Moni on antanut itselleen uudenvuoden lupauksen: tänä vuonna laihdutan. Kaksi syömiseen liittyvää asiaa ennakoi yli muiden, miten hyvin laihdutus onnistuu, sanoo ravitsemusterapeutti Heli Pyrhönen.
1. Kuinka usein syöt?
Säännöllinen ateriarytmi ennustaa miten kiloja kertyy tai karisee. Jo nuorten tottumukset aterioinnin säännöllisyydestä ennustavat sitä, kuinka hyvin heidän ruokailunsa ja painonsa pysyy tasapainossa aikuisena. Epäsäännöllinen ruokailu ennustaa herkemmin niin lihomista kuin syömishäiriötäkin, Pyrhönen sanoo.
Parasta olisi syödä säännöllisesti, sopivalla tankkausvälillä, esimerkiksi 3-4 tunnin välein. Kun syö perusruokaa riittävän usein, ei jää niin paljon tilaa makeanhimolle.
2. Syötkö tarpeeksi kasviksia, hedelmiä ja marjoja?
Vatsasi ei tiedä, saatko paljon vai vähän kaloreita. Sen sijaan se tietää, onko se täynnä vai tyhjä. Vatsaan saa vähän energiaa sisältävää täytettä, kun pitää huolen, että jokaisella aterialla syö paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja.
Esimerkiksi karkkien vaihtaminen hedelmiin ja marjoihin onnistuu sinnikkyydellä. Makumieltymykset muokkautuvat sen mukaan, mitä tottuu syömään. Pyrhösen mukaan mieltymys siihen ruokaan tai muuhun syötävään lisääntyy, jolla ihminen tyydyttää näläntunteensa. Jos siis sinnikkäästi syö omenan makeanhimoonsa, alkaa omenaa pian tehdä mielikin.
Bonusvinkki: mieti, mikä saa sinut herkuttelemaan
Näiden lisäksi bonusvinkkinä Pyrhönen kehottaa miettimään, mitä ovat ne asiat, jotka toimivat syömisen laukaisijoina. Kun tiedostaa esimerkiksi syövänsä aina ollessaan väsynyt, voi ryhtyä ottamaan askeleita asian korjaamiseksi. Kun hoksaa aikovansa syödä karkkia helpottaakseen väsymystään, voi asian tiedostettuaan vaihtaa karkit hedelmiin. Syömisen syynä voi olla myös esimerkiksi häpeän tai huonouden kokemus, suru, masennus, pelko tai syyllisyys.
Täältä voit lukea lisää tunteiden vaikutuksesta laihduttamiseen.
Lisää laihdutuksesta myös Ylen verkkoprojektissa Vaakakapina.