Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on tyytyväinen poliisin selvitykseen toissa viikonlopun mielenosoituksen tapahtumista.
Turkin sotatoimia vastustaneessa mielenosoituksessa poliisi käytti muun muassa etälamautinta kurdimielenosoittajan taltuttamiseen. Sisäministeriö sai tänään poliisihallitukselta selvityksen tapahtumien kulusta.
– Kiitän seikkaperäisestä selvityksestä. Selvityksen perusteella poliisin ennakkoarvio siitä, että mielenosoituksessa saattaa syntyä järjestyshäiriöitä, oli perusteltu.
Ohisalon mukaan tilanteen kulku Narinkkatorilla oli sellainen, että poliisilla olisi ollut perusteet keskeyttää koko mielenosoitus.
– Olen tyytyväinen siihen, että siihen ei menty, vaan poliisi turvasi kokoontumisoikeuden toteutumisen ja rauhoitti tilanteen rajatummin keinoin. Näin mielenosoitus sai jatkua välikohtauksesta huolimatta, sanoo sisäministeri Maria Ohisalotiedotteessa.
Ohisalo ehti saada selvityspyyntönsä vuoksi arvostelua sekä poliisien edustajilta että oppositiosta. Mielenosoituksen järjestäjät ja mielenosoittajat puolestaan arvostelivat kovin sanoin poliisin toimintaa provokaatioksi.
Ministeri Ohisalo toteaa selvityksen saatuaan, että poliisin varustautuminen tilanteeseen oli perusteltua.
– Poliisin varustautuminen mielenosoitukseen herätti keskustelua. Saadun selvityksen perusteella joukkojenhallintaan erityiskoulutettujen ja -varustettujen poliisien käyttö oli perusteltua perustuen tilaisuuden uhka-arvioon.
"Mielenosoittaja käytti voimakasta vastarintaa"
Poliisilla oli selvityksensä mukaan tiedustelutietoja, joiden mukaan mielenosoitukseen oli osallistumassa "anarkistitaustaisia henkilöitä".
Lisäksi tähän 19. lokakuuta pidettyyn mielenosoitukseen varauduttiin aiemman, maanantaina 14. lokakuuta pidetyn mielenosoituksen kokemusten perusteella. Tuolloin oli poliisin mukaan aiheutettu vaaratilanteita ajamalla autolla väkijoukon keskellä ja heittämällä kiviä.
Molemmissa mielenosoituksissa oli järjestäjinä osittain samoja henkilöitä ja siksi poliisi päätti käyttää JOUHA-erikoisyksikköään 19. lokakuuta Narinkkatorin mielenosoituksessa.
Mielenosoituksissa käytettiin myös samaa autoa, vaikka poliisi oli selvityksen mukaan kieltänyt useaan otteeseen auton käyttämisen lauantaina 19. lokakuuta. Kun mielenosoittajat eivät totelleet kieltoa, eivätkä poliisin pysähtymiskehoitusta, ajoneuvo pysäytettiin voimakeinoin.
Samaan aikaan kielletyn ajoneuvon pysäyttämistä yrittäneen poliisiauton eteen tuli mielenosoittaja, joka esti poliisiauton liikkumisen.
– Poliisin käskyistä huolimatta mielenosoittaja käytti voimakasta vastarintaa, kaatoi yhden poliisin maahan ja tarttui toisen poliisin kaulassa roikkuvaan projektiililaukaisimeen. Maahan kaadettu poliisi loukkaantui tilanteessa. Tämän jälkeen mielenosoittajan jalkaan käytettiin etälamautinta, jolloin henkilö päästi irti poliisin laukaisimesta, sisäministeriön tiedotteessa kerrotaan.
Poliisin antaman selvityksen perusteella etälamauttimen käyttö yhtä mielenosoittajaa vastaan oli lievin ja tarkoituksenmukaisin keino kyseisessä tilanteessa.
Ohisalo: Poliisin kanssa hyvä neuvotella etukäteen
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan poliisin tehtävä on turvata perustuslaissa säädetty jokaisen oikeus järjestää kokouksia ja mielenosoituksia ja osallistua niihin. Samalla poliisin velvollisuus on turvata ihmiset ja ympäristö mielenilmauksissa.
– Poliisilla on oikeus antaa ohjeita ja määräyksiä turvallisuuden varmistamiseksi ja näitä määräyksiä on kaikkien noudatettava. Rajoittavia määräyksiä ei koskaan anneta kevyin perustein, Kolehmainen toteaa tiedotteessa.
Clik here to view.

Sisäministeri Maria Ohisalo kehottaa mielenosoittajia neuvottelemaan poliisin kanssa etukäteen käytännöistä mielenosoituksissa.
– Näin voidaan varmistaa mielenosoitusten hyvä sujuminen ilman välikohtauksia jo ennalta. Lisäksi on tärkeää, että Helsingin poliisi on keskustellut mielenosoittajien kanssa myös tapahtuman jälkeen. Vuoropuhelu ja avoimuus ovat avaimia luottamuksen rakentamiseen.