"Isä vähensi lapsensa tapaamista ja muutti ulkomaille muutama vuosi sitten. Viimeisimpänä temppuna isä poisti alaikäisen lapsen pankkitilin oikeudet äidiltä. Eväämiseen riitti toisen vanhemman pyyntö, vaikka lapselle tilin saamiseen vaadittiin molempien vanhempien suostumus.
Nyt muun muassa lukiokirjoihin antamastani 400 eurosta ei ole käsitystä. Ainoa keino on hoitaa verkossa raha-asioita alaikäisen kanssa on anoa yksinhuoltajuutta. En olisi erotessa ikinä uskonut, että joudun taistelemaan tällaisia tuulimyllyjä vastaan." -10 vuotta sitten eronnut nainen
Yle pyysi lukijoita kertomaan, miten hoitaa asiat hankalan exän kanssa, kun puhevälejä ei ole. Ihmiset kertoivat, kuinka exä pystyy aiheuttamaan mielipahaa ja kiusaamaan mitä mielikuvituksellisimmin tavoin.
Tarinoiden lähettäjien kanssa puhuttiin henkilökohtaisesti. Kysyimme kireissä väleissä exän kanssa olevilta, miten he neuvoisivat kohtalotovereitaan. Haastateltavat esiintyvät jutussa nimimerkeillä asian yksityisyyden ja lasten edun vuoksi.
"Minun ratkaisuni on ollut opetella selviämään kaikesta yksin ja olemaan ajattelematta koko tilannetta." Eronnut nainen
Eteläsuomalainen mies jäi yksinhuoltajaksi yllättäen, eikä hänellä ollut taitoja selvitä arjessa.
"Vaimo ilmoitti muuttavansa yhteen poikaystävänsä kanssa ja jäin ihmettelemään 10- ja 12-vuotiaiden tyttöjen kanssa. Illalla, kun olin saanut tytöt nukkumaan, oli aika orpo olo. En tiennyt mitään edes ruuanlaitosta. Soitin johonkin auttavaan puhelimeen, jossa juttelin pitkään vanhemman rouvan kanssa. Rouva teki minuun suuren vaikutuksen. Hän sanoi, että viina on viimeinen lääke tilanteeseeni.
Kaverit ja kavereiden vaimot olivat iso apu. Paperitöissä auttoi juristikaverini. Se oli todella iso asia, sillä myöhemmin sain soiton exän kunnalliselta oikeusavustajalta, jossa olisi pitänyt kohtuullistaa avioeron sopimusta. Pätevän sopimuksen vuoksi kohtuullistamista ei tarvinnut tehdä lainkaan." -Kahden tytön isä
Ilman ositussopimusta ex on perijä
Monet muutkin eronneet ovat luottaneet asianajajan apuun ja suosittelevat kirjallisia sopimuksia. Asianajaja Eija Karimaa muistuttaa, että pariskuntien on tehtävä erotessa ositussopimus. Entiset puolisot ovat toistensa kuolinpesän osakkeita, mikäli sopimusta ei ole tehty.
– Minulla on ollut tapaus, jossa kuolinpesän osakkaina oli kolme entistä puolisoa.
Ositussopimuksen puuttuminen voi johtaa siihen, että lapset joutuvat kiistelemään omaisuuden jaosta puolison entisen kumppanin kanssa.
Miten vähän on tehtävissä ex-puolison totaalikieltäytyessä kaikesta yhteistyöstä.
Alaikäisten lasten asioista kannattaa puolisoiden sopia keskenään ja viedä sopimus vahvistettavaksi lastenvalvojalle. Lastenvalvoja ei kuitenkaan voi ratkaista riitoja vaan oikeus on ainoa paikka, jossa riidat ratkaistaan.
Ennen kuin riitoja viedään käräjäoikeuteen, ne yritetään viedä sovitteluun. Karimaa näkee työssään, että eronneet riitelevät paljon lapsista. Usein vanhempien on vaikea löytää ratkaisua siihen, kumpi on lähivanhempi.
– Isä on saattanut pitää vanhempainvapaata ja molemmat ovat olleet tasavertaisia vanhempia. Silloin on vaikea ratkaista kumpi olisi lähivanhempi.
Älä allekirjoita kiukuspäissään papereita
"Eroamisessa kaikkein eniten minut yllätti se, miten vähän on tehtävissä ex-puolison totaalikieltäytyessä kaikesta yhteistyöstä. Ettei mikään instanssi, viranomaistaho tai edes laki loppujen lopuksi voi pakottaa ketään pitämään kiinni elatusapu- ja tapaamissopimuksista. " -Eronnut nainen
Asianajaja myös varoittaa eronneita allekirjoittamasta itse tuherrettuja sopimuksia. Sopimukset ovat yleensä sitovia.
– Ennen kuin allekirjoittaa sopimuksen, sitä olisi hyvä käyttää asiantuntijalla. Jos on suostunut siihen, että lapset asuvat toisen vanhemman kanssa, siihen on vaikea hakea muutosta lyhyen ajan kuluttua. Oikeudella ei ole aineksia katsoa muutaman kuukauden asumisen jälkeen, miten lapset pärjäävät toisen puolison luona.
Elastusapusopimuksen muuttaminen jälkikäteen on myös hankalaa, oli kyse sitten euromäärän pienentämisestä tai suurentamisesta.
– Ennen eroa parin olisi hyvä käydä asiantuntijan luona, vaikkapa perheasioiden neuvottelukunnassa, saamassa tietoa näistä asioista.
Karimaan mukaan monilla vanhemmilla on väärä luulo siitä, että elatusapua ei tarvitse maksaa, jos lapsi asuu vuoroviikkoisin molempien vanhempien luona.
– Elatusapua maksetaan silti. Tuloja tasataan, jos isällä on isommat tulot kuin äidillä, silloin äiti saa elatusapua tai toisinpäin.
Mistä apua?
"Eräänä päivänä mies ei saapunutkaan enää kotiin. Oli löytänyt nuoremman naisen, tosirakkauden. Minulle jäi kolme alaikäistä lasta ja kaikki laskut maksettavaksi. Mies ei lasten elatukseen osallistunut mitenkään. Käynti lastenvalvojalla muutti tilannetta ratkaisevasti. Kun lastenvalvoja teki laskelmat ja ilmoitti elatusavun määrän, mies totesi ettei suostu minulle mitään maksamaan vaan haluaa lapset itselleen. Alkoi vuosien oikeistaistelu.
Yllättävää kyllä, suurin apu minulle oli lastensuojelu, johon otin yhteyttä eron jälkeen. Vaikka mitään lastensuojelullista tarvetta meillä ei ollutkaan, minä ja lapset saimme keskusteluapua selvitäksemme kriisistä. Vaikka lastensuojelusta ja sen heikoista resursseista paljon puhutaan, koin että siellä aidosti halutaan auttaa ja ennaltaehkäistä suurempia ongelmia. He myös auttoivat sopimaan asioista ex-miehen kanssa." -Roosa
Useat haastatellut kertovat, että entinen puoliso tekee tahallaan kiusaa. Usein lyömävälineenä käytetään lapsia. Maatilan emäntä kertoo, että yksinäisyys oli hirvittävää, kun tukiryhmiä tai ystäviä ei ollut ympärillä. Hänestä myös tuntui, että maaseudulla muut eivät hyväksyneet hänen eroaan.
"Meillä on kahdeksan vuotta erosta, eikä mitään tilanteen rauhottumista ole tapahtunut tai se aaltoilee. Meillä exä tekee mielikuvituksellisia lastensuojeluilmoituksia, mitä viime syksynä oli 9 kappaletta käsittelyssä. Syynä oli muun muassa, ettei tyttäreni ole osallistunut exän kaverin tyttären synttäreille.
Yhteydenpito sujuu tekstiviesteillä ja itse olen oppinut jo, ettei mitään muuta kuin kysymykset linjalla ei ja kyllä vastauksilla. Ei puheluita, eikä muutakaan liian pitkää tuotosta. Exä puolestaan hoitaa vaikeita asioita juurikin lastensuojelun kautta eli käyttää sosiaalityöntekijää kätevänä neuvottelijana tai sanansaattajana.
Minulla oli silloinkin maatila, joten mihinkään et karkuun päässyt, kun lehmät piti hoitaa. Monet itkut olen lehmän kylkeen on itkenyt.
Itse opettelin tietokoneen käytön ja löysin netistä apua.
Avioliiton aikana en saanut käyttää tietokonetta, kun olin niin tyhmä. Siihen puolisko vetosi aina, kun hänen piti saada uutta ja kummempaa. Netin keskustelupalstoilla pyöriessä omat murheet helpottivat ja löytyi saman henkistä keskusteluseuraa. Aika pitkän tien kävin siellä.
Jotkut ovat päätyneet reissuvihkoon. Irene Venjärvi
Minulla on tuo yksinäisyys ollut ehkä pahinta. Ei ole ollut oikeasti ketään, jonka kanssa tuota osaa elämästä olisi jakanut.
Suosittelisin eronneille ehdottomasti sitä oman pesän pitämistä. Eli kumpikaan ei tule toisen ovelle norkkumaan, vaan lapset vaihdetaan yleisellä paikalla ja siitä ei tingitä.
On vain osattava pitää sopimuksista kiinni, tämä sitoo kumpaakin. Tavataan ja vaihdetaan sopimuksen mukaan. Sopimus kannattaa tehdä riittävän tarkka, ajat, vaihdot, muutokset, pyhäpäivät, isän- ja äitienpäivien vietot. Ihan kaikki. " -8 vuotta sitten eronnut nainen
Kuopion perheasian neuvottelukeskuksen johtaja Irene Venejärvi sanoo, että erossa kaiken keskiössä pitäisi olla lapsi.
– Jommankumman on uskallettava todeta, että asiaa ei saada ratkaistua keskenään. Silloin voi hakea apua avioeron mukaisesta sovittelusta. Yleensä se on kuntien sosiaalityöntekijä.
Sovittelussa pyritään löytämään nimenomaan lasten näkökulmasta paras ratkaisu ja sovittelija on lapsen edunajaja. Jos puhevälejä ei ole lainkaan, vanhemmat ovat kokeilla pienille koulukkaille tuttua konstia.
– Jotkut ovat päätyneet reissuvihkoon. Osa pystyy kommunikoimaan tekstiviesteillä ja sähköpostilla.
Erokiirisissä sekoittuvat omat ajatukset ja vanhemmuus, sovittelussa asiat yritetään saada erilleen.
– Vanhempien pitäisi nostaa se vanhemmuus sieltä ja ajatella asiaa lapsen kannalta, Venejärvi sanoo.
Ole rohkea!
Jotkut eronneet kokevat viestittelyn exän kanssa niin raskaiksi, että se vie yöunet. Eräs eronnut kertoo, ettei lue viestejä klo 18 jälkeen.
Yhdeksi suurimmaksi asiaksi eronneet itse nostavat tukiverkoston, joka yksinkertaisesti voi kuunnella eronneen ajatuksia vaikeasta exästä.
"Yksi merkittävä kanava on vertaistuki. Myös aika on nyt auttanut vaikka välillä onkin vaikeaa. Aika on tehnyt on sen, että enää ex ei voi minua loukata henkisesti ja tulla pääni sisään. Eroa pohtiville antaisin ohjeeksi olla rohkea. Älä mieti mitä muut ajattelevat. Anna itsellesi aikaa.
Puhu, puhu ja puhu. Etsi jokin purkukanava, läheinen, ystävä, vertaistukiryhmä tai vastaava. Jos eroperheessä on lapsia, kysy neuvoa lastenvalvojalta, moni asia voi tulla yllätyksenä jos niitä ei ole selvittänyt etukäteen. Et välttämättä pysty itse ajattelemaan johdonmukaisesti. " -Eroisä
"Samassa tilanteessa olevia neuvoisin unohtamaan omat loukatuksi tulemisen tunteensa, ylpeytensä, oikeudenjanonsa tai kostonhimonsa ja katsomaan tulevaisuuteen. Neuvon antamaan periksi, jos tarve vaatii ja etenkin välttämään viimeiseen saakka huoltajuusriitoja, omaisuuden jakamisesta tappelemista ym. taisteluja.
Hoida itseäsi, jotta jaksat ja anna itsellesi myös lupa olla jaksamatta. Päästä höyryt ulos! Jos kestää hammasta purren, joku paikka kropassa tai päässä prakaa jossain vaiheessa kuitenkin. " -Eronnut nainen
Ensi- ja turvakotin liiton asiantuntija Johanna Vaitomaa kertoo, että naiset löytävät helpommin apua kuin miehet. Vaitomaa sanoo, että apua voi hakea erittäin matalalla kynnyksellä.
– Ero on jo riittävä syy.
Apua on saatavissa nykypäivänä runsaasti. Verkkosivulta apuaeroon.fi löytyy tietoa eri paikkakuntien tarjoamasta avusta. Muun muassa seurakuntiin, vertaistukiryhmiin, perheneuvoloihin, sosiaalitoimistoihin, ja kriisikeskuksiin voi ottaa yhteyttä. Apua tarjoavat myös eri yhdistykset kuten esimerkiksi Yhden Vanhemman Perheiden Liitto, Miessakit ja Ensi- ja Turvakotien liitto.
"Älä aikaile avun hankinnassa" -Eronnut nainen
"Edellisen suhteen kurjuuksia ei saa viedä uuteen suhteeseen." -8 vuotta sitten eronnut nainen
Lue lisää:
Eroajille on alettu perustaa ensiapupisteitä – 9 vuotta sitten eronnut Susanna Vettenranta neuvoo: Varsinkin lasten kanssa kannattaa edetä hitaasti
Heli Vaarasen kolumni: Haluatko pitkän parisuhteen? Tässä pelastusoperaation ABC
Lapsiasiavaltuutettu laittaisi kaikki parit avioliittokurssille: "Uskallan ajatella, että osa vireillä olevista avioeroista olisi vielä estettävissä"