Sodasta on vaikea puhua tämän päivän lapsille. Siksi suomalaisille ja muille eurooppalaisille lapsille halutaan tehdä sotaa tutummaksi kokemuksellisen oppimisen keinoin.
Yksi keinoista on sarjakuva, joka perustuu toisen maailmansodan aikaisten lasten kokemuksiin sota-aikana. Siitä on tehty jakelusopimus 14 EU-maahan, joissa sitä käytetään opetusmateriaalina.
Children of Wartime -sarjakuvan AD ja käsikirjoittaja Teemu Heikkinen kertoo, että sarjakuvassa vältetään sodan ylistämistä tai kommentointia.
– Pyrimme suhtautumaan sotaan mahdollisimman neutraalisti lapsen näkökulmasta. Vältimme viholliskuvia ja sodan glorifiointia.
– Emme kommentoi sotaa, vaan tapaa kuvata sitä. Sotaa ei juuri kuvata neutraalisti, Heikkinen perustelee.

Sarjakuvasta tehtiin alusta asti universaali. Kuvista käy silti ilmi suomalaisten univormut ja neuvostokoneiden symbolit.
Raakuutta kuvataan varoen
Yhdessä tarinassa lapsi kuulee aikuisten puhuvan desanteista, mutta ei tiedä, mitä ne ovat. Lapsi on vain kuullut, että ne ovat pelottavia ja pitää olla varuillaan. Lapsi alkaa säikkyä aivan vääriä asioita.
Sodan raakuuksilla, kuten väkivallalla tai verellä, ei mässäillä.
– Eräässä tarinassa poika kuljettaa ruumiita hevoskärryillä. Tilanteen karuus kerrottiin hiljaisella ja jopa runollisella tavalla, Heikkinen kuvailee.
20 rautjärveläisen ja 20 virolaisen sota-ajan lapsen tarinat läpikäynyt Teemu Heikkinen pisti merkille, ettei sota-aika ollut lapsille ainoastaan pelottavaa vaan myös kutkuttava seikkailu.

Sarjakuva suunniteltu nykylasten tottumuksiin
Graafista tyyliä Heikkinen luonnehtii perinteiseksi ja hahmoja vain vähän tyylitellyiksi, jotta se toimisi mahdollisimman laajasti.
Children of Wartime -sarjakuvan ovat kuvittaneet Irina Raski ja Tapio Mömmö. Luonnoksia käytettiin koululaisten arvioitavana, jotta teos miellyttäisi nuorten silmää.
Sarjakuvaa on tarkoitus lukea sähköisessä muodossa. Uudet lukumuodot vaativat uudenlaista taittoa.
– Sarjakuvaa voi lukea tabletilla sivukerrallaan. Mobiilissa luetaan frame (ruutu) kerrallaan, Heikkinen täsmentää.
Sarjakuva, roolipeli ja opetuksellinen draamakierros Rautjärvellä pohjautuvat suomalaisten ja virolaisten sota-ajan lasten kertomuksiin. Sarjakuva julkaistaan aluksi suomeksi, viroksi ja englanniksi.