Suuriin ongelmiin ajautunut saksalainen investointipankki Deutsche Bank tulee vielä tarvitsemaan pelastusohjelmaa, arvioi aamu-tv:ssä vieraillut Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen. Pankin johdon ja poliitikkojen vakuutteluista huolimatta Puttonen uskoo, että neuvotteluja pelastuspaketista on käyty suljettujen ovien takana.
Pankkijätin ajautuminen konkurssiin ei Puttosen mukaan ole realistinen vaihtoehto.
– Deutsche Bank on liian suuri, liian monimutkainen, liian saksalainen, että sen voisi antaa mennä konkurssiin, Puttonen sanoo.
Puttonen muistuttaa, että Kansainvälinen valuuttarahasto on arvioinut Deutsche Bankin olevan maailman kriittisin pankki systeemiriskin kannalta. Deutsche Bank vastaa 10-12 prosentista maailman johdannaiskaupoista.
Deutsche Bank on viime vuosina tehnyt isoja tappioita. Samalla pankki on syyllistynyt väärinkäytöksiin eri puolilla maailmaa.
– Tuntuu siltä, että ei sellaista finanssiongelmaa tai -kriisiä maailmalla olekaan, etteikö Deutsche Bank olisi siinä mukana, Puttonen sanoo.
Poliitikkojen lupauksista huolimatta Puttonen uskoo, että lasku Deutsche Bankin tappioista tulee lopulta veronmaksajien maksettavaksi. Saksan valtio tuskin lähtee pelastamaan pankkia, jolloin maksumieheksi jää Euroopan keskuspankki, jonka valvonnassa Deutsche Bank on tappionsa tehnyt. Deutsche Bankin ajautuminen vielä syvemmälle ongelmiin olisi suuri luottamuksen menetys EKP:lle.
– Lasku tulee veronmaksajille joka tapauksessa.