HUS:n infektiotautien ylilääkärin Asko Järvisen mukaan koronaviruksen vaikutuksesta raskaana oleviin ei ole vielä tarkkaa tietoa. Hän kuitenkin muistuttaa, etteivät raskaana olevat ole kummemmin nousseet esiin kaikista tartunnan saaneista.
– Tämä voidaan ehkä kääntää päinvastoin: niin paljon on tautia maailmalla esiintynyt, että kovin merkittävä riski raskaus tuskin on, Järvinen pohti TV1:n Ykkösaamussa lauantaina.
Ykkösaamu keräsi kansalaisilta kysymyksiä etukäteen, ja niistä merkittävä osa koski raskaana olevia naisia.
Järvisen mukaan sikainfluenssan yhteydessä tiedettiin, että raskaana olevat ovat merkittävä riskiryhmä.
– Tässä vaikuttaisi, ettei ainakaan niin suurta riskitason nousua olisi, Järvinen sanoi.
Hänen mukaansa yleiset neuvot koronavirukseen varautumisesta koskevat myös raskaana olevia. Heidän tulee kuitenkin noudattaa niitä vielä tarkemmin kuin muiden.
Vastasyntyneistä tiedetään vielä vähemmän kuin raskaana olevista.
– Ei ole tiedossa, että vastasyntyneillä olisi merkittäviä ongelmia ollut. Lapsilla tauti vaikuttaa olevan huomattavasti lievempi kuin muilla ja vakavia tapauksia näyttää olevan äärimmäisen vähän, Järvinen sanoi.
Ykkösaamun toimitukseen tulvi kysymyksiä myös astmaatikoista, jotka lasketaan riskiryhmiin. Heitäkin Järvinen kehotti noudattamaan samoja varautumisohjeita kuin muidenkin.
– Lisäksi täytyy hoitaa astma hyvin ja välttää turhia kontakteja. Sen he pystyvät tekemään.
Järvisellä oli myös lohdun sanoja astmaatikoille.
– Vaikka riskitaso suhteellisesti nousee, yksilön kohdalla riski siitä, että tulisi vaikea tauti, on pieni.
Järvinen: Terveydenhuollon henkilöstön testaaminen vähentää ilmi tulleita tapauksia
Palvelevat puhelimet tukkeutuivat eilen pahasti varsinkin terveydenhoitohenkilökunnan yhteydenottojen vuoksi.
Ylilääkäri Järvisen mukaan THL:n uudet ohjeet koronaviruksen testaamisesta hoitohenkilökunnalta ruuhkauttaa sekä palvelevia puhelimia että testaamista.
Ohjeiden tarkoituksena on estää sitä, että hoitajat voisivat epähuomiossa tartuttaa potilaita. Järvisen mukaan seurauksena on, että testeissä ilmi tulleiden uusien tartuntojen määrä on todennäköisesti pienempi kuin todellisten tartuntojen määrä.
– On äärimmäisen pieni todennäköisyys sille että terveydenhuollon henkilöstöllä, joka ei ole matkustellut ulkomailla, olisi koronavirus. Mutta nyt he kaikki tarttuivat puhelimeen ja pyrkivät testeihin.
– Eli varmasti kun huomenna kuullaan tuloksia tämän päivän ja eilisistä testeistä, niin siellä on vähemmän tapauksia. Ollaan menetetty niitä tapauksia, jotka muutoin olisi saatu kiinni, arvioi Järvinen Ykkösaamussa.
Alun perin Ykkösaamuun piti tulla haastateltavaksi THL:stä professori Mika Salminen, mutta hän joutui työtehtävän takia jäämään pois. Toimittaja Pirjo Auvinen pohti, mahtoiko poissaolo liittyä valmiuslakiin. Samalla hän kysyi Järvisen mielipidettä siitä, pitäisi Suomessa ottaa käyttöön aiempaa järeämmät keinot.
– Tällä hetkellä en näkisi valmiuslaille vielä mitään käyttöä tai tarvetta. Meillähän ei tauti leviä tällä hetkellä valtoimenaan, Järvinen sanoi.