Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all articles
Browse latest Browse all 102169

Sipilä toivoo poliittisten lakkojen loppuvan luottamusmittaukseen: "Eduskuntaa vastaan ei pitäisi lakkoilla"– SAK eri linjalla

$
0
0

Jos hallituksen linja työllisyyspolitiikassa ja esitys irtisanomislaista saa luottamusäänestyksessä eduskunnan tuen, ei poliittisten lakkojen pitäisi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mielestä jatkua.

Sipilä kommentoi asiaa Ylen Radio Suomessa pääministerin haastattelutunnilla. Eduskunta keskustelee ja äänestää hallituksen tiedonannosta tulevalla viikolla.

Ammattiyhdistysliike on vastustanut hallituksen ajamaa irtisanomislakia poliittisilla lakoilla. Sipilän mukaan poliittisia lakkoja saa Suomessa järjestää, ja ne ovat osa demokratiaa.

– Silloin kun poliittinen lakko järjestetään, pitää olla äärimmäisen huolellinen milloin näin järeää työkalua käytetään. Jos eduskunta on asiasta lausunut, silloin kynnyksen lakkoon pitäisi olla hurjan paljon korkeammalla, Sipilä sanoi.

Hän piti erikoisena, jos eduskunnan linjausta vastaan jatkettaisiin poliittisia lakkoja.

– Hallitusta vastaan on näitä lakkoja ollut Suomessa moneen kertaan, eduskuntaa vastaan ei pitäisi lakkoilla, Sipilä kommentoi.

SAK aikoo jatkaa toimia irtisanomislakia vastaan

SAK ei aio eduskunnan luottamusäänestyksen seurauksena pysäyttää poliittisia työtaistelutoimia, vaikka pääministeri näin odottaa.

– Laki on edelleen valmistelussa ja sitä vastaan taistelemme ja pyrimme vaikuttamaan sisältöön, keskiviikon äänestys ei sitä tilannetta muuta, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoo Ylelle.

Liitot tiedottavat mahdollisista uusista toimenpiteistä aikanaan. Nyt käytössä on ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja, joita alkoi maanantaina monella alalla.

Eloranta toteaa, että heille työntekijöiden yhdenvertaisuus on iso kysymys. Kolmikantaa ei myöskään ole Elorannan mukaan käytetty työlainsäädännön valmistelussa tavalla, jota odotettiin.

Teollisuusliiton Aalto: Kahden kerroksen työmarkkinat suuri ongelma

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto on samoilla linjoilla Elorannan kanssa.

– Normaaliin vaikuttamiseen kuuluu, että niin kauan kuin lakiesitystä ei ole edes olemassa siihen voi mielipiteen ilmaista, ja monta kertaa lait muuttuvat valiokuntakäsittelyssä, Aalto kommentoi Ylelle sunnuntaina illalla.

Aalto pitää irtisanomislain suurena periaatteellisena ongelmana sitä, että se loisi kahden kerroksen työmarkkinat, jos pienissä yrityksissä olisi erilaiset irtisanomismenettelyt kuin isoissa.

Aalto ennakoi myös Teollisuusliiton jatkavan poliittisia työtaistelutoimia. Liiton hallitus kokoontuu perjantaina arvioimaan tilannetta. Lähes kaikilla liiton aloilla on voimassa ylityökielto.

Suuri poliittinen kysymys

Hallitus on ehdottanut, että irtisanomisen helpottaminen rajattaisiin alle 10 työntekijän yrityksiin. Alkuperäinen ehdotus koski alle 20 hengen yrityksiä. Ay-liike ei ole ollut tyytyväinen myöskään muutettuun esitykseen.

Sipilän mukaan irtisanomiskeskustelussa pienestä asiasta on tullut suuri poliittinen kysymys. Siksi haluttiin, että eduskunta voi sanoa siihen sanansa.

– Irtisanomiselle pitää olla jatkossakin painavat perustelut. Ei kukaan työnantaja palkkaa työntekijää sen takia, että saisi irtisanoa, Sipilä totesi.

Hallituksen ja ammattiyhdistysliikkeen välit ovat olleet viileät, viime aikoina varsinkin irtisanomislakiin liittyvän kiistan vuoksi. Sipilä ilmoitti aiemmin tällä viikolla mittauttavansa hallituksen luottamuksen eduskunnassa.

Pääministeri uskoo soten etenevän

Pääministeri kommentoi myös sotea. Sipilän mukaan hänellä on vankka usko siihen, että myös kokoomus ajaa sotea eteenpäin eikä ole syytä epäillä, ettei sote-uudistusta saataisi käsiteltyä loppuun eduskunnassa tällä vaalikaudella.

Sipilän mukaan sote-uudistus on kuitenkin nyt eduskunnan, ei hallituksen käsissä. Hän ei ottanut kantaa uudistuksen käsittelyaikatauluun eduskunnassa tai siihen, ovatko maakuntavaalit vaarassa lykkääntyä.

Sipilä: Kulutustottumuksia muutettava

Ilmastonmuutosta Sipilä kommentoi toteamalla aluksi, että hän aikoo ensi kesänä istuttaa metsää Suomessa. Hän kertoo tehneensä lupauksen, että perheensä elämä on hiilineutraalia vuoteen 2020 mennessä.

– Kulutustottumuksia pitää muuttaa siten, että se näkyy päivittäisessä kuluttamisessa. Pitää säästää energiaa ja miettiä henkilökohtaisilla valinnolla, miten hiilijalanjälki olisi pieni, Sipilä sanoi jatkaen, ettei tämä vielä riitä vaan monia muita toimia tarvitaan.

Lentämisen päästöjä pääministeri karsisi ensi sijassa siirtymällä pienipäästöisiin polttoaineisiin ja pienentämällä lentokoneiden polttoaineen kulutusta. Kolmanneksi tavaksi hän listasi hiilinielut, eikä pitänyt mahdottomana, että hiilinieluja edistetään myös lentoveron avulla tulevaisuudessa.

Sipilä katsoo, että kestävä metsänhoito ei ole ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun este. Hän kertoi olevansa samaa mieltä kriitikoiden kanssa siitä, että uutta metsäalaa on kasvatettava.

Pääministerin haastattelutunnin voi kuunnella Ylen Areenasta. Haastattelijoina ovat STT:n vastaava päätoimittaja Minna Holopainen, Kalevan vastaava päätoimittaja Kyösti Karvonen ja Yle Uutisten politiikan toimittaja Olli Lindqvist.

Lue myös

Analyysi: Juha Sipilä pani kovan kovaa vastaan irtisanomiskiistassa – vielä yksi yhteentörmäys ammattiliittojen kanssa hallituskauden loppuun

Liitot lisäävät painetta hallituksen irtisanomislain perumiseksi – ylityökiellot alkavat satamissa, teillä ja yksityisissä päiväkodeissa

Orpo työmarkkinariidasta: "Mittakaava tunteissa ja vastustavissa toimenpiteissä on kohtuuton"


Viewing all articles
Browse latest Browse all 102169

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>