SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee kohtasi torstaina sairauslomansa jälkeen ensimmäistä kertaa julkisessa tilaisuudessa puolueensa johtoa ja kansanedustajia.
Kun al-Taee saapui kokouspaikalle Eduskuntatalon auditorioon, hän sai useita halauksia.
– Kollegat ovat olleet hyvin empaattisia. Se tietenkin ilahduttaa, mutta samalla laittaa asiat perspektiiviin. On käytävä (eduskuntaryhmässä) avoin ja rehellinen keskustelu. On tyhjennettävä pöytä täysin, jotta syksy voi alkaa niin, että pääsen todella ilmastokriisin kimppuun, al-Taee sanoi Ylelle.
Helsingin poliisi kertoi tällä viikolla epäilevänsä al-Taeeta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.
Al-Taee ei halua kommentoida tutkintaa, vaan haluaa antaa tutkintarauhan poliisille.
Helsingin poliisi käynnisti eilen selvityksen tutkintaa johtavasta rikoskomisariosta Pekka Hätösestä ja hänen taustastaan.
Hätönen oli vihreiden ehdokkaana viime kunnallisvaaleissa. Poliisilaitos linjasi eilen, että tutkinnanjohtaja saa hoitaa tutkinnan loppuun.
Al-Taee luottaa siihen, ettei tutkinnanjohtajan tausta vaikuta tutkintaan.
– Luotan suomalaisiin viranomaisiin näissä kysymyksissä, al-Taee sanoi.
"Se oli hyvä turvaverkko"
A-Taee kertoi torstaina Ylen haastattelussa sairauslomastaan ja ajasta, jolloin hän oli sairaalahoidossa.
– Sairaalassa oli hetkiä, jolloin katsoin, miten hoitajat säntäilivät paikasta toiseen. Heitä oli aina liian vähän. Mutta sitten kun hoitaja tuli huoneeseeni, niin hänellä oli yhtäkkiä minulle aikaa 45 minuuttia.
A-Taee sanoo, että jokaisen apua tarvitsevan tulisi sitä saada.
– Minulle tuli tunne, että se turvaverkko oli niin hyvä, että se mahdollisuus pitäisi antaa kaikille suomalaisille, jotka sellaista turvaverkkoa kaipaavat.
"Minua ei nujerreta"
Al-Taee valittiin keväällä SDP:n kansanedustajaksi.
Hän ehti tuskin aloittaa eduskuntatyötä, kun julkisuudessa alettiin puida hänen aikaisempia kirjoituksiaan, jotka olivat olleet sosiaalisessa mediassa.
Kirjoituksia on pidetty vihamielisinä, ja ne ovat kohdistuneet esimerksi juutalaisiin, tiettyihin muslimiryhmiin ja vähemmistöihin.
Al-Taee on katunut kirjoituksiaan ja pyytänyt niitä anteeksi.
Kesällä julkisuudessa puitiin myös al-Taeen opiskeluhistoriaan liittyviä epäselvyyksiä.
Kansanedustaja vakuutti torstaina, ettei mitään ole enää kertomatta.
– Kaikki on kerrottu. Ellei nyt joku halua laittaa elämääni vielä pienemmiksi atomeiksi ja järjesteillä sitä sitten uudelleen. Jos näin haluaa, niin silloin voi löytää melkein kenen tahansa elämästä mitä vain. Minä koen, ettei ole mitään luurankoja kaapissa, al-Taee sanoi.
Millaista oli pudota turvaverkkoihin ja nousta sieltä ylös takaisin eduskuntatyöhön?
– Olen ollut lapsena sodissa ja pakolaisleirillä useita vuosia 50 asteen helteessä. Sen jälkeen olen tullut Suomeen, oppinut kielen ja kasvattanut lapseni tänne. Ja sitten tällaisesta ihmisestä on tullut kansanedustaja. Ei tällaista ihmistä kovin helposti nujerreta.
SDP:n eduskuntaryhmä käsittelee perjantaina al-Taeen tilannetta
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi torstaina Ylelle, että Al-Taeen asemaa käsitellään huomenna perjantaina. Ryhmän on määrä kuulla al-Taeeta.
Lindtman ei suostunut ennakoimaan, millaiseen ratkaisuun ryhmä asiassa päätyy.
Korjattu 15.8. kello 19.59. Antti Lindtman on SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja, ei varapuheenjohtaja, kuten jutussa aiemmin luki.
Lue lisää:
Rinne budjetista: Huolehdimme siitä, että ihmisten ostovoima kasvaa