Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Luetuimmat
Viewing all 100347 articles
Browse latest View live

Vilppisääntö karsi liki puolet hakijoista: Jos Kerkko Sunell olisi onnistunut kokeissa huonommin, hän olisi päässyt lukemaan kauppatieteitä

$
0
0

Helsinkiläinen Kerkko Sunell, 19, luki kauppatieteellisen alan yhteisvalintakokeeseen tammikuusta lähtien ahkerasti. Tavoitteena oli Aalto-yliopisto, johon vuosi sitten ylioppilaaksi kirjoittanut Sunell ei pääsisi pelkän todistusvalinnan perusteella.

Valmistautumiseen kuului verkkovalmennuskurssi ja arviolta 900 tuntia opiskelua.

Kokeet menivät hyvin, ja pistemäärä riittäisi opiskelupaikkaan. Sunell jää kuitenkin ilman opiskelupaikkaa. Syy siihen tuntuu epäoikeudenmukaiselta.

Kauppatieteellisen alan valintakoe oli tänä keväänä kaksivaiheinen. Kokeen ensimmäinen vaihe tehtiin etänä, ja hakijan pistemäärä kokeen toisessa, läsnäoloa vaativassa vaiheessa sai olla enintään 20 prosenttia ensimmäistä vaihetta heikompi.

Sunellin koetulosten vertailu jäi tästä todella täpärästi.

– 0,3 pistettä enemmän kokeen toisessa vaiheessa olisi riittänyt täyttämään kriteerin.

Nurinkurista on, että Sunellilla olisi opiskelupaikka myös siinä tapauksessa, että hän olisi menestynyt huonommin etänä tehdyssä ensimmäisessä valintakokeessa.

Kerkko Sunell ei ole tilanteessa yksin. Saman säännön perusteella karsiutui 437 hakijaa. Kauppatieteiden alan valintakokeen toiseen vaiheeseen osallistui kaikkiaan 1037 hakijaa, joten hylättyjen hakijoiden osuus on yli 40 prosenttia.

Sääntö luotiin vilpin estämiseksi

Koronakeväänä korkeakoulut joutuivat muuttamaan valintamenettelyään nopealla aikataululla. Aiempaa enemmän opiskelijoita on otettu sisään pelkän ylioppilastodistuksen perusteella.

Monet pääsykokeet ovat olleet kauppatieteellisen alan tavoin kaksivaiheisia. Etäkokeella karsitaan parhaiten menestyneet mukaan toiseen vaiheeseen, joka voi olla läsnäoloa vaativa koe tai esimerkiksi haastattelu.

Muutokset lisäävät myös virheiden mahdollisuutta. Vastikään kävi ilmi, että oikeustieteellisen alan pääsykokeessa on tapahtunut pisteiden laskuvirhe. Jo etäkoevaiheessa oli ongelmia, kun lukihäiriöiset hakijat eivät saaneet käyttöönsä heille luvattua lisäaikaa.

Kauppatieteellisen alan kaksivaiheisen valintakokeen rakennetta oli suunnittelemassa 10 dekaania eri korkeakouluista. Mahdollisen vilpin estämiseksi he päätyivät ratkaisuun, jossa kokeen toisessa vaiheessa hakijan pitäisi saada pistemäärä, joka olisi enintään 20 prosenttia heikompi kuin mitä tämä oli saanut etäkokeesta.

Suomen kauppakorkeakoulut ry:n puheenjohtaja ja LUT-yliopiston dekaani Sami Saarenketo sanoo, että 20 prosentin sääntöön päädyttiin kollektiivisella päätöksellä.

– Halusimme luoda kontrollin, joka varmistaa, että hakija pärjää suunnilleen yhtä hyvin molemmissa vaiheissa ja tulee omalla osaamisellaan valituksi.

"En ole tehnyt vilppiä, mutta tilanne tulkitaan sellaiseksi"

Kauppatieteellisen alan valintakokeen sääntö vaikuttaa tiukalta verrattuna muihin kaksivaiheisia kokeita järjestäneisiin aineisiin.

Oikeustieteellisen alan valintakokeen toisessa vaiheessa etäkokeessa mahdollisesti tehty vilppi pyrittiin eliminoimaan niin, että hakijan piti saada puolet kokeen maksimipisteistä tullakseen hyväksytyksi.

Lääketieteellisen alan valintatoimikunta katsoi etäkokeen olleen niin vaikea, että hakija ei saisi ulkoisten lähteiden käytöstä merkittävää hyötyä, ja osaaminen varmistuisi joka tapauksessa kokeen toisessa vaiheessa.

Kerkko Sunell on kesätöissä Helsingin kaupungin viheralueilla
Kerkko Sunell hoitaa kesätyönä viheralueita. Hän aikoo yrittää vielä saada haluamansa opiskelupaikan Aalto-yliopistosta. Jos valitus ei auta, hän tekee vuoden töitä ja hakee ensi keväänä uudelleen.Derrick Frilund / Yle

Kerkko Sunell tiesi 20 prosentin säännöstä. Hän oli toisen valintakokeen oikeiden vastausten julkistamisen jälkeen laskenut pisteensä ja valmistautunut siihen, ettei hän saisi opiskelupaikkaa. Koetulosten julkistus tuotti silti yllätyksen.

– Luulin, että pisteeni eivät olisi muutenkaan riittäneet korkeakoulupaikkaan. Sitten kävi ilmi, että Aalto-yliopistoon pääsi puoli pistettä minua heikommalla koetuloksella.

Tilanne tuntuu luonnollisesti epäoikeudenmukaiselta. Opiskelupaikkaa ei ole, vaikka Sunell on ylittänyt vaadittavan pisterajan sekä etänä että valvotuissa olosuhteissa tehdyssä kokeessa.

– En ole tehnyt vilppiä, mutta tilanne tulkitaan sellaiseksi. Jännä dilemma on, että nyt osa opiskelupaikoista menee ihmisille, jotka ovat saaneet kummastakin kokeesta vähemmän pisteitä kuin minä.

Valintamenettelystä voi kannella oikeusasiamiehelle

Dekaani Sami Saarenkedon mukaan valintakokeen suunnittelussa konsultoitiin juristeja ja opintohallinnon edustajia.

Saarenketo ei pidä koetta epäoikeudenmukaisena, vaikka toisessa valintakokeessa osa hakijoista joutui kilpailemaan muiden hakijoiden lisäksi myös omaa aiempaa suoritusta vastaan.

– Päätös tehtiin parhaan harkinnan valossa hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa, ja seisomme sen takana edelleen. Hakijat olivat mielestäni tasa-arvoisessa asemassa, koska muuttuneet valintaperusteet olivat samalla tavalla kaikkien hakijoiden tiedossa ennen valintakokeita.

Saarenketo sanoo, että jos hakija kokee valintamenettelyn olleen epäoikeudenmukainen, tämä voi tehdä asiasta kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle.

– Oikaisupyyntöjä tehdään joka vuosi, varmasti myös tänä vuonna. Kilpailu opiskelupaikoista on kovaa, ja valintoihin liittyy uniikkeja tilanteita ja tunnemyrskyjä.

Millaisia kokemuksia sinulla on poikkeusajan pääsykokeista ja opiskelijavalinnoista? Voit keskustella aiheesta la 11.7. klo 23 asti.

Juttua muokattu 10.7. kello 15.17: Lisätty tieto kauppatieteiden alan valintakokeen toiseen vaiheeseen osallistuneiden ja hylättyjen hakijoiden määrästä. Otsikkoa muutettu.

Lue lisää:

Hakijat raivostuivat opiskelijavalintojen muutoksista – näin yliopistot vastaavat selvitystä vaatineelle oikeusasiamiehelle

Moni hakija koki vääryyttä yliopistojen toiminnasta ja se toi kantelutulvan – nyt apulaisoikeusasiamies kertoo, mitä voi olla luvassa


Kiinassa rikotaan tulvaennätyksiä – maan suurin makeanveden järvi uhkaa tulvia yli äyräidensä, katso video tuhojen laajuudesta

$
0
0

Kiinaa piinaavat sadekauden tulvat yltyvät yhä. Eteläisessä Jiangxin maakunnassa annettiin eilen korkein mahdollinen tulvavaroitus.

Maakunnan viranomaisten mukaan Kiinan suurin makeanveden järvi Poyang saattaa tulvia pian yli äyräiden. Järven vedenpinta on noussut jo ennätyksellisen korkeaksi ja reilusti yli turvarajojen. Armeijan sotilaat ovat vahvistaneet järven rantapenkereitä lähes 9 kilometrin pituudelta, kertoo paikallinen media.

Poyang sijaitsee Jangtsejoen varressa muutaman sadan kilometrin päässä Shanghaista.

Sotilaat kantavat rantapenkereen vahvistamiseen tarvittavia tarvikkeita Jiangjialingin kylässä lähellä Poyangjärveä 11. heinäkuuta 2020.
Sotilaat kantavat rantapenkereen vahvistamiseen tarvittavia tarvikkeita Jiangjialingin kylässä lähellä Poyangjärveä 11. heinäkuuta 2020.AOP

Rankkasateet ovat piinanneet maata kesäkuusta saakka ja niiden ennustetaan jatkuvan eri puolilla Kiinaa. Viranomaiset varoittavat myös useiden jokien yhtäaikaisesta tulvimisesta ja mahdollisista patojen murtumisista. Tulvavaroituksia on annettu useissa kaupungeissa Jangtsen varrella.

Jiangxissa on tähän mennessä evakuoitu yli 430 000 ihmistä tulvatilanteen takia.

Ihmisiä uimassa tulvivassa Jangtsejoessa Wuhanissa 8. heinäkuuta 2020.
Ihmisiä uimassa tulvivassa Jangtsejoessa Wuhanissa 8. heinäkuuta 2020.Li Ke / EPA

Kiinan valtionmedia CCTV:n mukaan tulvat ovat peittäneet peltoja jo yli 4,5 miljoonaa hehtaarin alueelta ja lähes tuhat rakennusta on tuhoutunut.

Viranomaisten arvion mukaan tulvat ovat aiheuttaneet jo arviolta 6,5 miljardin juanin eli noin 820 miljoonan euron tuhot.

Kiinassa kausitulvat ovat kesäaikaan yleisiä, erityisesti suurten Jangtse- ja Helmijokien suistoissa.

Viranomaisten mukaan tänä vuonna yli 200 jokea on jo tulvinut, joista 72 on ylittänyt turvallisuusrajat. Lähes 20 jokea on jo rikkonut tulvaennätyksiä tänä vuonna, kertoo Kiinan virallista linjaa noudatteleva Global Times -lehti.

Kolmen rotkon pato laski tulvavesia 2. heinäkuuta 2020.
Kolmen rotkon padon läpi virtasi lauantaina 26 500 kuutiometriä vettä sekunnissa. Kiinalaismedian mukaan pato kestäisi jopa lähes kolminkertaisen määrän.AOP

Kiinalaismedia: Kolmen rotkon pato kestää paineen alla

Kiina on myös tyrmännyt spekulaatiot siitä, kestääkö Kolmen rotkon pato ja maailman suurin vesivoimalaitos historiallisten tulvavesien paineen. Global Times -lehden mukaan pato on suunniteltu kestämään vielä kolme kertaa enemmän tulvarasitusta kuin tähän mennessä on nähty.

Lauantaina patoaltaan vedenpinta nousi yli tulvavaroitusrajan, 147:ään metriin. Lehden mukaan pato kestää vielä lähes 30:n metrin vedenpinnan nousun.

Juttua tarkennettu 12.7. klo 12.41: Lisätty maininta siitä, että Poyang on Kiinan suurin makeanveden järvi. Suolaisen veden Qinghaijärvi on Kiinan pinta-alaltaan suurin järvi.

Lue myös:

Rankkasateet nostivat valtavia tulvia Kiinassa ja Japanissa, 14 asukkaan uskotaan kuolleen kun vanhainkoti jäi veden alle

Kolmen rotkon pato muutti miljoonien elämän – Korvaukset yhä arka asia

Korona pisti suomalaisten rahapeleille stopin – riittävätkö Veikkauksen uudistukset hillitsemään pelihaittoja, kun automaatit avataan taas?

$
0
0

Suomalaiset ovat Euroopan kovimpia rahapelaajia, mutta tänä keväänä pelaaminen on vähentynyt huomattavasti.

Neljä kuukautta suljettuina olleet huoltoasemien, kauppojen ja kioskien peliautomaatit avataan jälleen 15. heinäkuuta. Pelisalit aukesivat jo 26. kesäkuuta.

Suomessa rahapelejä yksinoikeudella tarjoavan Veikkauksen kanava- ja myyntijohtaja Jari Heino kertoo, että lähikuukausina Veikkaus pyrkii vähentämään pelihaittoja kahdella uudistuksella.

Vuoden loppuun mennessä käytöstä poistetaan 8 000 peliautomaattia, mikä vastaa 40 prosenttia kauppoihin ja muille julkisille paikoille sijoitetuista automaateista.

Lisäksi pelaajien tunnistautumisesta näillä peliautomaateilla tulee pakollista tammikuun 2021 loppuun mennessä.

Rahapelin monopoliaseman ehtona on, että sen on vähennettävä pelaamiseen liittyviä haittoja, kuten peliriippuvuutta sekä sosiaalisia, terveydellisiä ja taloudellisia ongelmia.

Kysyimme Veikkauksen Jari Heinolta sekä pelihaittoihin erikoistuneilta tutkijatohtori Virve Marionneaulta ja tutkija Tuulia Lerkkaselta, miten uudistukset vaikuttavat suomalaisten pelaamiseen.

Mitä vaikutuksia automaattien poistamisella on?

Ylen haastattelemien tutkijoiden mukaan on olennaista, mistä peliautomaatteja poistetaan.

Veikkauksen kanava- ja myyntijohtaja Jari Heino kertoo, että automaatteja poistetaan sieltä, missä pelaamista on eniten.

Seura kertoi kaksi vuotta sitten, että peliautomaatteja on sijoiteltu eniten alueille, joissa on korkea työttömyys sekä matala tulo- ja koulutustaso. Samat tekijät ovat usein yhteydessä ongelmapelaamiseen.

Jos Veikkaus haluaa kitkeä peliongelmia, miksi se ei vähennä peliautomaatteja nimenomaan sosioekonomisesti huono-osaisilta alueilta?

– Sosioekonomisen kriteerin ratkaiseminen ei ole sellainen, johon olisi ainakaan itse löydetty vastausta, joka olisi järkevä ja perusteltu niin asiakkaille kuin meidän yhteistyökumppaneille, sanoo Jari Heino.

Kuvassa Virve Marionneau
Tutkijatohtori Virve Marionneaun mukaan ongelmapelaamista syntyy eniten hajasijoitetuilla pelikoneilla. Derrick Frilund / Yle

Lisäksi tutkijoiden mukaan peliautomaattien määrän vähentämistä olennaisempaa olisi nimenomaan pelipaikkojen karsiminen.

8 000 pelikoneen poistaminen ei vähennä myyntipaikkoja samassa määrin, koska suurin osa peliautomaateista poistetaan sieltä, missä niitä on tällä hetkellä useita. Veikkaus kertoo rajaavansa samassa paikassa sijaitsevien peliautomaattien enimmäismäärää neljään nykyisen seitsemän sijaan.

– Suomessa vähennykset kohdistuu pitkälti niin, että siellä missä on pelikoneita rivissä, otetaan muutama automaatti pois. Se ei välttämättä ehkäise niitä haittoja niin paljon, toteaa Virve Marionneau.

Mitä vaikutuksia tunnistautumisen pakollisuudella on?

Pelaajien tunnistautumisesta tulee pakollista tammikuun loppuun mennessä. Uudistuksen myötä pelaajat voivat esimerkiksi asettaa pelaamiselleen kuukausi- tai päiväkohtaisia rajoja tai asettaa itsensä pelikieltoon. Lisäksi automaatit muistuttavat pelaamiseen käytetystä ajasta 15 minuutin välein.

Uudistuksen voimaantuloon saakka hajasijoitetut peliautomaatit ovat auki rajoitetusti kello 11:sta aamuneljään.

Pakollisen tunnistautumisen tarkoitus on helpottaa ongelmapelaamisen havaitsemista ja asiakkaiden pelaamisen itsesäätelyä. Se saa myös tutkijoilta vihreää valoa.

– Se on nyt ilmoitetuista uudistuksista se, joka vaikuttaa pelaamisen vähenemiseen eniten, arvioi Virve Marionneau.

Lue lisää:

Rahapelien uudistus vähentää haittoja oikeasti, sanovat asiantuntijat – se jättää kuitenkin auki neljä isoa kysymystä

Veikkaus vähentää peliautomaattien määrää 3 000:lla, tunnistautuminen pakolliseksi, markkinointia karsitaan – pelituotot laskevat merkittävästi

Väheneekö pelaaminen vai palaako se rajoitusten jälkeen entiselle tasolleen?

Koronarajoitusten aikana pelaaminen on vähentynyt selvästi.

Veikkauksen Jari Heino kertoo Veikkauksen tuottojen laskeneen noin kolmanneksella tavallisesta 30 miljoonasta viikossa. Verkkopelien ja Loton kaltaisten onnenpelien pelaaminen oli mahdollista myös koronarajoitusten aikana.

Myös kyselytutkimukset kertovat pelaamisen vähentyneen. Esimerkiksi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan pelaamattomien osuus oli noussut normaaliajan 40 prosentista 57 prosenttiin.

– Koronan aikana tehtyjen kyselytutkimusten perusteella verkkopelaaminen ei ole erityisesti lisääntynyt, eli ei vaikuta siltä, että kysyntä automaattisesti siirtyisi ulkomaisiin peleihin, Virve Marionneau kertoo.

Kuvassa Tuulia Lerkkanen.
Tuulia Lerkkasen mukaan suomalaiset eivät ole siirtyneet verkkopeleihin Veikkauksen automaattien ollessa suljettuina. Derrick Frilund / Yle

Tutkijat ovat kuitenkin huolissaan siitä, tuleeko pelaaminen palaamaan entiselle tasolleen pelikoneiden avauduttua.

– Jos pelaaminen on poikkeusaikana vähentynyt, niin jää nähtäväksi, onko automaateilla pelaamiselle vielä samanlainen kysyntä, Tuulia Lerkkanen pohtii.

Tämän lisäksi poliisi on ilmoittanut tehostavansa pelipisteiden 18 vuoden ikärajan valvontaa. Poliisihallituksen helmikuussa 2020 teettämässä selvityksessä hajasijoitetuilla automaateilla vain joka kuudetta nuorelta vaikuttavaa testihenkilöä pyydettiin todistamaan ikänsä.

Veikkaus on jo ilmoittanut nostavansa rahapelien suojaikärajan 30 ikävuoteen nykyisestä 23 vuodesta. Tämä tarkoittaa, että ikä on tarkistettava henkilöltä, joka vaikuttaa alle 30-vuotiaalta.

Veikkauksen omissa pelipaikoissa uudistus on ollut käytössä jo kesäkuusta. Esimerkiksi kaupoissa ja huoltoasemilla se tulee voimaan vuoden loppuun mennessä.

Mitä ajatuksia juttu herättää? Keskustele aiheesta 13.7. kello 23 saakka.

Lisää aiheesta:

Ministeri Paatero sanoi Veikkauksen ikärajavalvonnan onnistuneen "aika hyvin", mutta tilastot kertovat täysin toista – Asiantuntija: Puhui vastoin parempaa tietoa

Kilpailu- ja kuluttajavirasto: Veikkauksen valvontaa tehostettava – sitten vasta selvitetään, onko monopoliasema aiheellinen

Analyysi: Kaikki haistavat nyt Veikkauksen veren, mutta mitä monopolin murtamisesta seuraisi? Ulkomaiset peliyhtiöt takovat kiihkeinä ovea

600 lehmän suurnavetta on kaukana monien mielikuvista: 26-vuotiaalla yrittäjällä on huipputekniikkaa, ulkomaan työmatkoja ja uudet työvuorot

$
0
0

Tommi Vähä-Eskeli, 26, tiesi jo nuorena, että hän haluaa jatkaa sukutilaa. Kun muut olivat kesällä kylillä, hän ajoi traktorilla ja teki rehua.

Työn makuun päästyään siltä tieltä ei ollut paluuta. Moni suomalainen vain ei tiedä, millaista nykyaikaisella maatilalla on nykyään tehdä työtä.

– Monet pitävät maataloutta takapajulana. Ajatellaan esimerkiksi, ettei traktoreissa voi olla automaattista ilmastointia, vaikka ne ovat yhtä älykkäitä koneita kuin autot. Toiset taas ajattelevat, että maatilalla suunnilleen lypsetään vielä käsin. Lypsyrobotin näytteenotin on kuin pienoislaboratorio, Vähä-Eskeli kertoo.

Nuori mies katsoo kameraan, takana seisoo lehmiä.
Tommi Vähä-Eskeli voi suurnavetassa tehdä työvuoroja, eikä eläimistä huolehtiminen sido tauotta. Anne Savin / Yle

Ja bisnes on yhä useammin kaukana nappikaupasta.

Tommi Vähä-Eskeli on tekemässä viiden muun osakkaan kanssa kuuden miljoonan euron investointia Ikaalisiin Pirkanmaalle.

Samalle tontille rakennetaan uudet eläintilat kahden eri osakeyhtiön 600 lypsylehmälle ja sadalle vasikalle. Yhteen laskettu liikevaihto on vuosittain arviolta 2,8 miljoonaa euroa. Suurnavetan pitäisi valmistua joulukuussa.

Tilat ovat yhä suurempia

Maitotilojen määrä on pudonnut Suomessa vuodesta 1990 viidennekseen, mutta maidontuotanto on pysynyt lähes samana. Jäljelle jäävät tilat ovat entistä suurempia.

Viime vuonna Suomessa oli vajaat 47 000 maatalous- ja puutarhayritystä. Tilojen määrä vähenee vuosittain noin tuhannella.

Kun yksi yrittäjä lopettaa, muut ottavat yleensä hänen pellot viljeltäväkseen. Kymmenen vuotta sitten keskipeltoala oli 35 hehtaaria, nyt se on lähes 50 hehtaaria.

Tilan kasvattaminen on yksi keino reagoida maatilojen huonoon kannattavuuteen.

Vuonna 2016 maatilan keskimääräinen tulos maataloudesta oli noin 17 500 euroa. Se on kaukana keskituloisen tuloista.

"Tietää ainakin, minkä takia herää töihin"

Ikaalisissa asuvat Kuortit ja Vähä-Eskelit päättivät tehdä toisin. Tänä vuonna valmistuu navetta, joka on Tommi Vähä-Eskelin tietojen mukaan Suomen suurimpia.

Samalla tontilla on kaksi osakeyhtiötä, joista kummallakin on 300 lypsylehmää. Muutos on iso, koska kummallakin maitotilalla on nyt toistasataa lehmää.

– Tulevaisuutta ajatellen olemme varmemmalla pohjalla, koska vastuu on jaettu useammille hartioille.

Suuren navetan rakennustyömaa. Kattopalkit nostettu rakenteiden päälle.
Ikaalisiin Leutolaan nousee yksi Suomen suurimmista navetoista. Kahden yrityksen lypsäviä on yhteensä 600. Anne Savin / Yle

Osakkaita on kuusi: kolme nuorta viljelijää ja kolme heidän vanhempaansa. Jokaisella on projektissa oma vastuunsa, yksi vastaa rakennushankkeesta, toinen eläinten hankinnasta.

Tommi Vähä-Eskeli on puolestaan keskittynyt esimerkiksi paperitöihin. Keskiviikkona hän istuu toimistotyössä tietokoneella kuin kuka tahansa suomalainen työntekijä. Mitä nyt kuuden miljoonan euron investointi on isompi kuin monella muulla.

– Tietää ainakin, minkä takia herää töihin, hän naurahtaa.

Itsensä johtaminen tärkeää myös

Samaan aikaan kuin tiloista tulee yhä isompia, niitä aletaan johtaa yhä ammattimaisemmin. Monessa maatalouden osakeyhtiössä on jo nimetty ammattijohtaja.

Pro Agrian omistajavaihdosasiantuntija Mika Hirvijoki kertoo, että tilojen kasvaessa työvoimaksi palkataan ulkopuolisia työntekijöitä. Tämä tarkoittaa sitä, että viljelijä tarvitsee myös henkilöstöjohtamisen taitoja.

– Enää pelkkä perusviljely ei riitä, johtamistaitoja tarvitaan yhä enemmän, Hirvijoki sanoo.

Pro Agrialta kysytään nykyään usein johtamisen konsultointia ja koulutusta. Viljelijöitä koulutetaan Lean-periaatteisiin, jotka periytyvät japanilaisen Toyotan autotehtailta.

Ison tilan yrittäjän pitää myös osata ostaa työtä. Koneet ovat niin kalliita, ettei niitä kannata hankkia yksittäistä tilaa varten, vaan työ täytyy ostaa urakoitsijalta.

Mies seisoo piha-aitan edessä, nahkatakki päällä, ja katsoo kameraan.
Mika Hirvijoki kiertää Pirkanmaalla neuvomassa tilallisia monissa eri kysymyksissä. Anne Savin / Yle

Hirvijoella on itsellään yli 200 hehtaaria peltoa ja toistasataapäinen luomukarja. Hän tietää, että hyvistä työntekijöistä on pulaa. Palkan lisäksi myös työolot ja viihtyvyys vaikuttavat työntekijöiden pysyvyyteen. Tänä kesänä on puhuttu esimerkiksi marjatilojen vaikeuksista saada työvoimaa.

Isolla maatilalla itsensä johtamisesta on tullut yhä tärkeämpää. Kun asuu työpaikalla, työt voivat olla mielessä yötä päivää.

– On pidettävä huoli omasta jaksamisesta ja erotettava työ ja vapaa-aika. Jos tärkein resurssi, yrittäjä, palaa loppuun, tilan kannattavuus ei auta, Hirvijoki sanoo.

Strategiaa voi joutua muuttamaan

Vähä-Eskeleiden ja Kuorttien suurnavetta tarjoaa työtä kuuden yrittäjän lisäksi neljälle tai viidelle työntekijälle.

Vanhastaan maatiloilla on oltu töissä aamulla neljä tuntia ja illalla neljä tuntia. Suurnavetassa on toisin. Tommi Vähä-Eskelin mukaan heidän tilalleen tulee aamu- ja iltavuorot eli työntekijä voi olla töissä kahdeksan tuntia putkeen.

– Tämä helpottaa työvoiman saantia, hän uskoo.

Tommi Vähä-Eskeli aikoo itsekin siirtyä uudessa navetassa työvuoroihin.

Yksi yrittäjistä keskittyy suurnavetassa henkilöstöasioihin. Maatilaa johdetaan kohta vähän kuin pörssiyhtiötä.

– Yrittäjän aikaa menee enemmän asioiden hoitamiseen, ennakointiin. On suuri vastuu, jos on paljon työntekijöitä ja on kyse monesta elämästä, Vähä-Eskeli sanoo.

Johtamisella on iso merkitys maatilan menestykseen.

– Täytyy olla strategia ja tarvittaessa muuttaa sitä, Vähä-Eskeli kuvaa.

Tulevan suurnavetan osakkaat ovat muutaman vuoden aikana käyneet useastikin maailmalla hakemassa oppia, että osaisivat välttää karikot omassa hankkeessaan.

Suomessa todella isot maatilat ovat vielä harvinaisia, joten Vähä-Eskeli kävi työmatkalla Italiassa katsomassa isoa maatilaa ammattimielessä.

– Ehdimme onneksi juuri koronan alta pois, hän sanoo.

Kaksi lehmää katsoo kameraan.
Myös Vähä-Eskelin tilalla kasvaa nuorta karjaa, joka siirtyy aikanaan suurnavettaan. Anne Savin / Yle

Aikaa myös lomalle

Kumppaneiden ansiosta yrittäjä pystyy tekemään työmatkoja ja pitämään myös lomaa.

Monella on mielikuva viljelijästä, joka ei juuri lomia pidä. On totta, että Vähä-Eskelinkin työpäivät venyvät kellon ympäri, jos sää on hyvä.

Vastapainoksi Tommi Vähä-Eskeli on ollut kuitenkin tänä keväänä yhteensä kolme kertaa ulkomailla

– Isossa yhtiössä voi pitää lomia, koska pystyy luottamaan kumppaneihin.

Mitä ajattelet maatalouden keskittymisestä yhä isompiin yksiköihin? Voit keskustella aiheesta la 11.7. klo 23 asti.

Lue lisää:

Karppilan isäntä uupui, masentui ja luopui karjastaan, kuten moni muukin tilallinen – "Tajusin, että jos haluan itseni työllä tappaa, sekin onnistuu"

Jopa 1100 lypsykarjatilaa lopettaa vuoteen 2020 mennessä – Heikot sadot, tappiot ja uupumus kaatavat maatiloja

Suurperheen ja yhteisen tilan pyörittäminen ajoi viljelijäparin 10 vuodeksi mykkäkouluun – sitten tuli eräs viikonloppu, jonka ansiosta he saavat taas toisensa hymyilemään

Katso täältä maakuntasi koronavirustilanne ja kuinka se vaikuttaa arkeesi

Skyyttiurho olikin tyttösoturi – Nykytutkimusten tulokset piirtävät uutta kuvaa legendaarisen ratsastajakansan naisista

$
0
0

Kun neuvostoliittolaiset arkeologit löysivät kolmisen vuosikymmentä sitten seitsemän rautakautista vainajaa Saryg-Bulunista Keski-Tuvasta, Itä-Siperian etelälaidalta, yksi oli harvinaisen hyvin säilynyt. Nyt hänellä on uutta kerrottavaa omasta ajastaan.

Taisteluun varusteltu skyyttisoturi oli saateltu kalmistoon noin 2 600 vuotta sitten lehtikuusen rungosta koverretussa arkussa.

Puun ominaisuuksien ja arkun tiiviin kannen ansiosta ruumis oli muumioitunut niin hyvin, että jopa kasvojen iho ja kasvoissa ollut syylä olivat säilyneet.

Jäljellä olivat niin ikään nahkalakki, johon oli maalattu punaisia kuvioita, sekä polven alle ulottunut takki, joka oli ommeltu pienten jyrsijöiden nahoista tilkkutyön tapaan.

Nahkavyön soljet olivat pronssia, kuten koristeetkin. Arkussa oli myös taistelukirves, koivupuinen jousi ja valikoima koristeltuja nuolia: kaksi puista, yksi luukärkinen ja joukko pronssikärkisiä – siis yhteiskunnan eliittiin kuuluneen soturinuorukaisen varustus, löydön aikoinaan tehneet arkeologit päättelivät.

Tuore DNA-tutkimus kuitenkin tuotti yllätyksen: vainaja oli tyttö. Iältään hän osoittautui vain 12–13-vuotiaaksi.

Tulos on uusi lisä siihen, miten DNA- ja muiden menetelmien kehittyminen murtaa arkeologien vanhaa tapaa tulkita mennyttä aikaa oman aikakautensa heijastumana. Sukupuoliroolit ovat siitä yksi esimerkki.

Sukupuoli on ollut tapana päätellä hautaesineistä: sota- ja metsästysaseita = mies; koruja ja kodin tarve-esineitä = nainen. Saryg-Bulunin tytön arkusta ei löytynyt lasihelmiä, pronssipeiliä tai muitakaan tuolle ajalle tyypillisiä naisellisina pidettyjä esineitä.

Amatsonityttö?

Skyytit elivät Euraasian aroilla noin vuosina 900–200 eaa. He ovat jääneet aikakirjoihin ratsastavana soturikansana ja taitavina jousiampujina.

Tyttösoturin hauta vahvistaa aiempia tutkimustuloksia, joiden mukaan kuuluisat taidot koskivat myös naisia.

Se puolestaan antaa pontta käsityksille, joiden mukaan kreikkalaisten kertomukset hurjista amatsonisotureista perustuivat skyytteihin.

He itse eivät jättäneet jälkeensä mitään kirjallista, mutta hautoja on löytynyt paljon, joten heidän kulttuuriaan on tutkittu hautaesineiden ja toisaalta kreikkalaisten aikalaiskirjoitusten perusteella.

Eniten kirjallista tietoa kreikkalaisia kauhistuttaneesta voitokkaasta kansasta on säilynyt Herodotoksen Historiankirjassa 400-luvulta eaa.

Herodotos kirjoitti muun muassa, että skyytit olivat julmureita, jotka uhrasivat ihmisiä huumehumalassa. Kaikkea hänen kirjoittamaansa ei ehkä kannata ottaa aivan todesta, sillä Herodotos ei luultavasti itse käynyt skyyttien maalla vaan kirjoitti toisen käden tietoa.

Kypäträpäinen soturi iskee keihäänsä ratsastavaan naiseen, jolla myös on keihäs. Toinen soturi yrittää puolustaa naista jousellaan.
Guilio Ferranon kuparipiirros vuodelta 1847. Kreikkalaissoturi Thesius, joka myytin mukaan perusti Ateenan, surmaa amatsonikuningatar Hippolytan siepattuaan hänet, siitettyään hänelle pojan ja menetettyään sitten kiinnostuksensa häneen. Florilegius / Alamy / AOP

Venäjän tiedeakatemian ja Moskovan fysiikan ja teknologian instituutin tutkimusten tulokset Saryg-Bulunista on julkaistu Stratum-lehdessä. Löydöstä on runsaasti kuvia The Siberian TImes -lehdessä.

Seuraavaksi tutkijat haluaisivat selvittää muumion kerroskuvauksilla, miksi tyttö kuoli niin nuorena.

Viime vuoden lopulla Venäjän tiedeakatemian tutkijat esittelivät tutkimustuloksia myös toisesta skyyttikalmistosta. Vuosituhannen vaihteessa Voronežista läheltä Ukrainaa löytynyt kalmisto on peräisin skyyttien aikakauden lopulta.

Yhden matalan kummun kätkemässä, tammipuusta ja savesta rakennetussa kammiossa oli neljä vainajaa. Yksi oli teini-iän kynnyksellä ollut tyttö ja muut kolme naisia. Nuorin oli parikymppinen, vanhin miltei 50-vuotias.

Heidät haudattiin samaan aikaan, loppusyksyllä. Yhteisistä hautajaisista todistaa tutkijoiden mukaan haudan rakenne, ajankohdasta karitsa.

Hieman yli puolivuotias karitsa oli pantu haudan keskelle pronssisessa keittoastiassa. Arkeologit löysivät vain luut. Haudanryöstäjät olivat karistelleet ne permannolle ja vieneet arvokkaan padan mukanaan.

Myös tyttö ja toinen nuorista naisista olivat joutuneet arvotavaraa etsineiden haudanryöstäjien riepoteltaviksi. Kahta muuta vainajaa he eivät olleet jostakin syystä ehtineet häiritä. Naisten luurangot löytyivät puisista vuoteista, joihin heidät oli pedattu ruohon joukkoon.

30 rautaista nuolenkärkeä, linnun muotoinen rautakoukku, rautaveitsiä, hevosen valjaiden rautaosien kappaleita, saviastioiden palasia, eläinten luita. Esineitä, joita haudanryöstäjät olivat levitelleet kummun sisällä.

Toisen luurangon sääret oli taivutettu ratsastamista jäljittelevään asentoon. Asennon säilyttämiseksi säärien jänteet oli katkaistu naista haudattaessa, tutkijat kertovat.

Hänen olkapäänsä alle oli aseteltu pronssipeili ja viereensä kaksi keihästä. Vasemmassa ranteessa oli lasihelmikoru ja jalkojen juuressa keittoastia ja mustaksi lakattu kaksikahvainen juomaruukku.

Vanhin nainen oli saanut hautaan mukaansa seremoniallisen arvopäähineen. Se on poikkeuksellinen löytöpaikkansa vuoksi – aiemmat löydöt ovat paljon idempää – ja myös sen vuoksi, että se oli yhä omistajansa päässä, kun arkeologit näkivät sen.

Aiemmat pari tusinaa löytöä ovat kulkeutuneet asiantuntijoille monien käsien kautta, joten niiden alkuperäistä kuntoa on ollut vaikea arvioida.

Päähineen metalliseos on 65–70-prosenttisesti kultaa ja muilta osin kuparia ja hopeaa, joiden seassa on myös himppu rautaa. Kultapitoisuus on yli kaksinkertainen skyyttikorujen normaaliin kultapitoisuuteen verrattuna.

Koristeellinen metallipäähine avattuna vaakatasoon  sekä piirroskuva päähineestä naisen päässä.
Päähineeseen oli pakotettu ornamenttikuvioita.www.achaelog.ru

Epätavallinen on myös nuolenpää, joka oli haudattu naisen mukana: siinä on kaksipiikkinen kärki. Vierellään hänellä oli myös kangaspalaan kiedottu veitsi.

Venäjän tiedeakatemian tutkijat ovat löytäneet viime vuosina useita muitakin skyyttinaisten hautoja, joissa oli aseita. Pelkästään Euroopan-puoleiselta laidalta on viime vuosikymmenen aikana tavattu 11 tällaista hautaa.

Hautariitit olivat olleet samanlaisia kuin miehillä, kertoo Voronežin tutkimuksia johtanut Valerij Guljajev. Neljän naisen yhteinen hauta on kuitenkin poikkeuksellinen, hän sanoo.

Lue myös:

Muinaiset mahtimiehet olivatkin usein mahtinaisia – vaikka tutkijan asenne haraisi vastaan

Luurangot kertovat: Viikinkien Birkan ikoninen soturi oli nainen ja puolet asukkaista oli tulokkaita

"Ero ei vahingoita lasta. Olennaista on, miten se hoidetaan", sanoo erotyöntekijä – kahden kodin kynnyksen madaltaminen vanhempien vastuulla

$
0
0

Reilusti yli satatuhatta suomalaislasta vuorottelee kahden kodin väliä. Aina järjestelyt, ja niin kutsutut vaihtopäivät eivät suju kitkattomasti.

Erotyöntekijä Johanna Jokiniemellä on pitkä kokemus eroperheiden auttamisesta Turun ensi- ja turvakodissa.

Tärkeintä on, että aikuiset pystyvät sopimaan asioista lapsen edun mukaisesti, eikä riitelyä viedä lapsen korviin.

Lapsi ei toimi viestinviejänä vanhempiensa ristiriidoissa eikä ole toipumisen tukihenkilö aikuisille. Lapsella on lupa olla lapsi, jonka ei tarvitse valita puolia.

Jokiniemen mukaan monien vanhempien huoli lapsen pärjäämisestä erossa on ylimitoitettukin. Muutoksen käsittelylle täytyy vain antaa sen vaatima aika.

– Ajattelen, että ero ei vahingoita lasta. Olennaista on, miten se hoidetaan. Vanhemmilla on todella iso mahdollisuus vaikuttaa tähän ihan itse, muistuttaa Jokiniemi.

Kun asioista on sovittu selkeästi, lapsenkaan ei tarvitse jännittää vaihtotilanteita.

Joulukuussa 2019 uudistunut lapsenhuoltolaki painottaa, että lapsen mielipide tulee ottaa huomioon.

– Lapsi ei päätä asioista, vanhemmat päättävät, mutta lapsen ajatuksia pitää kuulla, muistuttaa Johanna Jokiniemi.

Tutut, toistuvat kuviot tuovat turvallisuuden tunnetta

Taannoin kerroimme viisivuotiaasta Aurorasta, jota painoi ikävä äidin luota lähtiessä toiseen kotiin. Isää on kiva nähdä, mutta erossaolo äidistä tuntuu ylitsepääsemättömältä.

Erotyöntekijä Johanna Jokiniemi Turun ensi- ja turvakoti ry:stä vinkkaa, että toisessa kodissa on hyvä olla jotain tutun turvallista tekemistä luvassa heti yhteisen ajan aluksi.

– Jotkut vanhemmat pitävät lettukestit, tai jos on isommasta lapsesta kyse, pidetään leffailta. Pienempien kanssa vaikka lukutuokio, pieni pelihetki, tai käydään lähipuistossa. Sama aina toteutuva tekeminen auttaa, kertoo Jokiniemi esimerkkejä.

Toistuvat kuviot ja kummankin vanhemman läsnäolo elämässä tuovat turvallisuuden tunnetta.

– Lasta suojaa erotilanteessa, että yhteys kumpaankin vanhempaan säilyy. Tutut turvalliset rutiinit luodaan sinne uuteen kotiin lasta huomioiden, sanoo Jokiniemi.

Jos toiseen kotiin meno jännittää, on sen juurisyyt syytä selvittää lapsen kanssa. Erotilanne on muutos, johon sopeutuminen vie lapselta aikaa siinä kuin aikuiseltakin.

– Usein lapsi voi tuntea pelkoa, miten se toinen vanhempi pärjää jäädessään "yksin". Lasten pelot voivat olla hyvinkin konkreettisia, ja niistä on tärkeä jutella lasten kanssa, kertoo Johanna Jokiniemi.

Eroahdistukseen voi riittää pelkästään toisen vanhemman äänen kuuleminen. Varmistus, että siellä on kaikki hyvin.

Yksiselitteistä vastausta, kuinka paljon on sopivaa olla yhteydessä "etävuorossa" olevaan vanhempaan, on Johanna Jokiniemen mielestä vaikea antaa. Valtavan ikävän hetkellä se suotakoon.

– Tietysti jos menee siihen, että koko ajan soittelee, siitäkin on hyvä puhua, miettii Jokiniemi.

Rytmi löytyy sopimalla asioista

Aiemman artikkelimme keskustelussa useampikin kirjoittaja kertoi kokemuksesta perjantain olevan sopiva vaihtopäivä. Viikonlopun pääsee aloittamaan yhdessä, ja uusi kouluviikko siintelee vasta maanantaissa. Toisille taas maanantai on luonteva vaihtopäivä.

Päivällä ei ole väliä, kunhan se on yhteisesti sovittu ja lapselle selkeää, toteaa Johanna Jokiniemi. Etenkin isompien lasten harrastusten huomiointi voi vaikuttaa sopivan rytmin löytämiseen.

– Jokainen vanhempi on lapsensa paras asiantuntija. Tärkeintä, että asioista sovitaan, ja sovitaan niin että voidaan myös joustaa ja muuttaa, toteaa Jokiniemi.

Suurin osa vanhemmista pystyy Jokiniemen mukaan huomioimaan lapsen edun, ja tarvittaessa muuttamaan sovittuja käytäntöjä.

– Jos oma tunnetyöskentely on vielä kovin kesken, ja omat tunteet tulevat niin voimakkaasti tilanteeseen, ettei pysty lasta ajattelemaan, on tärkeä hakea apua.

Ensin on syytä turvautua matalan kynnyksen tukimuotoihin, sovitteluun ja ulkopuolisen välittäjän käyttöön vasta, jos yhteisymmärrystä ei muuten löydy.

Esimerkiksi Turun ensi- ja turvakodissa toimii Tenavatupa valvottuja vaihtoja varten.

– Ja aina täytyy huomioida, että puhuu kauniisti siitä toisesta vanhemmasta. Jos lapsi joutuu kuuntelemaan toisen vanhemman haukkumista, se on kyllä vahingollista, muistuttaa Johanna Jokiniemi.

Pettymyksiä syytä karttaa

Jos sovituista vaihdoista ei pysty pitämään kiinni, on tarpeen tarkastella tilannetta. Ohareiden tekeminen aiheuttaa lapselle pettymystä ja vaikuttaa turvallisuuden tunteeseen.

Johanna Jokiniemen mukaan ne onneksi ovat melko harvinaisia.

– Silloin on hyvä keskustella, mikä on sopiva vaihtoväli, johon vanhempi voi sitoutua. Tarvittaessa sen voi muuttaa sellaiseksi, ettei pettymyksiä tulisi.

Kummankin vanhemman läsnäolo arjessa on tärkeää, ja muutoksen käsittelylle on annettava riittävästi aikaa.

– Kuunteleminen, läheisyys ja kiinnostus lapsen asioista kummassakin kodissa auttavat lasta erotilanteessa, päättää erotyöntekijä Johanna Jokiniemi.

Aiemmin aiheesta:

Vaihtopäivät, tunteiden vuoristorataa vai rutiinia: Miten kahdessa kodissa asuvien lasten tapaamisjärjestelyt sujuvat? Kysy ja keskustele

Eroperheissä vanhemmat joutuvat edelleen vääntämään, kuka saa olla lähivanhempi – Hallituksen tavoitteena on mahdollistaa kaksi virallista kotia

Eroperheitä tutkinut yllättyi: vuoroin kummankin vanhemman luona asuneet lapset valitsisivat saman tavan omille lapsilleen

Lisätietoa muualla:

Ensi- ja turvakotien liitto

31 vuotta sitten löydetyn saviveistoksen ikä selvisi viimein – yrmeän näköinen Tuima kertoo, miten kehittyneitä ihmiset olivat jo kivikaudella

$
0
0

Noin 30 vuotta sitten Vantaan Jokiniemestä löytyneet savi-idolin eli kivikautisen savipatsaan ikä on viimeinkin saatu selville.

Hahmoa kutsutaan Tuimaksi sen hurjan ukomuodon ja tylyhkön ilmeen vuoksi. Ikää idolilla on noin 5500 vuotta.

Löytö on merkittävä, sillä se kertoo nykyisen Suomen alueella asuneiden ihmisten vaikutuspiirin laajuudesta. Tuiman kaltaisia esineitä on löydetty Baltian maista.

Hahmojen yhteneväisyydet kertovat siitä, että jo kivikaudella Itämeren alueella käytiin kauppaa ja jaettiin yhteisiä uskomuksia.

Arkeologi ja Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija Jan Fast johti ensimmäisiä arkeologisia kaivauksiaan Jokiniemessä vuonna 1990.

Savi-idoli eli kivikautinen savipatsas nimeltä Tuima
Tuima on piirteiltään jämäkkä. Sen silmäkuopissa on saattanut aiemmin olla meripihkakoristeet.Jan Fast

Vuotta aiemmin löytynyt Tuima oli pitkään tieteen silmiltä piilossa, sillä sen löysi lähitalossa asunut muinaishistoriasta kiinostunut yksityishenkilö.

– Tuiman löytäjä ymmärsi esineen arvon, mutta ilmeisesti pelkäsi näyttää löytöä, ettei häntä tuomittaisi itsekseen kaivamisesta. Ei olisi tarvinnut pelätä, sillä löytö oli valtakunnallisesti merkittävä, Fast kertoo.

Fastin mukaan kaikki on jo annettu anteeksi. Löytö on kansallismuseon hallussa ja idoleista tehty tutkimus julkaistaan loppuvuonna.

Löytäjää hän ei ole vieläkään tavannut.

Kivikaudella elämä ei enää ollut vain selviytymistaistelua

Jokiniemen maasta on noussut vuosien aikana noin 300 000 löytöä. Esineet osoittavat kulttuurien kehittymisestä kivikaudella.

– Löydöt kertovat aika korkeasta uskomus- ja kulttuurielämän tasosta. Aikaa on ollut keskittyä myös muuhun kuin hengissä pysymiseen. Mielenkiintoisia ovat myös traditiot – ihminen on nähnyt itsensä jo silloin osana pitkäaikaista ketjua, Fast kertoo.

Myös Tuima liittynee todennäköisesti jollain tavalla uskomusmaailmaan. Fast uskoo, että idolit saattoivat olla sekä koristeita että jumalkuvia.

henkilökuva
Kaivausten johtaja Jan Fast Jokiniemessä.Esa Syväkuru / Yle

Niiden muotokieli ja todella taitava viimeistely viittaavat Fastin mukaan siihen, etteivät ne olleet ainakaan vain lasten leluja.

– Idolit voivat liittyä esi-isiin ja heidän palvontaansa. Ehkä niissä on kuvattu vainajia kasvomaalauksineen ja hienoine vaatteineen. Emme ehkä saa koskaan tietää, mutta se miten idolit ja uskomukset yhdistävät Itämeren kansoja, on todella merkittävää.

Esineiden säilyminen maassa tuhansien vuosien ajan kertoo myös eittämättä siitä, että ihminen hallitsi keramiikan taidon hyvin jo yli 5 000 vuotta sitten.

Jokiniemi oli tärkeä paikka jo silloin, kun Helsinki oli vain merenpohjaa

Jääkauden jälkeen maa oli painunut alas ja Litorinameren aallot löivät rantaan Vantaalla. Helsinki oli silloin vielä merenpohjaa.

Fast kuvaa lähes 6 000 vuoden takaista Jokiniemeä pitkänä hiekkarantana, jossa ihmiset asuivat, kävivät kauppaa ja juhlivat. Elivät, kuolivat ja olivat pitkälti kuin nykyäänkin.

Maan kohotessa meri vetäytyi kauemmas, ja samalla asutus kaikkosi Jokiniemestä pitkäksi aikaa. Alueella oli vaatimaton kylä keskiajalla, mutta loiston vuotensa se koki kivikaudella.

Nykytiedon mukaan Jokiniemi oli yksi Etelä-Suomen keskuksia kivikaudella. Alueella asuttiin yhtäjaksoisesti satoja vuosia.

– Paikan laajuus ja runsaat löydöt viittaavat siihen, että tämä on ollut keskusasuinpaikka, jossa on ainakin kerran vuodessa kokoonnuttu isolla porukalla. Ihmiset ovat jakaneet kokemuksia, muodostaneet ystävyys- ja sukulaissuhteita sekä laajentaneet oman klaaninsa merkitystä, Fast kertoo.

Jokiniemen kaltaiset paikat ovat olleet kivikaudella erittäin tärkeitä geenien vaihtumisen takia.

Ihmiset elivät silloin usein pienissä keskittymissä. Kokoontumisia tarvittiin, koska ne toivat mahdollisuuden lisääntymiseen myös oman pienen ryhmän ulkopuolella.

yleiskuva
Maata ei tarvitse myllätä kuin parinkymmenen sentin syvyydestä. Löytöjä voi tulla neliömetriltä jopa kymmeniä tai satoja.Esa Syväkuru / Yle

Löytyisikö tänä vuonna jo neljäs idoli?

Kaivaukset Jokiniemellä ovat jatkuneet tänäkin kesänä. Löytöjä on ehtinyt tulla pari tuhatta.

Fastin mukaan muinaspuisto on sellainen paikka, josta voi löytää vaikka minkälaisia sensaatioita. Siksi hän ei aseta ennakko-odotuksia tuleville löydöille, vaan odottaa innokkaan optimistisena, mitä maa paljastaa altaan.

Kaivausten kruununjalokivi voisi olla neljäs savi-idoli. Tuiman lisäksi samoilta paikoilta on löytynyt kaksi vastaavaa hahmoa.

Kaikki idolit eivät ole tuimia, mutta ilmeikkyys niitä Fastin mukaan yhdistää.

– Yksi näyttää huutavan, toinen iskevän silmää. On jännittävää, miten niissä näkyy, jos on kuvattu jonkun ihmisen persoonaa.

Monille Tuimasta voi tulla ensimmäisenä mieleen Pääsiäissaarten kuuluisat moai-patsaat. Tapa kuvata kasvoja vinosti ylöspäin katsomassa liittyy Fastin mukaan uskomuksiin.

Vaikka savi-idolit kertovat kivikauden ihmisten matkanneen pitkiäkin matkoja kaupankäyntireissuilla, ei Suomen alueelle tokikaan ole tullut vaikutteita esimerkiksi Pääsiäissaarilta asti.

– On mielenkiintoista nähdä, miten sama muotokieli on, vaikka etäisyydet ovat valtavia, Fast toteaa.

Jokiniemellä kaivettavaa riittänee vielä vuosiksi eteenpäin. Ehkä mullan ja hiekan alta paljastuu uusia idoleita, jotka auttavat meitä pala palalta ymmärtämään, miten kivikaudella elettiin.


Poliisi etsi puumaa ja sen isäntää Puolassa – lemmikkinsä menettämistä pelännyt ex-sotilas pakeni metsään vaarallinen eläin talutushihnassa

$
0
0

Puolassa etsittiin tänä viikonloppuna puumaa ja sen omistajaa. Poliisin mukaan puumaa lemmikkinään pitänyt entinen sotilas piiloutui perjantaina metsään sen jälkeen, kun häntä oli vaadittu luovuttamaan eläin eläintarhaan.

Noin 200 poliisia jäljitti Afganistanissa palvellutta sotilasta ja tämän eksoottista lemmikkieläintä eteläisessä Puolassa turhaan. Sunnuntaina mies antautui ja luovutti eläimen eläintarhaan, uutisoi Gazeta Wyborcza -sanomalehti.

– Se ei ole mikään pehmoeläin. Se on yksi maailman vaarallisimmista eläimistä ja voi olla todellinen uhka ihmisten hengelle, sanoi Poznanin eläintarhan johtaja Ewa Zgrabczyńska etsintöjen ollessa vielä käynnissä.

Puuman kaltaisen vaarallisen eläimen pitäminen lemmikkinä on Puolassa kielletty, joten sen omistaja oli oikeudessa määrätty luovuttamaan eläin eläintarhaan.

Kun eläintarhan työntekijät menivät perjantaina noutamaan puumaa, uhkasi sen omistaja heitä veitsellä ja pakeni sitten metsään eläin mukanaan. Puuma oli talutushihnassa.

Gazeta Wyborcza -sanomalehden mukaan mies osti puuman kuusi vuotta sitten Tšekistä.

Puuma ja sen omistaja ovat saaneet myös tukijoita. Yksi heistä on Mysłowicen kaupunginjohtaja Dariusz Wójtowicz, joka toivoi Facebook-päivityksessään humaanimpaa suhtautumista Kamil-nimiseen mieheen ja hänen Nubia-puumaansa.

Intia kielsi kiinalaisen Tiktokin, mikä on kuin suoraan Kiinan omasta pelikirjasta – rakentaako Intia kansallista internetiä Kiinan malliin?

$
0
0

Intiassa asuvat eivät enää pysty jakamaan videoita mobiilisovellus Tiktokissa.

Syynä on Intian vastikään asettama kielto sille ja 58 muulle kiinalaiselle sovellukselle, joita Intia pitää riskinä maan turvallisuudelle.

Siitäkin huolimatta – tai juuri siksi –, että Intia on Tiktokin tärkein markkina-alue, jossa sovellus on ladattu yli 600 miljoonaa kertaa.

Kielto on nähty kostona Intian ja Kiinan välisestä verisestä yhteenotosta kesäkuussa. Rajaselkkauksessa Galwanin laaksossa kuoli ainakin 20 intialaista sotilasta.

Mutta sovellusten estäminen voi viestiä myös Intian kyberstrategian muutoksesta.

Maanpuolustuskorkeakoulun kapteenin Juha Kukkolan mukaan Intia on viime vuodet ollut risteyskohdassa internetin avoimuuden suhteen.

– Intialaiset arpovat, mihin leiriin lähtevät. Linjaus äppien kieltämisestä viittaa siihen, että Intia on entistä enemmän kallistumassa kiinalaisen ja venäläisen mallin puolelle, Kukkola kertoo.

Irti maailmanlaajuisesta verkosta

Kukkola on tutkinut, miten Venäjällä on viime vuodet rakennettu omaa internetsegmenttiä eli kansallista verkkoa vaihtoehtona globaalille internetille. Kiinassa vastaava kehitys alkoi jo 1990-luvulla.

Miksi Intia olisi valinnut tämän tien?

– Kun on tarjolla vaihtoehtoinen malli järjestää kansallinen informaatiotila, niin luulen, että siihen on aika helppo tarttua, Kukkola arvioi.

Viitteitä Intian siirtymisestä kohti omaa internetiä on ollut nähtävissä. Nettiyhteyksien rajoittamista tehdään enemmän kuin missään muualla, ja esimerkiksi viime vuonna Intia katkaisi yhteydet Kashmirin alueelta kuukausiksi.

Joulukuussa Intia tuki YK:ssa Venäjän aloitetta uuden kansainvälisen kyberrikossopimuksen valmistelun aloittamiseksi.

– Venäjä on lähtenyt kosiskelemaan Intiaa aika rajusti mukaan omaan ajatteluunsa informaatiosuvereniteetista.

Maat haluavat tukea omaa tuotantoa

Kansallisen internetin rakentamisessa on Kukkolan mukaan kyse paitsi suurvaltapelistä ja tiedon hallinnasta myös oman digitaalisen talouden rakentamisesta.

– Intia yrittää päästä ict:n halpatyömaasta innovoivaksi taloudeksi. Se vaatii, että jostain saadaan luotua kysyntää omille tuotteille.

Kieltolistalle päätyneen Tiktokin tilalle voisi tulla kotimaisia tiktokeja, kun miljoonat intialaiset haluavat jatkaa videoiden tekemistä.

Kukkola uskoo, että Tiktokin suhteen taustalla on myös aitoja turvallisuushuolia. Myös muut maat, kuten Yhdysvallat ja Australia, ovat pohtineet Tiktokin kieltämistä. Myös Euroopan unioni arvioi sen toimintaa.

Pelkona on, että Tiktokin omistama kiinalaisyritys Bytedance vuotaisi käyttäjistään dataa autoritaarisen Kiinan hallinnolle. Tiktokia on myös syytetty sisältönsä sensuroinnista ja läpinäkymättömistä käytännöistä. Intercept-lehden julkaisemissa sisäisissä ohjeistuksissa moderaattoreita kehotetaan poistamaan näkyvyyttä ”rumien” ja ”köyhien” käyttäjien videoilta.

Tiktok itse kiistää kaikki syytökset ja on vedonnut esimerkiksi nettikiusaamisen vastaisiin toimiin.

Yhdysvaltalaisen toimitusjohtajansa Kevin Mayerin johdolla Tiktok pyrkii luomaan itsestään kuvaa yhdysvaltalaisten somejättien kaltaisena toimijana. Kun Facebook, Google ja Twitter ilmoittivat tällä viikolla vetäytyvänsä Hongkongista lakimuutosten takia, Tiktok seurasi perässä.

– Tiktok varmastikin yrittää käydä kamppailua pysyäkseen jollain tavalla uskottavana, koska kuraa on tullut niin paljon niskaan. Lähteminen Hongkongista on osoitus siitä, että he pyrkivät antamaan kuvan riippumattomuudesta, Kukkola kertoo.

Lue myös:

Liberalismi ja sananvapaus ahtaalla – Kiina on tehnyt markkina-asemastaan aseen, joka osoittaa kohti länsimaisia arvoja

Kiina estää tehokkaasti tiedonkulun, Venäjä uhoaa perustavansa oman internetin: Hajoaako internet osiin?

Suomenkielisten lasten oikeuksien polkemisesta syytetty Ruotsi haastettiin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen

$
0
0

Ryhmä vanhempia syyttää Ruotsin valtiota ruotsinsuomalaisten lasten oikeuksien rikkomisesta. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on ottanut tapauksen käsiteltäväkseen.

Vanhempien mukaan heidän lapsiaan on koulussa kielletty puhumasta suomea erilaisissa tilanteissa, vaikka lapset ovat kaksikielisellä luokalla osana kielivähemmistöille suunnattua koulutusohjelmaa.

Lapset käyvät koulua Västeråsin kunnassa, joka saa vuosittain noin kaksi miljoonaa kruunua eli noin 200 000 euroa tukeakseen ja edistääkseen suomen kieltä ja ruotsinsuomalaista kulttuuria yli tason, jota kaikilta Ruotsin kunnilta vaaditaan kansallisten vähemmistöjen huomiointiin.

Suomen ohella Ruotsin virallisia vähemmistökieliä ovat saame, meänkieli, romani ja jiddiš.

kartta
Västerås saa vuosittain noin 200 000 euroa tukeakseen ja edistääkseen suomen kieltä ja ruotsinsuomalaista kulttuuria.Yle Uutisgrafiikka

Asianajaja syyttää viranomaisia ja poliitikkoja panettelusta

Asiasta kertoo vanhempien juristi Johanna Parikka Altenstedt tiedotteessa. Hän kirjoittaa, että Ruotsi pärjää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia sekä sukupuolten välistä tasa-arvoa tarkasteltaessa, mutta maa on hänen mukaansa muihin verrattuna surkea kansallisten vähemmistöjen oikeuksien huomioinnissa.

Vanhempien mukaan koulu ei ole ottanut syytöksiä vakavasti, eivätkä muutkaan ruotsalaisviranomaiset ole halunneet käsitellä väitettyä syrjintää.

– Koulun henkilökunta, viranomaiset ja poliitikot ovat panetelleet heitä samalla, kun Ruotsi mielellään osoittaa syyttävällä sormella muita maita, jotka eivät huolehdi kansallisista vähemmistöistään, kuten Unkari ja Romania romaneista, Parikka Altenstedt kirjoittaa tiedotteessa.

Vanhemmat ovat valittaneet asiasta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle maaliskuussa, ja tuomioistuin on tuoreen tiedotteen mukaan ottanut tapauksen käsiteltäväkseen.

Parikka Altenstedt tiedotti asiasta viime keskiviikkona. Asiasta uutisoivat Suomessa aiemmin Hufvudstadsbladet ja Iltalehti.

Lue myös:

Ruotsinsuomalaisuus ei enää ole suomalaisuutta Ruotsissa – monelle musiikki on kolmas kotimaa

Nuoremmista suomalaissukupolvista Ruotsissa on tullut "svenssoneita": Suomen kielen olen melkein kokonaan menettänyt

Venäjän arktisella alueella taas polttoainevuoto – kyseessä sama kaivosjätti kuin kahdessa muussakin tämän kesän ympäristötuhossa

$
0
0

Venäläisen kaivosjätin Norilsk Nickelin tytäryhtiön laitokselta Venäjän arktisella alueella on päässyt valumaan polttoainetta luontoon, kertoo uutistoimisto Reuters.

Vuoto tapahtui Tuhardissa Taimyrin piirikunnassa noin 70 kilometrin päässä Dudinkan kaupungista.

Dudinkassa on Norilskin kaivoskombinaatin vientisatama. Alueella virtaa Jenisei-joki.

Yhtiön mukaan sen tytäryhtiön Norilsk Transgazin omistamasta putkesta valui luontoon lähes 45 tonnia lentokonepolttoainetta. Vuoto johtui yhtiön mukaan paineistusongelmista, jotka kestivät 15 minuuttia.

Työkoneita kaivamassa ja kuljettamassa maata.
Maaperään päässyttä dieselöljyä poistettiin Norilsk Nickelin tytäryhtiön alueella 19. kesäkuuta.Venäjän hätätilaministeriö / AOP

Kyseessä jo kolmas saastumistapaus tänä kesänä

Aiemmin tänä kesänä arktisella alueella on paljastunut jo kaksi muuta ympäristötuhoa, jotka liittyvät Norilsk Nickeliin.

Toukokuun lopussa Norilskin kaupungin kupeessa virtaava Ambarnaja-joki värjäytyi punaiseksi dieselvuodon seurauksena.

Norilsk Nickelin tytäryhtiön öljysäiliöstä valui maahan ja vesistöön ainakin 21 000 tonnia dieseliä. Säiliön perustukset olivat pettäneet ilmeisesti ikiroudan sulamisen seurauksena.

Kesäkuun lopussa Novaja Gazeta -lehti paljasti, että Norilsk Nickelin laitokselta Siperian arktisella tundra-alueella on valutettu luontoon raskasmetalleja sisältäviä jätevesiä. Lehden mukaan jätevettä oli laskettu Pjasino-järveen johtavaan jokeen.

Yhtiön mukaan jotkut sen työntekijät olivat rikkoneet sääntöjä.

Lue myös:

Venäläislehti: Kaivosyhtiö pumpannut jätevesiään luontoon Siperiassa – samalla alueella sattui aiemmin valtava öljyvuoto

Siperian öljyvuotoa tutkiva komitea: Kolme otettu kiinni ympäristömääräysten rikkomisen takia

Putin läksytti oligarkkia Siperian öljyvuodon vuoksi – kaikki ikiroudan päällä olevat "vaaralliset rakenteet" määrättiin tarkastettaviksi

Matkailu avataan 28 maahan ja ravintolat saavat olla auki kellon ympäri – katso, mitkä rajoitukset muuttuvat maanantaina

$
0
0

Suomi avaa huomenna maanantaina rajansa 17 uudelle eurooppalaiselle maalle ja höllentää matkustusrajoituksia 11 Euroopan ulkopuolisen maan kanssa. Myös ravintoloiden aukioloon, anniskeluun ja asiakasmääriin liittyvät rajoitukset poistuvat.

Osa koronaviruksen vuoksi asetetuista rajoituksista ja suosituksista on edelleen voimassa. Yli 500 hengen yleisötilaisuudet on pääsääntöisesti kielletty 1. elokuuta saakka. Myös etätyösuositus on voimassa elokuun alkuun asti.

Suomi avaa maanantaina rajansa 17 uudelle eurooppalaiselle maalle

Rajat avataan 12 Schengen-maahan, Alankomaihin, Belgiaan, Italiaan, Itävaltaan, Kreikkaan, Maltaan, Saksaan, Slovakiaan, Sloveniaan, Unkariin, Liechtensteiniin ja Sveitsiin.

Lisäksi matkustusrajoitukset puretaan Kyprokseen, Irlantiin, Andorraan, San Marinoon ja Vatikaaniin.

Suomen ja näiden 17 valtion välillä saa siis maanantaista alkaen matkustaa vapaasti.

Jo 15. kesäkuuta rajavalvonnasta luovuttiin Norjan, Tanskan, Islannin, Viron, Latvian ja Liettuan kanssa.

Rajoitukset jäävät voimaan muiden Schengen-maiden sekä Bulgarian, Kroatian, Romanian, Iso-Britannian sekä Monacon kohdalla. Näistäkin maista sallitaan työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne.

Raja ei siis aukea esimerkiksi Ruotsiin, missä tautitilanne on edelleen vaikea.

– Uskon, että moni ymmärtää, kun tilanne Ruotsissa on mikä on, kertoo yliluutnantti Jari Rantala Tornion ja Haaparannan väliseltä rajanylityspaikalta.

Rantalan mukaan rajalta on kevään aikana käännytetty viitisenkymmentä Ruotsista tulijaa päivässä, koska heillä ei ole rajanylitykseen riittäviä perusteita.

Huomisesta alkaen välttämättömäksi syyksi rajanylitykselle hyväksytään myös sukulaisuus ja suuriin kauppoihin liittyvät omaisuusjärjestelyt.

Suomesta voi matkustaa myös 11 Euroopan ulkopuoliseen maahan

Suomi myös höllentää matkustusrajoituksia Algeriaan, Australiaan, Georgiaan, Japaniin, Uuteen-Seelantiin, Ruandaan, Etelä-Koreaan, Thaimaahan, Tunisiaan, Uruguayhin ja Kiinaan.

Suomalaiset voivat nyt matkustaa näihin maihin ilman velvollisuutta omaehtoiseen karanteeniin. Kohdemailla saattaa kuitenkin olla omia rajoituksia suomalaisten maahantulolle.

Vastavuoroisesti näistä maista sallitaan työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne.

Nämä maat löytyvät myös EU-komission niin sanotulta vihreältä listalta. Komissio suosittelee matkailun avaamista näihin maihin, mutta lopullinen päätösvalta on jäsenmailla itsellään.

Vihreän listan maista Suomi ei vielä avaa matkailua Kanadaan, Marokkoon, Serbiaan tai Montenegroon liian suuren tartuntamäärän vuoksi.

Lisäksi Suomi sallii luonnonmarjojen poimijoiden maahantulon tietyin perustein.

Ulkoministeriö suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista niihin maihin, joiden osalta rajoituksista ei ole luovuttu. Hallitus arvioi matkustusrajoituksia uudelleen kahden viikon välein.

Lue lisää:

Matkustaminen helpottuu muun muassa useisiin EU-maihin ja Kiinaan

Ovi raolle maailmaan – Katso, mille EU:n ulkopuolisille maille komissio suosittaa matkailun rajoitusten purkua

Ravintoloiden aukiolo, anniskeluajat ja asiakasmäärät vapautuvat

Suuri osa ravintoloiden toimintaa säädelleistä rajoituksista poistuu kahdeltatoista maanantain vastaisena yönä.

Tarjoilia tuo tuoppeja pöytään Jyväskylän Revolutionissa.
Ravintoloiden on huolehdittava asiakkaiden turvaväleistä ja tarjottava mahdollisuus käsien pesuun. Kaikilla asiakkailla on myös edelleen oltava istumapaikka.Simo Pitkänen / Yle

Mikkelin Jälkipeli Pubin ravintolapäällikkö Jenna Immonen kertoo, että ravintolassa otetaan uudet ohjeet heti käyttöön ja jatketaan anniskelua puoli kahteen yöllä. Aiempien ohjeiden mukaan se on täytynyt lopettaa yhdeltä.

Immonen on myös hyvillään siitä, ettei ravintolan aukioloaikoja tai asiakasmääriä enää säädellä. Se auttaa selviytymään taloudellisesti.

– Olen huomannut, että monet kanta-asiakkaat haluavat tukea meitä, ettei vaan tarvitse laittaa lappua luukulle. He käyvät joka päivä, vaikka sitten kahvilla.

– Asiakkaat ovat myös olleet hirmuisen hyvällä tuulella, varmasti kaikki ovat iloisia siitä, että vihdoinkin pääsee näkemään ihmisiä

Ravintoloiden hygieniaa säädellään edelleen tarkasti. Helsinkiläisen On the Rocks Kallion vuoropäällikkö Suvi Auvisen mukaan asiakkaat ovat tähänkin saakka noudattaneet ohjeita mallikkaasti.

– Ihmiset kävelevät melkein suoraan sisään tullessaan laittamaan käsidesiä. Olen myös huomannut, että kukaan ei uskalla yskiä tai aivastaa ravintolassa.

Aiheesta voi keskustella 13. heinäkuuta kello 23 saakka.

Lue lisää:

Sushiöverit voi taas vetää buffetista – "Mukava tulla valmiiksi katettuun pöytään", asiakkaat iloitsevat ravintolarajoitusten kevennyksistä

Oulun pyöräteiden kylttejä joutuu katselemaan hetken tarkemmin, että ne hahmottuvat – lähetä meille kuva kyltistä, jota sinä et ymmärrä

$
0
0

Oulun pyöräteiden varsille ilmestyi kaikessa hiljaisuudessa suuri määrä uusia kylttejä.

Perinteisistä sinipohjaisista tienviitoista ja opastauluista sekä Oulun pinkin värin sävyttämistä kartoista ja tien varsien numerokylttien kirjosta muodostuu kokonaisuus, joka voi aluksi hämmentää, mutta jossa on oma logiikkansa.

Kevyen liikenteen väylän opaste Oulussa.
Pyöräilyn pääreitit on nykyisin numeroitu samalla tavalla kuin maantiet.Sipe Myllyniemi / Yle
Kevyen liikenteen väylän opaste Oulussa.
Ennen risteyksiä olevissa opastetauluissa kerrotaan jokaisen suunnan kohteet.Sipe Myllyniemi / Yle

Tienviitat pyöräteiden varsilla eivät sinänsä ole uusi näky, mutta tällaisenaan merkit ovat uusinta uutta. Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalveluiden liikenneinsinööri Harri Vaarala selventää, että reittien numerointi ja sinipohjaiset taulut ovat periaatteessa samanlaisia kuin maantieliikenteessä.

– Autoliikenteessä on ollut vuosikymmenet tällaisia niin sanottuja suunnistustauluja, jotka ovat vähän ennen risteysaluetta ja niissä kerrotaan, mihin seuraavasta risteyksestä pääsee. Maantiet ovat myös numeroitu samalla tavalla liikenteessä, ja numerot näkyvät suunnistustauluissa.

Hän myöntää, että projektin alkuvaiheessa tuli ihmettelyä, mihin kylttejä tarvitaan, tarvitaanko niitä niin paljon ja miksi tällaiseen käytetään rahaa.

– Nyt ihmiset ovat hoksanneet, että nämä ovatkin ihan hyviä. Kun opitaan opastuslogiikka ja seuraamaan niitä, niin sitten ihmetellään, miksei tällaista aina ole ollut ja pitäisikö tällaiset olla joka paikassa.

Oulun seudun uusien liikennemerkkien takana on muutaman vuoden työ. Vuoden mittaista asennustyötä edelsi kahden vuoden tutkimustyö, jonka aikana pääpyörätiereitistö sekä viitoitus- ja opastusjärjestelmä sen varsille hiottiin toimivaksi kokonaisuudeksi.

Pian vastaavanlaisia merkkejä voi olla koko maassa, koska tieliikennelaki muuttui tänä kesänä. Uusi laki toi mukanaan useita pyöräilijöille hyödyllisiä tarkennuksia liikenteessä kulkemiseen, kuten pyöräkaistan merkin aiemminkin käytössä olleen ajoratamerkinnän lisäksi.

Kylttien ulkoasu tuli viralliseksi vasta kesän alussa

Oulussa kylttejä on asennettu paikoilleen erityisluvalla jo viime vuodesta alkaen.

Kevyen liikenteen väylän opaste Oulussa.
Siniset tienviitat ovat saaneet uuden tieliikennelain myötä virallisiksi tulleen ulkoasun.Sipe Myllyniemi / Yle

Vaaralan kertoo, että liikenne- ja viestintäministeriöltä haetulla kokeiluluvalla hanke saatiin toteutettua jo etukäteen ennen merkkien virallistamista.

Kevyen liikenteen väylän opaste Oulussa.
Viitoitus- ja opastusjärjestelmässä ovat mukana Oulun lisäksi Kempeleen, Limingan, Lumijoen, Kiimingin, Haukiputaan ja Muhoksen alueet. Liikenneinsinööri Harri Vaaralan mukaan ajatuksena on lähivuosina laajentaa aluetta niin, että se kattaa lisäksi ainakin Iin ja Tyrnävän alueet.Sipe Myllyniemi / Yle

Suomen pyöräilykaupunkina aiemminkin tunnetussa Oulussa uuden opastus- ja viitoitusjärjestelmän asentaminen on osa Oulun seudun pyöräilyn brändäystä. Vastaavanlainen viitoitus- ja opastusjärjestelmä on asennettu esimerkiksi Turkuun, mutta huomattavasti suppeammassa mittakaavassa.

Oulun polkupyöräilijät ry:n puheenjohtaja Otto Simola.
Oulun polkupyöräilijät ry:n puheenjohtaja Otto Simola kehuu, että pyöräteiden uusittu sininen viitoitus on todella hyvä ja selkeä. Kylttejä on myös sopivan paljon ja pääreittinumerointi on hyvä sen jatkuvuuden kannalta, sillä numerointia seuraamalla pääsee paikasta toiseen helposti. Kartat ovat Simolan mukaan kuitenkin aika pieniä ja epäselviä. Sipe Myllyniemi / Yle

Oletko sinä nähnyt virallisia liikennemerkkejä tai epävirallisia kylttejä, joiden tarkoitusta et ymmärrä? Kerro se meille!

  • Lähetä meille kuva näkemästäsi kyltistä osoitteeseen sipe.myllyniemi@yle.fi viimeistään 16.7.
  • Laita viestiin myös mahdollisimman tarkat tiedot siitä, mistä kuva on otettu.
  • Jätähän myös yhteystietosi (sähköpostiosoite tai puhelinnumero), jos meille herää lisää kysymyksiä.
  • Vinkkejä voidaan käyttää myöhemmässä uutisoinnissa aiheesta.

Lue myös: Uusi tieliikennelaki: Kaksisuuntaisille pyöräteille tarvitaan oma liikennemerkki – uusista kylteistä miljoonien lasku?

"Pandemiapelosta" pitää päästä eroon, sanovat ekonomistit Ylen kyselyssä – Suomen viennin vaikeimmat ajat voivat olla edessä syksyllä

$
0
0

Suomen talous elpyy koronan aiheuttamasta taantumasta kilpailijamaita hitaammin. Kun koronavirus etenee maailmalla eritahtisesti ja jyllää vielä täydellä voimalla monessa Suomen vientimaassa, tulevaisuus on hyvin epävarma.

Kysyimme korontaloudesta tutkimuslaitosten, korkeakoulujen, etujärjestöjen ja pankkien asiantuntijoilta. Mitä pitäisi tehdä talouden saamiseksi kasvuun ja mitä Suomen pitäisi ottaa opiksi koronaviruksen ensimmäisestä aallosta?

Aiheesta lisää: Suomen talous toipuu hitaasti koronaepidemiasta.

"Tärkeintä on poistaa pandemiapelko"

Lähes yksimielisiä ekonomistit ovat siitä, että jos pandemia iskee Suomeen uudestaan, laajoja yhteiskunnan sulkutoimia pitää välttää kaikin tavoin. Sen sijaan tautia tulee pyrkiä eristämään alueittain ja täsmätoimin.

Moni mainitsee kaikkein olennaisimpana asiana taloudelle, että kansalaisten luottamus pitää saada palaamaan.

– Tärkein välitön asia on ylläpitää luottamusta siihen, että epidemia pidetään kurissa, Helsingin yliopiston työelämäprofessori Vesa Vihriälä sanoo.

– Olemme jääneet odottavaan välitilaan, mikä painaa kuluttajien luottamusta sekä yritysten investointiaikeita, Metsäteollisuuden pääekonomisti Maarit Lindström muotoilee.

Tällainen pandemiapelon aika on myrkkyä talouskasvulle. Ihmiset pitäisi saada kuluttamaan lieventämällä pelkoja kanssakäymisestä. Näin muun muassa turvataan työpaikkoja.

– Ei pidä jäädä odottamaan, että tautiryppäitä nousee, vaan niitä pitää etsiä, Helsingin yliopiston makrotaloustieteen professori Antti Ripatti huomauttaa.

Pandemiapelko on saanut kansalaiset säästämään selvästi enemmän kuin ennen.

Suomalaisten talletukset tileilleen lisääntyivät 1,3 miljardilla eurolla toukokuussa, mikä on poikkeuksellisen suuri luku. Liki 90 prosenttia summasta laitettiin talteen tavallisille käyttelytileille.

Graafi kotitalouksien talletusten kasvusta
RiikkaTähtinen/Yle

Suomen Pankki ennustaa säästämisasteen kasvavan viime vuoden 0,4 prosentista seitsemään tänä vuonna. Luku kertoo, paljonko kotitaloudet säästävät suhteessa kulutukseensa.

– Valtioiden ja keskuspankkien on yhdessä tuettava kulutusta niin kauan kuin yksityisellä sektorilla vallitsee korkea säästämisaste, poliittisen talouden väitöskirjatutkija Antti Ronkainen sanoo.

"Vientialojen pitäisi alkaa markkinoida"

Moni kyselyyn vastanneista pelkää, että vientiteollisuudelle koittavat ankeat ajat vuoden lopulla.

– Kansainvälinen kauppa laskenee yli kymmenen prosenttia, ja tämä vaikuttaa Suomen kaltaiseen avoimeen talouteen hyvin negatiivisesti, Keskuskauppakamarin pääekonomisti Mauri Kotamäki toteaa.

Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala pelkää, että teollisuudessa nähdään vielä koronapandemian "peräaalto".

– Se tulee meille viiveellä ja näkyy jo uusien tilauksien aika voimakkaana laskuna.

Vesalan mielestä vientiyritysten mahdollisten tulevien ongelmien hoitoon olisikin säästettävä nyt paukkuja.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Elina Pylkkänen kehottaa vientialoja panostamaan suomalaisen osaamisen markkinointiin.

– Vientimaamme elvyttävät talouksiaan kymmenillä, jopa sadoilla miljardeilla euroilla. Vienti saadaan nopeimmin vetämään vientituotteiden markkinaosuutta kasvattamalla, Pylkkänen pohtii.

kännypeli
Suomen viennistä jo kolmannes on palveluja. Pelit ovat yksi esimerkki palveluviennin menestystuotteesta.Mårten Lampén / Yle

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n johtavan ekonomistin Marita Laukkasen mielestä on tärkeää huolehtia siitä, että elinkelpoisten yritysten toiminnan edellytykset turvataan kriisin yli.

– Tilannekuva päivittyy, ja on olennaista että huomiota kiinnitetään myös palveluvientiin. Miten esimerkiksi viennin arvonlisälle varsin merkittävien IT-palveluiden käy, Laukkanen kysyy.

Lue alta, mitä talouden asiantuntijat ehdottavat työpaikkojen turvaamiseksi ja talouskasvun käynnistämiseksi.

EU:n yhteistä elvytystä kannattaa tukea

Euroopan ajautuminen pitkään investointitaantumaan on EK:n pääekonomistin Penna Urrilan mielestä riski vientiriippuvaiselle Suomelle.

– EU:ssa suunniteltava elpymisrahasto voi olla Suomen ja suomalaisyritysten intressissä, kunhan monet avoimet yksityiskohdat saadaan ratkaistuiksi tyydyttävästi, Urrila kirjoittaa.

– Suomen kannattaa tukea yhteistä elvytystä, joka auttaa vientiä ja kohentaa kuluttajien ja yrittäjien luottamusta, Palkansaajien tutkimuslaitoksen erikoistutkija Ilpo Suoniemi sanoo.

Suoniemen mielestä EU-tasolla voisi olla tarve progressiiviselle varallisuusverolle vaikka määräaikaisena.

– Julkisen velan kasvu, jolla koronatuet rahoitetaan kansallisesti ja EU-tasolla, tarkoittaa varallisuuden siirtoa julkiselta sektorilta yksityiselle. Varallisuusvero jakaisi taakkaa varakkaammilta heikommassa asemassa oleville, Suoniemi kirjoittaa.

Eurooppalaisen elvytyksen nostavat vastauksissaan esiin myös SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta, STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà, OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen ja Pellervon taloustutkimuksen ennustepäällikkö Janne Huovari.

Vuosaaren satama
Suomen tavaraviennin arvo pieneni Tullin mukaan 31 prosenttia toukokuussa vuoden takaiseen verrattuna.Petteri Sopanen / Yle

Kansainvälisen kaupan nopea virkoaminen on Suomen Yrittäjien pääekonomistin Mika Kuismasen mielestä olennaisinta.

– Se on tehokkain tapa nopeaan kasvun käynnistymiseen, Kuismanen sanoo.

Investoinnit pitää saada käyntiin

Elvytyksen pitäisi tapahtua suurelta osin ensi vuonna, Åbo Akademin vt. professori Edvard Johansson sanoo.

– Liian varovainen linja on vaarallisempi kuin se, että elvytettäisiin liian paljon. Inflaation vaara on hyvin pieni ja velkaa saa nyt ennätyshalvalla, Johansson toteaa.

Yrittäjä-ekonomisti Roger Wessmanin huolena on, että yritykset lykkäävät suuria investointipäätöksiä ja esimerkiksi rakentaminen vähenee.

– Siksi julkisia investointihankkeita on järkevää aikaistaa ja toteuttaa sitä mukaa kuin yksityinen rakennustoiminta supistuu, Wessman sanoo.

Myös Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki varhentaisi jo päätettyjä rakennushankeita. Hän panostaisi myös tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

– Samalla pitäisi käynnistää uusien infrastruktuuria kehittävien hankkeiden valmistelu, jotta niitä voitaisiin toteuttaa, kun Suomi vielä toipuu koronakriisistä, Kuoppamäki esittää.

Koulutukseen ja tutkimukseen satsaisivat myös Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen ja VATT:n ylijohtaja Anni Huhtala.

– Osaaminen saataisiin kohdilleen ja puhdasta teknologiaa osattaisiin ottaa käyttöön – odotuksethan ovat suuret, että Suomi voisi jopa viedä puhdasta teknologiaa muihin maihin, Huhtala sanoo.

Pellervon Janne Huovarin mielestä elvytyksessä kannattaisi hyödyntää halpa lainaraha ratkaisemalla tulevaisuuden haasteita.

– Ilmastonmuutos, ikääntyminen ja digitalisaatio edellyttävät mittavia investointeja. Nyt niille olisi hyvä aika, Huovari sanoo.

kampaamo
Jos esimerkiksi palvelujen arvonlisäveroa pienennetään, se saattaisi laskea niiden hintoja. Näin ihmiset alkaisivat helpommin taas käyttää palveluja.Henrietta Hassinen / Yle

Verotusta voidaan säätää

Muutaman vastaajan mielestä arvonlisäveroa kannattaisi laskea.

– Jos kuluttajien luottamus ei palaudu, myönnetään määräaikainen alv-alennus ja ilmoitetaan, missä vaiheessa se uudelleen nousee. Alennus voisi olla esimerkiksi loppuvuodeksi tai ensi kevääseen saakka, Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju ehdottaa.

Veroja ei ainakaan missään tapauksessa pidä nostaa, Turun yliopiston taloustieteen professori Matti Viren korostaa.

– Ainoa selviytymiskeino on kilpailukykyinen vienti. Kustannustasoa pitää alentaa, ja olennainen osa siinä prosessissa on verotuksen keventäminen, Viren sanoo.

Sosten pääekonomisti Jussi Ahokas ottaisi monen muun tavoin käyttöön ohjaavia kulutusveroja sitten, kun koronakriisistä aletaan elpyä. Suomen Yrittäjien Mika Kuismanen muuttaisi kriisin jälkeistä verotusta välillisen verotuksen suuntaan – sellaiseen, jossa kuluttaja maksaa veron tuotteen tai palvelun hinnassa.

– Terveysperustainen sokeri-, suola- ja rasvavero sekä kulutusta ekologisesti kestävämpään suuntaan ohjaavat verot ovat ajankohtaisimmat, Ahokas sanoo.

Työvoimakustannukset alas

Sisäistä devalvaatiota eli työvoimakustannuksien alentamista väläyttävät Keskuskauppakamarin Mauri Kotamäki ja Etlan Aki Kangasharju.

– Käytännössä puhutaan verotuksesta ja sosiaaliturvamaksuista [niiden laskemisesta]. Nyt pitäisi pitää huolta Suomen kustannuskilpailukyvystä alusta asti finanssikriisin jälkimainingista oppineina, Kotamäki sanoo.

Akavan Pasi Sorjonen ehdottaa työpaikkojen säilymisen tueksi kotitalousvähennyksen kasvattamista.

– Se saisi kotitaloudet työllistämään enemmän, hän selittää.

STTK:n Lainà esittää palveluseteliä, joita kansalaiset voisivat käyttää kulutukseen koronakriisistä kärsineillä aloilla.

– Se voisi olla esimerkiksi 200 euroa ja se jaettaisiin kaikille aikuisille. Palveluseteli elvyttäisi taloutta, parantaisi kansalaisten toimeentuloa ja tukisi vastikkeellisesti yrityksiä.

Aiheesta lisää:

Hallitus lykkää loppukesän budjettiriihen puoluekokousten yli – ministeriöiden narinakierros jää historiaan

Hallitus sopi historiallisen suuresta 5,5 miljardin toimenpidekokonaisuudesta, kunnille luvassa 1,4 miljardin tukipaketti – Yle seurasi hetki hetkeltä

Hallitus sopi 5,5 miljardin toimenpidekokonaisuudesta – näin rahaa käytetään

Tekstiin korjattu 12.7. klo 18:02 Patrizio Lainàn työnantajaksi STTK.


Trumpin lievennys Roger Stonen tuomioon saa kritiikkiä myös republikaaneilta – Romney: "Ennenkuulumatonta, historiallista korruptiota"

$
0
0

Yhdysvalloissa myös presidentti Donald Trumpin puoluetoverit arvostelevat päätöstä, jolla Trump lievensi entisen neuvonantajansa Roger Stonen tuomiota.

Republikaanisenaattori Mitt Romney ei säästellyt sanojaan kommentoidessaan presidentin toimia.

– Ennenkuulumatonta, historiallista korruptiota: Amerikan presidentti lieventää sellaisen ihmisen tuomiota, jonka jury on tuominnut saman presidentin suojelemisesta, Romney tviittasi.

Romney on asettunut Trumpia vastaan jo aiemmin, kun hän ainoana republikaanina äänesti presidentin virkasyytteen puolesta helmikuussa.

Päätöstä kritisoi myös republikaanisenaattori Pat Toomey, joskin lievemmin. Toomeyn mukaan oli virhe lieventää Stonen tuomiota, kun hänet oli asianmukaisesti todettu syylliseksi.

 Roger Stone
Roger Stone saapumassa oikeuden istuntoon helmikuussa 2019.Michael Reynolds / EPA

Trumpin luottomies Stone sai helmikuussa kolmen vuoden ja neljän kuukauden tuomion valehtelemisesta Yhdysvaltojen edustajainhuoneen komitealle, joka selvitti Venäjän sekaantumista Yhdysvaltojen vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Stonen oli määrä ilmoittautua vankilaan ensi viikolla, mutta Valkoinen talo ilmoitti perjantaina hänen olevan vapaa mies.

Mueller: Stone on edelleen tuomittu rikollinen

Myös Venäjä-tutkintaa johtanut entinen erikoissyyttäjä Robert Mueller kommentoi asiaa harvinaisessa ulostulossa Washington Post -lehdessä lauantaina.

Mueller puolusti kirjoituksessaan tutkinnan olleen "äärimmäisen tärkeä".

– Stone sai syytteen ja tuomion, koska hän syyllistyi liittovaltion rikokseen. Hän on edelleen tuomittu rikollinen, ja se on oikein, Mueller kirjoitti.

Valkoinen talo toisti perjantaina tiedotteessaan Trumpin aiemman syytöksen, jonka mukaan Mueller tutki väitettyä rikosta, jota ei ollut koskaan tapahtunut. Tiedotteen mukaan Stonea ei olisi tämän vuoksi pitänyt alkuunkaan asettaa syytteeseen.

Trump puolusti päätöstään vielä perjantaina medialle ja kutsui Venäjä-tutkintaa "noitajahdiksi".

Venäjä-tutkintaa johtanut Robert Mueller kongressin kuultavana heinäkuussa 2019.
Venäjä-tutkintaa johtanut Robert Mueller kongressin kuultavana heinäkuussa 2019.Jim Lo Scalzo / EPA

Biden: "Korruptoitunein presidentti Amerikan historiassa"

Demokraatit ovat yksimielisesti tuominneet Trumpin päätöksen.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi kutsui lausunnossaan tuomion lieventämistä "tyrmistyttäväksi korruptioksi".

Myös demokraattien tuleva presidenttiehdokas Joe Biden tyrmäsi päätöksen Twitterissä. Hän vetosi amerikkalaisiin, jotta nämä äänestäisivät Trumpin pois presidentinvirasta.

– Olen sanonut sen aiemmin, ja sanon sen uudelleen: Donald Trump on modernin Amerikan historian korruptoitunein presidentti, Biden kirjoitti.

Lue myös:

Trump lievensi entisen neuvonantajansa Roger Stonen tuomiota

Trumpin entinen neuvonantaja Roger Stone tuomittiin yli kolmeksi vuodeksi vankeuteen

Trumpin entinen neuvonantaja ja "likainen huijari" Roger Stone saa tänään rangaistuksen, josta nousi jo etukäteen poliittinen myrsky

Jyväskylän senioritalon palossa kotinsa menettäneet yrittävät toipua järkytyksestä ja järjestää elämäänsä – "Ehdin ottaa mukaan kännykän ja viisi euroa"

$
0
0

Hotellin aulassa käy kova puheensorina. Kalpeakasvoisia ikäihmisiä on kerääntynyt aamupalan jälkeen vaihtamaan järkyttyneinä mietteitään toissaöisestä kotitalonsa tulipalosta.

Jyväskylän Palokassa perjantaina palaneesta senioritalosta evakuoituja asukkaita on hätämajoituksessa keskustan hotellissa. Paikalla on myös seurakunnan pappeja ja vapaaehtoistyöntekijöitä.

Merja Paukama, 67, sukii suihkun jäljiltä kosteita hiuksiaan. Hänellä ei ole hotellihuoneessaan edes kampaa. Hän sai pelastettua 94-vuotiaan isänsä ja koiransa tulipalon alta, mutta ei juuri muuta.

– Sinne jäi kaikki kotiin. Kännykän ehdin napata mukaan ja taskussa oli viisi euroa rahaa. Sen käytimme taksiin, että pääsimme hotelliin, kertoo isänsä kanssa senioritalossa asuva Paukama.

Hän ei vielä tiedä missä kunnossa hänen Ilona-rakennuksen kolmannessa kerroksessa sijainnut asuntonsa on. Palo sai alkunsa juuri heidän rakennuksensa yläkerroksesta. Pelastusviranomaisten mukaan rakennus tuhoutui pahoin.

 Pirjo Suosara
Pirjo Suosaran ensimmäinen ajatus oli nähdessään tulen lieskat, että mikä heidän naapurustoaan vaivaa. Kaksi vuotta sitten senioritalon tien toiselta puolelta paloi ostoskeskus.Simo Pitkänen / Yle

Paukaman naapuri Pirjo Suosara, 71, vertaa toissailtaisia tapahtumia pahimpiin uutiskuviin.

– Kun katsoin tulen lieskoja ja rakennuksesta maahan putoavia osia talomme pihalla, tuli samanlainen olo kuin katsoi aikoinaan televisiosta sortuvaa World Trade Centeriä, kertoo Suosara yhä järkytyksestä kauttaaltaan täristen.

Hän ehti ottaa mukaansa ainoastaan käsilaukun ja yllään olevan vaatekerran.

Savun haju herätti huolen

Merja Paukama oli perjantaina iltayhdeksän jälkeen imuroimassa, kun hän havahtui avonaisesta parvekkeen ovesta tulleeseen savun hajuun.

Hän ajatteli ensin hajun tulevan jonkun grillistä. Ulos mennessään hän näki paloauton. Kohta porraskäytävään ryntäsi palomiehiä vesiletkukelan kanssa.

Palohälyttimet soivat kaikkialla korvia särkevästi.

– Palomiehet potkivat asuntojen ovia ja käskivät ihmisiä menemään ulos. He määräsivät myös minua poistumaan ulos, mutta sain onneksi luvan ensin käydä hakemassa iäkkään isäni ja koirani mukaan.

Tulipalossa vaurioituneen rakennuksen seinää.
Senioritalon tulipalon tutkinta on käynnistynyt. Paloa ei epäillä tahalleen sytytetyksi.Simo Pitkänen / Yle

Paukama toimii asukastoimikunnan puheenjohtajana. Palomiehet pyysivät häntä soittamaan talon huoltoyhtiölle.

Hänen mukaansa pelastushenkilökunta ei päässyt jostain syystä putkilukkojen takana olleilla yleisavaimilla huoneistoihin. He pyysivät häntä hankkimaan huoltoyhtiöltä yleisavaimen.

Paukama kertoo olleensa sen verran paniikissa, ettei ensin osannut käyttää puhelintaan.

– Se oli hirveä hetki, kun sain vihdoin soitettua, niin huoltoyhtiössä oli ensin vain puhelinvastaaja päällä. Sain kuitenkin lopulta huoltoyhtiöön yhteyden, ja he toimittivat yleisavaimen. Myös poliisilla oli kuulemma toimiva yleisavain.

Savu oli jo erittäin sakeaa, kun Paukama pääsi isänsä ja koiransa kanssa ulos. Naapurit halasivat ja tukivat toisiaan pihalla. Toiset asukkaista itkivät hysteerisesti.

Pirjo Suosaran ja hänen puolisonsa asuntoon ei todennäköisesti tullut kuin savuvahinkoja. Heidän asuntonsa sijaitsee pahemmin palaneen rakennuksen vieressä. Hän kuitenkin suree asuntonsa kokonaan menettäneitä naapureitaan.

– Moni menetti kotinsa kokonaan. Vain lapsen kuolema voi olla pahempi kuin, että ihmiseltä palaa koti, sanoo Suosara ääni värähtäen.

Hotellissa ainakin toistaiseksi

Merja Paukama ja Pirjo Suosara ovat helpottuneita, ettei kukaan menehtynyt tulipalossa. He kiittelevät onneaan, ettei palo syttynyt yöllä, kun ihmiset olisivat nukkuneet.

Evakuointi sujui heidän mukaansa hyvin ja ripeästi.

– Meidät ohjattiin ensin läheiselle koululle suojaan ja sieltä sitten hätämajoituspaikkoihin yöpymään. Vapaaehtoisista on ollut paljon apua. He ovat auttaneet meitä muun muassa saamaan vaatteita SPR:n kirpparilta, kertoo Paukama.

Senioritalo on uusi, ainoastaan kaksi vuotta vanha. Molemmat ovat asuneet siinä alusta saakka.

– Tässä on kaikki palvelut, mitä ikäihmiset tarvitsevat, ja tämä sijaitsee hyvällä paikalla. Tämä on monelle unelmakoti, sanoo Suosara.

Evakuoidut asukkaat ovat täysin epätietoisia tulevasta. Edes sitä ei tiedetä joudutaanko koko Ilona-rakennus purkamaan. Asuntoihin ei saa mennä käymään sortumisvaaran vuoksi.

Paukama ja Suosara ihmettelevät muiden naapureiden kanssa, miksi tuli pääsi leviämään niin nopeasti. He miettivät olivatko tulen etenemistä estävät palokatkot kunnossa.

Merja Paukama.
Paukama on kiitollinen kaikesta kriisi- ja keskusteluavusta, jota evakkoon joutuneille asukkaille on tarjottu. Naaupurit antavat myös toisilleen vertaistukea.Simo Pitkänen / Yle

Molemmilla on kotivakuutus ja he majoittuvat ainakin toistaiseksi hotellissa. Paukama huolehtii kuinka hän saa nostettua pankista rahaa, kun hänellä ei ole mitään maksuvälineitä eikä henkilötodistusta.

Asuntoon jääneet vanhat valokuvat surettavat häntä.

– Olen eläkkeellä oleva sairaanhoitaja ja toimin nyt huolehtimatta liikaa, mutta myöhemmin tulen kyllä palaamaan näihin kauhun hetkiin ja vatvomaan tätä asiaa vielä pitkään.

Merja Paukamalla on edelleen vanha asuntonsa myymättä. Hän voi palata sinne, mutta rollaattorilla kulkeva isä ei pysty asumaan hissittömässä talossa. Hän toivoo, että löytää pian uuden sopivamman kodin itselleen, isälleen ja koiralleen.

Uusperhe muutti Tuure Kilpeläisen arjen täysin: "Olen kuin linkousohjelmassa pesukoneessa"

$
0
0

Muusikko ja laulaja-lauluntekijä Tuure Kilpeläinen istuu Helsingin Katajanokan rannalla puolitoistavuotiaan tyttärensä kanssa.

Maaliskuussa ilmestyi albumi nimeltä Paluu Paratiisiin. Bändi Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani täytti tänä vuonna kymmenen vuotta.

Poikkeusaika muutti kuitenkin arkea. Vasta hiljattain Kilpeläinen on päässyt taas keikkailemaan Kaihon Karavaanin kanssa.

– Kiertäminen tulee minulla jo lapsuudesta, sillä olen elänyt karavaanari-elämää. Minulle kotoisa tilanne on se, että katson auton ikkunasta ulos ja maisemat vaihtuvat. Yksin reissaaminen ja ulkomailla käyminen ovat minulla verissä. Kevät on ollut hankala, kun sitä ei ole tapahtunut.

Myös yksityiselämässä on tapahtunut paljon. Kilpeläinen kertoo olevansa tyytyväinen, ettei hän ole enää "desperadona yksin."

Tuure Kilpeläinen
Tuure Kilpeläinen kertoo, että hänellä ei ollut viidenkympin kriisiä. Kirsi Lönnblad / Yle

Tuure Kilpeläinen täytti tänä kesänä 50 vuotta. Hänen ja kuvataiteilija Manuela Boscon yhteisen lapsen lisäksi perheeseen kuuluvat Boscon lapset ja omat tyttäret. Kilpeläinen sanoo, että hänen iässään lapset ovat tyypillisesti jo isompia ja elämä alkaa olla itsenäistä, mutta hänellä itsellään on nyt ruuhkahuippu menossa.

– Pesuveden mukana on tullut lapsia paljon. Se on se arjen hulina, missä virtaa Sisilian veri. Olen kuin jossain linkousohjelmassa pesukoneessa. Se on värikästä välillä ja siinä on iso ero siihen, kun olen voinut pohdiskella asioita omassa rauhassani.

Kilpeläinen piti merkkipäivänsä kunniaksi juhlat, joihin hän kutsui myös ystäviä matkan alkupäästä. Lapsuudesta.

Lapsuus Kouvolassa

Tuure Kilpeläinen syntyi Kouvolassa ja vietti siellä myös lapsuutensa. Nykyään hänen kakkoskotinsa sijaitsee Inkeroisissa Kouvolassa.

– Kun olen siellä, ihmisten murre on aika lähellä sitä, mikä se oli lapsena Kouvolassa. On mahtavaa, kun se on niin tuttua.

Kouvolasta Kilpeläisellä on muutakin sanottavaa. Hän kertoo varhaislapsuuden muistostaan, kun hän meni kavereidensa kanssa hylätyn junan sisälle ja löysi sieltä korttipakkoja, tuhmia lehtiä ja tyhjiä pulloja. Ne olivat pojalle ihmetyksen aihe.

Kilpeläinen tulee musiikkiperheestä. Kun nyt jo edesmennyt isä osti Saloran stereot, ne muuttivat Kilpeläisen maailman.

– Lapsuuden vahvoja elämyksiä oli se, kun isä laittoi Beatlesin A Hard Day`s Night -biisin stereoista soimaan. Minulle tulee aina siitä kevätaurinko mieleen. En ollut kuullut musiikkia sellaisella voluumilla ja intensiteetillä. Ajattelin silloin, että vau, on olemassa jotain näin merkittävää.

Niukkuudesta syntyi luovuutta

Kouvola oli Kilpeläiselle merkittävä rock-kaupunki, kun hän alkoi kiinnostua soittamisesta 12-vuotiaana. Hän kertoo viettäneensä treenikämpillä paljon aikaa jo tuolloin. Pelkkä ajatuskin soittamisesta kiehtoi. Rahat soittimeen piti kuitenkin ansaita itse. Isä oli tarkan markan mies.

– Niukkuudesta syntyi luovuutta. Meillä ei ollut mikään itsestäänselvä kotikulttuuri, että tässä on tämä piano.

Niinpä Kilpeläinen hankki ensimmäisen bassonsa ja vahvistimen kesätyörahoilla. Joku lahjoitti akustisen kitaran.

Isällä on ollut suuri merkitys hänen elämänasenteelleen. Kun Kilpeläinen oli 14-vuotias, isä työskenteli Lappeenrannassa autokaupan toimitusjohtajana. Kilpeläinen pääsi samaan autokauppaan pesemään autoja. Isä opetti, että asiat täytyy rahoittaa tekemällä itse töitä.

– Isä sanoi, että pese vaikka yksi auto päivässä, mutta tee se hyvin. Hän valmensi minua tulevaisuutta varten. Siitä jäi ajatus, että haluan tehdä kaikenlaisia hommia.

Palo Helsinkiin

Lukion jälkeen Kilpeläinen lähti opiskelemaan Haminaan opistoon kirjoittamisen linjalle, sillä lukiossa kirjoittaminen oli ollut vahvimpia taitoja.

– Se oli hyvä vuosi, koska siellä oli näyttämö-ilmaisulinja, jonne tuli paljon nättejä tyttöjä ja hyviä jäbiä Helsingistä. Siitä aukesi uusi kiinnostava maailma.

Tuolloin Kilpeläisellä heräsi ajatus siitä, että Helsinkiin oli päästävä. Tulihan sieltä Kilpeläisen mukaan "makeita bändejä".

– Siskoni asui Helsingissä ja pääkaupunki oli myös kiehtovan kielletty. Kadulla tuli Esa Saarinen vastaan. Kaikki vanhat talot, korttelit ja muu säpinä kiehtoivat minua paljon.

16-vuotiaana koitti muutto Helsinkiin. Siellä hän teki töitä ravintoloissa muutaman vuoden ajan.

– Pesin ensin astioita. Sitten kokit opettivat minua tekemään ruokaa. Siitä tuli minun ensimmäinen nuoruuden ammatti.

Musiikki kuitenkin kiinnosti taustalla. Kymmenen vuotta sitten nelikymppisenä Kilpeläinen lähti muusikon uralle ja syntyi bändi Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani.

Rankkaa ja järkyttävääkin välillä

Tuoreelta tämän kevään albumilta löytyy biisi Rakastan sua niin et se sattuu. Se on kirjoitettu vaimosta, Manuela Boscosta. Laulun tekeminen ei ollut kuitenkaan helppoa.

– Kun tekee noinkin tunteellisen laulun, se saattaa toisena päivänä hävettää. Ajattelen silloin jotain John Lennonia, joka voi laulaa isosti.

Boscosta Kilpeläinen kertoo löytäneensä sielunkumppanin.

– Minulla oli itseeni keskittyvä oma vaihe ja sitten tuli vaihe, kun haluan jakaa toisen kanssa kaiken. Välillä tahtoen ja välillä tahtomattaan. Se on rankkaa ja järkyttävääkin välillä, että toinen ihminen on peili itselle.

Tuure Kilpeläinen laulaa Jokainen ihminen on laulun arvoinen -kappaleen Musiikkitalossa Sinun tarinasi - Ylen 90 -juhlalähetyksessö 10.9.2016
Tuure Kilpeläinen laulaa Jokainen ihminen on laulun arvoinen -kappaleen Musiikkitalossa Sinun tarinasi - Ylen 90 -juhlalähetyksessä vuonna 2016. Ilmari Fabritius / Yleisradio

Kilpeläinen pelkää kuulostavansa liian siirappiselta, kun hän sanoo olevansa vaimonsa tapaamisen jälkeen ihan erilainen kuin aikaisemmin.

– Silloin kun on toisen ihmisen kanssa kohdannut solutasolla, muuttuu täysin. Sitten sen ihmisen kanssa on syntynyt se keskinäinen dynamiikka. Sitähän ihmiset kaipaavat toisistaan.

Silti Kilpeläinen on kiitollinen kaikista niistä ihmissuhteista, joita matkan varrella on ollut.

– Jotkut ovat rippikoulusta asti olleet saman kanssa. Se on hieno ja upea tie, jos siihen pystyy. Omalla kohdalla se ei ole mennyt niin. Se voi olla myös omaa kypsymättömyyttä. En tiedä, mistä se johtuu.

Ei enää nuori

Aikaisemmin Kilpeläinen luki lehdistä juttuja nuorista, ja ajatteli itse lukeutuvansa heihin. Nyt hän on hyväksynyt sen, ettei ole enää nuori.

– Musiikkiala on ikuisen nuoruuden ala. Nyt on kyllä tajuttava, ettei se koske minua enää.

Ikääntyminen kuitenkaan huolestuta. Urheilu ja lenkkeily onnistuvat aivan kuin ennenkin. Välillä hän miettii kuolemaa.

– Isäni kuoli nuorena ja isoisä alle 60-vuotiaana, joten kuolema on koko ajan lähempänä. Kuoleman läheisyys ei pelota, mutta tuo kyllä elämään merkitystä, ainutlaatuisuutta ja henkistä perspektiiviä.

Tuure Kilpeläinen
Tuure Kilpeläinen ja hänen lapsensa Helsingissä Katajanokan rannalla. Kirsi Lönnblad / Yle

Nyt Kilpeläinen kertoo odottavansa vanhenemista, sillä hän uskoo vahvistuvansa henkisesti.

– Luulen, että monia henkisen tien ikkunoita aukeaa.

Tuure Kilpeläinen huomaa kasvaneensa pois oman navan ympäriltä. Hän miettii nyt ensimmäiseksi sitä, että perheenjäsenillä olisi asiat hyvin.

– Minulle on tärkeää, että he löytävät omat vahvuutensa, saavat vahvat siivet ja näkevät elämän kiinnostavana. Toivon, että he voisivat adaptoitua tähän hulluunkin maailmaan vahvoina ja onnellisina.

Lue myös:

Nostalginen kuva isästä herätti laulajan uteliaisuuden – Popliinitakkisen tytön mysteeri selvisi

Koronavirus leviää myös maatalouden kausityöntekijöillä – Päijät-Hämeessä yhdeksän tartuntaa viikon aikana

$
0
0

Päijät-Hämeessä on todettu kuluneella viikolla yhteensä yhdeksän koronavirustartuntaa maatalouden kausityöntekijöillä, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä kerrotaan.

Kausityöntekijät elävät keskenään hyvin suljetussa yhteisössä, eivätkä he ole olleet kontaktissa alueen muuhun väestöön. Tartunnat ovat hyvinvointyhtymän mukaan hallinnassa.

Epidemiatilannetta seurataan Päijät-Hämeessä tiiviisti. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu alueella yhteensä 125. Tehohoidossa on yksi koronapotilas. COVID-19 -tautiin on menehtynyt Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella yhteensä 4 ihmistä.

Koko maassa on sunnuntaina todettu kolme uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Varmistettuja tartuntoja on Suomessa nyt yhteensä 7 294 ja kuolemia 329.

Koronaviruksen leviämistä voi ehkäistä hyvällä käsihygienialla, riittävillä turvaväleillä ja väkijoukkoja välttämällä.

Lue lisää:

Rakennustyömailla todettu useita tautiryppäitä – Rakennusliiton mukaan koronakaranteenia ei usein noudateta: "Se on tuurissa, miten käy"

Päijät-Hämeessä tällä viikolla 7 koronatapausta – tartunnat peräisin kahdesta tunnistetusta tautiryppäästä

Onko lupiini mielestäsi liian kaunis hävitettäväksi? Jos kitkeminen ei kiinnosta eikä sakko pelota, satojen tuhansien panostus menee hukkaan

$
0
0

Lupiini on määritelty jo laissakin haitalliseksi vieraslajiksi, ja sen systemaattinen hävittäminen on aloitettu. Silti on olemassa ihmisiä, jotka haluaisivat säilyttää lupiinin pihoilla, puistoissa ja tienvarsilla.

ELY-keskuksen vieraslajikoordinaattori Reima Leinonen tiedostaa, että on haasteellista saada ihmiset tajuamaan, miten tärkeää hävitystyö on.

– Vääntöä varmasti tulee, se on selvä. Jotkut ovat sitä mieltä, että antaa kaikkien kukkien kukkia, mutta tämän rehun kohdalla se ei ole mahdollista.

Tulevaisuudessa lupiinien hävittämiseen jaetaan valtion rahoitusta jopa 500 000 euroa vuosittain. Rahoituksella kannustetaan kuntia ja yhdistyksiä tuhoamaan lupiineja isoimmilta alueilta. Laki määrää myös yksityishenkilöt hävittämään lupiinit tonteiltaan. Lain rikkomisesta voi seurata sakko.

Leinosen mukaan on mahdollista, että ihmisten vastahankaisuus voi vesittää osan tärkeästä ja kalliista työstä. Hän toivoo, että kaikki ihmiset saataisiin puhaltamaan yhteen hiileen.

– Tässä ei voi alkaa riitelemään, otetaanko lupiini pois minun tontilta vai ei. Se on naurettavaa ja lapsellista höpötystä.

Ei mikään harmiton rikkaruoho

Lupiinia on aiemmin istutettu Suomessa, eikä silloin ehkä ole tajuttu, kuinka haitallinen kasvi on kyseessä.

Lupiini sitoo ilmasta typpeä ja siirtää sen juurinystyröidensä kautta maahan, mikä johtaa rehevöitymiseen. Rehevöityminen taas tuhoaa herkempien alkuperäiskasvien kasvumahdollisuudet.

Leviäminen on se, mikä lupiinista tekee erityisen kavalan. Yksi lupiini voi levittää jopa sata siementä, jotka voivat säilyä maaperässä jopa vuosikymmenen. Siksi lupiinin lopulliseen hävittämiseen voi mennä helposti kymmenenkin vuotta. Työtä tulee tehdä joka kevät ja kesä.

– Jos yksi lupiini on johonkin istutettu, ei siihen maailma kaadu. Kuitenkin sen valtavan leviämispotentiaalin vuoksi lupiini on kasvanut ongelmaksi, ELY-keskuksen vieraslajikoordinaattori Reima Leinonen sanoo.

Hyvästit ahomansikalle

Pelkästään tänä kesänä kajaanilainen Hanna-Mari Aaltonen on hävittänyt 14 säkillistä lupiineja omalta tontiltaan. Hän kertoo tienneensä lupiinien haitallisuudesta jo lapsena, mutta on vasta hiljattain havahtunut siihen, kuinka ongelmallinen kasvi oikeastaan on.

– Lupiini nousee ja kasvaa hirveää vauhtia ja sen kitkeminen on hankalaa. Olen tehnyt tätä, jotta saataisiin perinteistä suomalaista hyönteiskasvillisuutta elinvoimaisemmaksi.

Nainen laittaa lupiineja jätesäkkiin.
Hanna-Mari Aaltonen on valmistautunut lupiinin tuhoamisessa jopa 10 vuoden työhön. Jarmo Nuotio / Yle

Aaltonenkin on huomannut, että on olemassa ihmisiä, jotka eivät näe syytä lupiinien hävittämiselle. Suoraan hänelle ei ole kukaan kuitenkaan tullut asiasta sanomaan.

– On ihmisiä, joiden mielestä lupiini on kaunis. Netissä mietitään, miksi se ei voisi olla osa Suomen luontoa. Jos vain ihmiset olisivat järkeviä, niin jokainen siivoaisi lupiinit omalta tontiltaan pois.

Terveisenä lupiinin haitallisuuden epäilijöille ELY-keskuksen Reima Leinonen maalaa tositapahtumiin perustuvan mielikuvan: Aikaisemmin oli kaunis, kuivahko ketomainen rinne, jossa kasvoi ahomansikkaa pilvin pimein. Yksi ihminen toi siihen lupiinin, ja nyt rinteestä ei kerätä ahomansikkaa ollenkaan. Lupiini valtasi rinteen täysin.

Mikäli lupiineja ei hävitetä, moni muukin kasvi kokee ahomansikan kohtalon.

Oletko sinä hävittänyt lupiineja? Keskustele aiheesta maanantaihin kello 23:een saakka!

Viewing all 100347 articles
Browse latest View live