Pariisin ilmastosopimus loi taas uusia markkinoita puhtaampaa ympäristöä tuottavalle teknologialle. Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntijan Tuuli Mäkelän mukaan tänäkin vuonna suomalaiset ympäristöteknologiayritykset ovat tehneet uusia aluevaltauksia, vaikka vauhti maailmanlaajuisen taloustaantuman aikana ei olekaan niin kova kuin on odotettu.
Kilpailu alalla on äärimmäisen kovaa, mutta markkinat ovat laajat, joista suomalaisyritykset voivat löytää oman rakonsa.
– Osaaminen ja innovaatiot ovat huippuluokkaa, mutta haasteet liittyvät markkinointiin eli suomalaisen osaamisen ja ulkomaalaisten ostajien kohtaamiseen, arvioi Tuuli Mäkelä.
Cleantech-alan yrityksiä on eri laskelmien mukaan Suomessa 3 000–5 000 ja uusia, pieniä startup-yrityksiä syntyy jatkuvasti. Alan kenttä on laaja ja jakautuu monelle eri alalle ilmanlaadun kohentamisesta puhtaamman energian tuotantoon ja moneen muuhun.
Kuitenkin kymmenkunta suurinta alan yritystä tuo valtaosan vientituloista.
– Monet yritykset ovat hyvin vientivetoisia ja kasvuhakuisia, sanoo EK:n Tuuli Mäkelä. Cleantech Finland -verkosto kokoaa yhteen alan yrityksiä ja yrittää luoda yhteistyötä eri toimijoiden välille sekä brändää suomalaista osaamista ulkomaille.
Tilaa uusille yrityksille
Ala on hyvin pääomavaltaista ja siinä on yksi pullonkauloista, johon yritykset törmäävät. Isot, vahvat yritykset kuten Wärtsilä, Kemira ja Waisala ovat toimineet alalla jo kauan.
Uudet yritykset syntyvät nyt usein teknologian ja digitalisaation liittymäkohtiin eli jo toimivaa teknologiaa hienosäätäviin älyratkaisuihin.
Ensi viikolla uudet cleantech-yritykset etsivät rahoitusta Tekesin Cleantech venture day -tapahtumassa Lahdessa.
Mitä lähemmäs mennään kuluttajaratkaisuja kuten Uber tai Airbnb, niin tarvitaan isoja markkinointiponnisteluja. Jyri Arponen, ohjelmapäällikkö, Tekes
Tekesin ohjelmapäällikön Jyri Arposen mukaan myös pienet yritykset ovat viime aikoina päässeet Kiinan markkinoille. Tämä on tarkoittanut monta kertaa yhteisyrityksen perustamista kiinalaisten kanssa. Kiinalaisten kiinnostus sijoittaa suomalaisiin cleantech-yrityksiin on kasvanut viime vuosina.
– Lahdessa monet suomalaisyritykset esittelevät uusia ratkaisuja rahoittajille, jotka tuntevat markkinoita. Kodin eri toimintoja tarkkailevia älysovelluksia esimerkiksi on kehitetty nyt markkinoille, kertoo ohjelmapäällikkö Jyri Arponen.
Suomalainen huippututkimus ja -osaaminen löytyvät Arposen mukaan energiatehokkuudesta ja sen optimoinnista. Myös ilman ja veden käsittelytietämys on vahvaa. Koko ajan tulee lisää yrityksiä alalle, mutta ottaa aikansa ennekuin ne kasvattavat vientituloja.
– Mitä lähemmäs mennään kuluttajaratkaisuja kuten Uber tai Airbnb, niin tarvitaan isoja markkinointiponnisteluja, joihin Suomella ei ole mahdollisuuksia, sanoo Jyri Arponen.
Arposen mukaan yleisestä clentech-alan mahdollisuuksien hokemisesta olisi syytä keskittyä lopulta todellisiin vahvuusalueisiin ja markkinoinnin vahvistamiseen.
Tukeeko Suomi innovaatioita?
Pilottihankkeiden saaminen Suomeen on ollut monelle yritykselle pullonkaula. Referenssitoiminnat ovat ehdottoman tärkeitä, kun tuotetta kaupataan maailmalla. Nykyisen hallituksen kärkihankkeita on juuri tällaisten hankkeiden edistäminen kotimaassa, mutta aika harvoin julkiset hankinnat päätyvät uusiin ratkaisuihin.
– Kun kaupunki ilmoittaa lähtevänsä vähähiilisyyttä kohti, niin monasti kalliit investoinnit toteuttaa joku muu kuin uudet ratkaisut tarjoavat yritykset. Siinä on tekemistä, Jyri Arponen sanoo.
Tekesiltä on alkanut tulla rahoitusta myös tähän pulmaan, mutta ongelmana on usein niin koti- kuin ulkomaassa asiakkaan rahoitusosuus, johon pilotit kompastuvat.
Moni yritys hakee alkupotkunsa ulkomailta, kun kotimaassa on liian nihkeää saada hankkeita läpi.
Puhtaalla energialla merestä juomavettä
Solar Water Solutions on yksi lukuisista suomalaisista alan startup-yrityksistä. Sen innovaatio perustuu puhtaaseen energiaan, jolla merivedestä suodatetaan käänteisosmoosin avulla makeaa vettä.

Käänteisosmoosi-menetelmä on laajalti käytössä, mutta sen vaatima energia saadaan joko sähköverkosta tai dieselgeneraattoreista. Suomalaisyrityksen yhdessä Aalto-yliopiston kanssa kehittämä teknologia käyttää pelkästään aurinkoenergiaa ilman akkuja.
– Markkinointi kohdennetaan haja-asutusalueille, missä ei ole sähköverkkoa, kertoo toimitusjohtaja Antti Pohjola Solar Water Solutionista.
Yritys on avannut toimipisteen Abu Dhabiin, missä aurinkoenergiaa on hyvin tarjolla. Pari tarjousta ostajille on myös jo jätetty.
SWS-yhtiön isot laitteet pystyvät suodattamaan yli 200 kuutiota päivässä, pienet noin 100–200 litraa tunnissa.
Hangon satamassa kesän ollut testilaitos toimi moitteetta aurinkoenergialla, mutta pimeän ajan toimintaan tarvitaan Pohjolan mukaan muu energialähde, ellei vettä varastoida yötä varten.
Aurinkovoimalla toimiva siirrettävä vedenpuhdistamo jää hinnaltaan perinteisten dieselgeneraattoreilla toimivien kanssa samalle tasolle.
– Käyttökustannukset jäävät ratkaisevasti alhaisemmiksi ja investoinnin on laskettu kuolettavan itsensä 3–4 vuoden kuluessa, kun polttoainekustannuksia ei ole, selvittää Antti Pohjola.
Aurinkovoimalla puhdistetun vesikuution hinta on vain murto-osa dieselgeneraattorin voimalla tuotetun veden hinnasta, joka nyt on noin 2–4 euroa kuutiolta.
Nyt yritys haluaa muiden stratup-yritysten tapaan saada tuotteensa maailmalle ja tulevaisuus näyttää, miten siinä onnistutaan.