Pienen keittiön kokoinen kuparinvärinen uuni pistää silmään jo Triplan ostoskeskuksen käytävällä.
Tämä yli 400-asteinen napolilainen uuni paistaa pizzan minuutissa. Tomaatin, mozzarellan ja basilikan tuoksut leijuvat oviaukkoon asti.
Hiljainen aamu ei stressaa kauppakeskuksen viikonlopusta toipuvassa pizzeriassa. Täytteitä ja taikinaa valmistellaan lähestyvää lounasta varten.

Capperin ravintolapäällikkö Miguel Angel Papaiannilla on tarina kerrottavanaan lähes jokaisesta pizzoihin käytetystä tuotteesta: alkuperästä, erityisestä valmistustavasta tai jostakin tuotteen voittamasta palkinnosta.
Mozzarella tuodaan mahdollisimman tuoreena Italiasta, ja ravintolan käyttämiä erilaisia tomaatteja ravintolapäällikkö osaa kehua jokaista eri tavalla.

Panostus laatuun ja illalliskokemukseen sopivat upouuteen kauppakeskukseen tai keskelle ravintoloiden kovaa kilpailua Helsingin keskustassa, mutta Capperin juuret ovat vajaan kymmenen kilometrin päässä keskustasta.
Napolilaispizzaa tarjoava Capperi ponnisti "Ogelista"
Capperi avasi ovensa Oulunkylässä vuonna 2016.
Pizzeriasta tuli nopeasti suosittu ja tunnettu pääkaupunkiseudulla. Nykyisin pöydän joutuu varaamaan jo hyvissä ajoin etukäteen.
– Näimme Oulunkylässä tilausta perheravintolalle ja kunnon illallispaikalle, johon voisi tulla helposti myös lasten kanssa, Papaianni kertoo.

Kun asiakkaita alkoi tulla paikalle joka puolelta pääkaupunkiseutua, oli aika laajentaa. Aito napolilainen pizzauuni lämpiää nyt myös Pasilan uudessa Mall of Tripla -ostoskeskuksessa ja Helsingin keskustassa Rikhardinkadulla.
– Monet asiakkaat tulivat niin kaukaa, että näimme hyvänä mahdollisuutena avata ravintolan myös keskustaan. Triplaan halusimme oman ravintolan, sillä uskomme Triplan sijainnin houkuttelevan todella paljon asiakkaita, Papainni kertoo.
Puolet halvemmasta liiketilasta on hyvä aloittaa
Ravintolaliiketoiminnan asiantuntija ja Haaga-Helia Ammattikorkeakoulun restonomian lehtori Pekka Lampi kertoo lähiön olevan nykyisin hyvä aloituspiste ravintolalle. Keskustaa puolet halvemmasta liiketilasta on hyvä aloittaa.
Ravintoloiden juuret löytyvät nyt aiempaa useammin Helsingin lähiöistä sivussa kovimmasta vilinästä.
– Vuokrat ovat keskustaa huomattavasti edullisempia, ja lähiöravintolatkin luovat nykyään hyvää mainetta.
Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön Mara Ry:n pääekonomisti Ari Peltoniemi kertoo, että liiketilojen neliövuokra on Helsingin keskustan alueella noin kaksinkertainen muuhun pääkaupunkiseutuun verrattuna. Asia käy ilmi Maran teettämästä kyselystä.
Helsingin kaupungin tutkija Pekka Mustonen arvioi, että lähiöravintoloiden menestymistä auttaa ravintolassa syömisen kasvanut suosio ja yllättäen myös keskustan nousevat asuntojen hinnat.
–Ruoasta ja juomasta kiinnostuneiden ihmisten määrä on lisääntynyt ja varmasti suhteessa eniten esikaupunkialueilla, Mustonen sanoo.
Tämä kehitys tukee entistä laadukkaampien ravintoloiden syntymistä aiempaa kauemmaksi keskustasta.

Lähiöravintolan menestyksen jälkeen seuraava askel on keskustaan tai muulle keskeiselle paikalle siirtyminen. Sijainti keskustassa tarjoaa mahdollisuuden huomattavasti lähiöitä suurempaan määrään asiakkaita.
– Siirtyminen keskustaan on kallis, mutta välttämätön askel, jos ravintola haluaa kehittyä, ravintolaliiketoiminnan asiantuntija Lampi pohtii.
Capperin tavoin keskustaan ovat siirtyneet esimerkiksi Malmilla aloittanut ravintola Mo Café ja samassa kaupunginosassa aloittanut olutravintolaketju Bierhaus. Sen baareja löytyy nyt Malmin lisäksi Triplasta ja ydinkeskustasta.
Espoon Otaniemessä suosituksi noussut Fat Lizard -ravintola ei ole vielä laajentanut keskustaan, mutta toinen toimipiste on tulossa Herttonimeen rakennettavaan ostoskeskukseen. Fat Lizardin taustalla ovat Andy Solomon ja Topi Keskisarja, jotka perustivat myös herttoniemeläisen Treffin.
Helsingin kaupungin tutkijan Pekka Mustosen mukaan uudet kauppakeskukset ovat tällä hetkellä toinen kohde, mihin ravintolat haluavat laajentaa keskustan lisäksi.
Keskustan kovassa kilpailussa lähiöstä tutuksi tulleen ravintolan valttina on maine. Sillä erottuu joukosta ja saa hyödynnettyä jo valmista asiakaskuntaa.
Menestys vei Mo Cafén Malmilta Kamppiin
Ravintoloitsija Hicham Daoussi poukkoilee kauppakeskus Redissä pienen buffet-linjaston puolelta toiselle. Tarjoiluvatien järjestys ja salaattipihtien asento muuttuu nopeasti, kun hän säätää esillepanoa perfektionistin elkein.
Daoussi tuli tunnetuksi Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan makuja yhdistelevästä Sandrosta, joka on levinnyt Helsingin Kalliosta usean ravintolan ketjuksi. Hän on myös yksi marokkolaishenkisen Mo Café -ravintolan perustajista.
Huippusuositun Mo Cafén Malmin ravintola suljettiin jo aiemmin ja Annankadun tilat ovat remontissa, joten konseptia koitetaan nyt laajentaa ruokakaupoissa mukaan myytävään ruokaan.

Alkuperäinen Mo Café -ravintola tuli niin suosituksi Malmilla ja syttyi kipinä siirtyä keskustaan Annankadulle.
– Oli tarpeeksi asiakkaita, jotka vaativat meitä siirtymään parempaan sijaintiin. Halusimme tavoittaa nämä ihmiset entistä paremmin,Daoussi kertoo.
Ravintolan suosioon Malmilla tuntuu olevat hyvin samat syyt, kuin Capperin suosioon Oulunkylässä: Lähiökin ansaitsi laadukkaan kahvilaravintolan.
Alkuperäisestä sijainnista ei haluta luopua
Niin Mo Cafén kuin Capperinkin juuret lähiöissä ovat edelleen perustajilleen tärkeitä.
– Haluamme ehdottomasti avata uuden ravintolan aikanaan myös Malmille. Sitä on toivottu meiltä enemmän kuin mitään muuta, Daoussi hehkuttaa.
Capperi toimii edelleen Oulunkylässä, eikä halua siirtyä tiloista pois. “Ogeli” tulee ravintolapäällikkö Papaiannin mukaan aina olemaan se alkuperäinen Capperi.
Aiheesta voi keskustella tiistaina 12.11.2019 kello 21:een saakka.
Lue seuraavaksi:
Ruokahifistelijät hehkuttavat nyt lähiöravintoloita – Nautinnot löytyvät omilta kulmilta