Beirutissa Libanonin armeijan joukot ovat poistaneet ulkoministeriöstä mielenosoittajat, jotka valtasivat rakennuksen aikaisemmin illalla. Libanonin armeijan entiset upseerit johtavat ryhmää, joka on julistanut vallatun rakennuksen "vallankumouksen päämajaksi".
Lauantaina protestoijat valtasivat myös maan energiaministeriön ja talousministeriön. Lisäksi he tunkeutuivat Libanonin pankkiyhdistyksen tiloihin ja rikkoivat siellä paikkoja.
Uutistoimisto AFP:n mukaan libanonilaisten televisiokanavien suorissa lähetyksissä näkyi, kuinka poliisit seurasivat energiaministeriön valtausta sivusta puuttumatta tilanteeseen.
Ulkoministeriössä mielenosoittajat polttivat Libanonin presidenttiä Michel Aounia esittävän muotokuvan sekä joitakin asiakirjoja. Protestoijat vaativat maan hallituksen eroa.
– Me pysymme täällä. Kehotamme Libanonin kansaa valtaamaan kaikki ministeriöt, yksi mielenosoittaja huusi megafoniin uutistoimisto Reutersin mukaan.
– Pyydämme arabiliittolaisiamme ja muita liittolaismaita sekä Arabiliittoa ja Yhdistyneitä kansakuntia pitämään vallankumoustamme Libanonin kansan oikeina edustajina, sanoi entinen upseeri Sami Rammah uutistoimisto AFP:n mukaan.
Rammah puhui megafoniin ulkoministeriön etuportailta. Hän kehotti kansainvälistä yhteisöä boikotoimaan Libanonin nykyistä hallitusta.
Pääministeri haluaa ennenaikaiset parlamenttivaalit
Libanonin pääministeri Hassan Diab sanoi lauantaina televisiossa, että hän pyytää ennenaikaisten parlamenttivaalen järjestämistä satamassa tapahtuneen räjähdyksen jälkeen pahentuneen poliittisen kriisin ratkaisemiseksi.
– Emme pääse ulos tästä kriisistä ilman ennenaikaisia parlamenttivaaleja, Diab sanoi Reutersin mukaan.
Pääministeri lisäsi, että häntä ei tule syyttää maan syvistä taloudellisista ja poliittisista murheista.
Laukauksia ja kyynelkaasua
Ulkoministeriön valtaaminen näkyi suorassa televisiolähetyksessä. Valtauksen aikana maan turvallisuusjoukkojen huomio oli kiinnittynyt suureen mielenosoitukseen muutaman sadan metrin päässä rakennuksesta.
Uutistoimisto AFP:n mukaan mielenosoituksessa on mukana tuhansia ihmisiä. Protestialueen ympäristössä on syttynyt useita tulipaloja.
Kiviä heittelevät protestoijat ottivat yhteen turvallisuusjoukkojen kanssa. Turvallisuusjoukot ampuivat kyynelkaasua mielenosoittajien päälle, jotka yrittivät murtautua esteen läpi päästäkseen maan parlamenttirakennukseen.
Mielenosoituksen alueelta on kuulunut laukauksia. Libanonin poliisi on vahvistanut uutistoimisto Reutersille, että luoteja on ammuttu. Poliisin tiedottajan mukaan yksi poliisi on kuollut yhteenotoissa.
Paikalla olleen toisen poliisin mukaan surmansa saanut poliisi putosi hissikuiluun, kun protestoijat jahtasivat häntä rakennuksen sisällä.

Reutersin mukaan paikallisten televisiokanavien suorissa lähetyksissä näkyi useita verisiä ihmisiä, jotka olivat saaneet vammoja kumiluodeista.
Libanonin Punainen risti kertoi Reutersin mukaan, että se on hoitanut 117 loukkaantuneen ihmisen vammoja paikanpäällä ja ainakin 55 ihmistä on viety sairaalaan.
Mielenosoituksen järjestäneet aktivistit ripustivat poliitikoille tarkoitettuja symbolisia hirttosilmukoita Beirutin Marttyyrien aukiolle.
Mielenosoittajat syyttävät poliitikkoja korruptiosta ja laiminlyönneistä, jotka johtivat tiistaina tapahtuneeseen valtavaan räjähdykseen.
Suurta tuhoa aiheuttaneessa räjähdyksessä kuoli ainakin lähes 160 ihmistä ja noin 6 000 ihmistä loukkaantui. Kymmenet ihmiset ovat edelleen kateissa räjähdyksen jäljiltä.
Haavisto: Avun perillepääsyä valvottava
Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto arvioi Ylelle lauantai-iltana, että Libanonin levottomuus tuo haasteita räjähdyksen jälkeiseen raivaustyöhön ja jälleenrakentamiseen sekä muuttaa tilannetta entistä vaarallisemmaksi.
Haaviston mukaan libanonilaisilla on paljon vanhaa tyytymättömyyttä sekä pelkoa siitä, tuleeko maahan suunnattu humanitaarinen apu perille.
Haaviston mielestä on erittäin tärkeää, että kansainvälinen yhteisö koordinoi toimensa ja toimii yhtenäisesti.
– Eli kaikki ne, jotka sinne apua lähettävät, myös valvovat, että se apu menee perille oikeisiin käsiin, eikä siihen liity mitään epäselvyyksiä, Haavisto sanoo.
Haaviston mukaan Suomen näkökulmasta EU:n pelastuspalvelutoiminta ja kansainvälinen Punainen risti ovat luotettavia tahoja, joiden kautta lähetettyä apua voidaan valvoa.