Lontoon suomalaisen merimieskirkon päiväkerhossa lapset moikkailevat toisiaan selkeällä suomen kielellä. Heitä brexit ei paina, mutta leikkejä valvovat aikuiset ovat huolissaan. Kaisa Piipari on ryhtynyt varotoimiin.
– Juuri eilen laitoin oman kansalaisuushakemukseni menemään mieheni kanssa, joka on myös suomalainen. Tämä on kotimme, enkä halua ottaa riskejä, että en saisi olla täällä.
Piipari on ollut maassa yli 14 vuotta, joten hän uskoo saavansa kansalaisuuden ilman mutinoita. Alle viisi vuotta maassa asuneiden tilanne on hankalampi.
– Esimerkiksi meidän kohdallamme kaksoiskansalaisuuteen vaadittava minimiaika ei täyty, Sandra Kaitila-Balogh harmittelee.
Kolmen miljoonan maahanmuuttajan kohtalo vaakalaudalla
20 000 suomalaista elää nyt epävarmuuden tilassa, kuten muutkin Britannian arviolta 3 miljoonasta EU-maahanmuuttajasta. Kukaan ei tiedä miten brexit vaikuttaa unionikansalaisten oikeuksiin.
– Tällä hetkellä tilanne on sellainen, että elämää ei oikein pysty suunnittelemaan suuntaan tai toiseen, Sara Sarvamaa kertoo.
Sarvamaan perheelle edes Suomeen muutto ei olisi ongelmaton ratkaisu.
– Jos eurooppalaisten oikeuksia täällä ei turvata, niin miten vaikeaksi muuttuu brittimieheni muuttaminen Suomeen?

Kymmenettuhannet britit ovat hakeneet kaksoiskansalaisuuksia EU-maihin brexitin vuoksi. Niin myös Heini Kingin aviomies.
– Brittiläinen mieheni haki Irlannin passia, jotta hän voi säilyttää EU-kansalaisuutensa. Hänellä on siihen isovanhempiensa kautta oikeus.
EU-kansalaista tuli neuvottelujen pelinappula
Britannian sisäministeriö on puhunut EU-kansalaisista “neuvottelupääomana”, joiden yksipuolinen oikeuksien takaaminen olisi virhe. Britannian hallitus sanoo, että se voi taata EU-kansalaisten oikeudet vasta virallisten eroneuvottelujen aikana, tilanteessa jossa EU-maissa asuvat britit saavat vastaavat takeet.
Jopa osa brexit-kampanjan johtohahmoista katsoo kuitenkin, että EU-kansalaisia pidetään neuvottelujen panttivankina moraalittomalla tavalla.
Ylähuoneen enemmistön mielestä oikeudet pitäisi taata jo virallisen eroilmoituksen hetkellä. Alahuoneen kansanedustajat käsittelevät kysymyksen uudelleen maanantaina.
Tällä hetkellä Britanniassa asuvien oikeudet ovat entisellään, sillä maa on edelleen EU:n jäsen eropäätöksestä huolimatta. Sandra Kaitila-Balogh uskoo, että hänenkin oikeutensa Britanniassa säilyvät eron jälkeen.
– Euroopan maissa on paljon brittejä töissä, joten luulisi, että oikeudet taataan. Toivottavasti.
Britannian pääministeri Theresa May pyrkii antamaan Britannian eroilmoituksen tämän kuun aikana. Hän on luvannut, että EU-kansalaisten oikeudet ovat ensimmäisenä eroneuvottelujen asialistalla.
EU-kansalaisten tilanteeseen voi siis tulla selvyyttä nopeastikin. Pahimmassa tapauksessa epävarmuuden tila jatkuu pitkään, sillä neuvottelut kestävät vähintään kaksi vuotta, arvioiden mukaan pidempään.