Suomessa valmistaudutaan ensi vuoden tammikuussa järjestettävään presidentinvaaliin uudessa tilanteessa. Vaaliin on tulossa ainakin kolme valitsijayhdistyksen kautta presidentiksi pyrkivää ehdokasta: tasavallan presidentti Sauli Niinistö, europarlamentaarikko Paavo Väyrynen ja MV-lehden päätoimittaja Ilja Janitskin.
Ranskassa Emmanuel Macron saavutti presidenttiyden toukokuussa erillisen kansanliikkeen avulla ilman perinteistä puoluekoneiston tukea.
Helsingin yliopiston professorin Tom Moringin mukaan poliittiset kansanliikkeet ja valitsijayhdistykset ovat tämän ajan tuote. Hänen mukaansa Euroopassa on käsillä ilmiö, jossa erityisesti presidenttiehdokkuudelle haetaan tukea mieluummin kansanliikkeeltä kuin puolueelta.
– Demokratia vanhoissa demokratioissa nykyisessä muodossaan on helisemässä. Voidaan sanoa myös, että näillä liikkeillä, ehdokkailla sekä imagoilla ja visioilla pyritään hakemaan uudessa tilanteessa uskottavuutta siinä missä vanha puolueisiin perustuva rakenne ei enää oikein kanna, Moring sanoi Ylen Päivän kasvo –ohjelmassa.
Moringin mukaan kansanliikkeet ja valitsijayhdistykset ovat nykyisin suosiossa myös siksi, koska ehdokkaat haluavat laajentaa kannatuspohjaansa yli puoluerajojen.
– Samalla pyritään houkuttelemaan muita kasvoja ja nimiä mukaan. Halutaan pois siitä, että olisi pelkästään yhden puolueen ehdokas. Tähän liittyy myös haaste puolueille, että ette ole oikein hoitaneet hommianne, nyt on parempi mennä näin.
Kansanliike jo Ahtisaaren aikana
Vaikka valitsijayhdistys ilmiönä tuntuu olevan varsin tuore, Moringin mukaan kansanliikkeen kokoamisesta presidenttiehdokkaan taakse on ollut merkkejä Suomessa jo 1990-luvulta saakka.
– Kun Martti Ahtisaari valittiin silloin presidenttiehdokkaaksi, niin eivät pelkästään puolueen jäsenet saaneet äänestää vaaleissa vaan äänestykseen saivat osallistua myös muut kuin puolueen jäsenet. Silloin he oikeastaan päättivät sen, kuka on puolueen ehdokas.
Moringin mukaan ehdokkaat eivät kuitenkaan pääse täysin irti aiemmista viiteryhmistään alkamalla valitsijayhdistyksen ehdokkaaksi. Hänen mukaansa esimerkiksi Sauli Niinistö on yhä selvästi porvarillinen ehdokas, jolla on oma henkilötaustansa.
Niinistön valitsijayhdistys onkin erittäin kokoomuslaisissa käsissä. Valitsijayhdistyksen asiamiehenä toimii kokoomusvaikuttaja, ex-kansanedustaja Heikki A. Ollila. Niinistön presidentinvaalikampanjaa taas ryhtyy pian vetämään presidentin erityisavustaja Pete Pokkinen, joka on aiemmin muun muassa avustanut useita kokoomusministereitä.