssä ja Radio Suomessa helatorstaina kello 13.
Koiviston valtiolippuun peitettyä arkkua kantavat kenraalit ja presidentin entiset adjutantit. Kello 14.30 aikoihin alkava surusaatto kiertää Senaatintorin ympäri, minkä jälkeen se pysähtyy hetkeksi Valtioneuvoston linnan ja Suomen Pankin edessä.
– Pysähdykset ovat osa hyvästien jättöä ja viimeinen tervehdys niiden instituutioiden kanssa, joilla oli Koiviston työuralla suuri merkitys.
Presidentinlinnan edessä on ohjelmassa sotilaallisia kunnianosoituksia.
Presidentti Koiviston lähipiirin toiveisiin kuuluu myös se, että ulkovaltojen edustajiksi hautajaisiin on kutsuttu eri maiden nykyiset Helsingin-suurlähettiläät.
Valtiolliset hautajaiset harvinaisia – järjestettiin viimeksi Holkerille kuusi vuotta sitten